fbpx

Кредитни пласмани банака привреди и становништву падају немилице

0
(0)

Београд — Степен кредитне динаризације и динаризације депозита су забележили пад у првом кварталу, док је једино повећано учешће динарског дуга у јавном дугу државе.

Истовремено кредитни пласмани банака привреди и становништву наставили су да се смањују већ шесто тромесечје заредом, наведено је у најновијем „Извештају о динаризацији финансијског система Србије“, који је данас објавила НБС.

Нови програм субвенционисаног кредитирања привреде могао би позитивно да утиче на динаризацију финансијског система Србије.

У Извештају НБС је наведено да је степен динаризације финансијског система Србије, мерен учешћем динарских пласмана у укупним пласманима који су одобрени привреди и становништву, на крају првог тромесечја износио 26,6 одсто, а у односу на крај претходне године, тај показатељ је смањен за 0,2 процентна поена.

Ако се посматра по сталном девизном курсу, степен динаризације је смањен за 0,1 одсто, на 26,7 процентна поена. Пласмани банака привреди и становништву су и у првом тромесечју наставили да се смањују (шесто тромесечје заредом).

Крајем марта ове године они су износили 1.733,5 милијарди динара или за 2,9 одсто мање него на крају прошле године.

Банке су у првом тромесечју пооштриле кредитне стандарде привреди, а због одсуства већих капиталних инвестиција смањена је и тражња за кредитима, па су пласмани привреди били мањи за 4,9 одсто у односу на претходно тромесечје, наведено је у „Извештају о динаризацији о динаризацији финансијског система Србије“ НБС.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЗАТО ШТО ЈЕ ПАМЕТАН! 4,5 милијарди евра платићемо Кинезима само за камате!?

4.9 (12) Александар Вучић узео је кредит од свог брата Сија Ђинпинга у износу од …

Привреду тек чека неликвидност: За кредите за ликвидност јавило се 4.600 фирми са тражњом за 800 милиона евра

5 (1) Банке већ увелико примају захтеве предузећа за кредите за ликвидност за које ће …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *