КАТАСТРОФА: Снижен кредитни рејтинг Србије, задуживање ће бити све скупље

КАТАСТРОФА: Снижен кредитни рејтинг Србије, задуживање ће бити све скупље

БЕОГРАД –Агенција Фич Рејтингс донела је одлуку да снизи кредитни рејтинг Србије на Б+ са стабилним изгледима, са досадашњег ББ- са негативним изгледима, саопштило је данас Министарство финансија.

Као кључне разлоге за своју одлуку, Фич Рејтингс наводи раст дефицита у 2014. години по основу претходно преузетих обавеза, као и опште стање јавног дуга у односу на висину бруто домаћег производа, али и изостанак спровођења претходно најављиваних структурних реформи у претходним годинама.

Као позитивне стране, агенција наводи, између осталог, започињање преговора са Европском унијом, смањење дефицита текућег рачуна платног биланса, повећање девизних резерви и почетак преговора са ММФ-ом који је планиран за фебруар ове године.

Министарство финансија саопштило је да препознаје потребу за континуитетом у стабилизацији јавних финансија и макроекономског окружења, што се и постиже наставком рада на спровођењу структурних реформи чиме би се створиле здраве основе за раст српске привреде.

Први кораци у том смеру су већ начињени са већим него очекиваним привредним растом у 2014. години, историјски ниском стопом инфлације за 2013. годину, повећањем извоза које је довело до смањења дефицита текућег рачуна платног биланса.

Такође, трошкови финансирања државе су у последњем кварталу 2013. године на домаћем финансијском тржишту достигли историјски минимум са тенденцијом даљег смањења.

Министарство финансија наставиће да инсистира на доследном спровођењу и разради пакета мера како би се у наредним годинама у потпуности применио план за смањење фискалног дефицита и дугорочно стабилизовање учешћа јавног дуга у БДП-у и осигурао привредни раст Србије, наведено је у саопштењу.

 
Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Београд: Одржан протест због доласка Рио Тинта у Србију и уништавање београдског Макиша (фото, видео)

Београд: Одржан протест због доласка Рио Тинта у Србију и уништавање београдског Макиша (фото, видео)

Окупљени на протесту „Ми знамо да земљу не дамо, а ви?“ стигли су до зграде …

Војници по уговору, или пролетаријат у униформи

Војници по уговору, или пролетаријат у униформи

Војник по уговору има у просеку 30–35 година, завршену средњу школу, службује у месту где …

Један коментар

  1. Па Србија је у предбанкротном стању.
    Очекује се објава банкрота.
    После тога иде Грчко- Кипарски сценарио.
    Најцрњи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *