понедељак , 23 новембра 2020

„Кредитори би могли да одустану од Србије“

0
(0)

Страни кредитори би могли да одустану од Србије и повуку новац ако се не примене озбиљне мере штедње и смањења буџетског дефицита и јавног дуга, рекао је члан Фискалног савета Владимир Вучковић.

Он је у интервјуу за нови број Магазина Бизнис рекао да Србија зависи од задуживања и да је сваке године потребно око 5,5 милијарди евра да покрије рупу коју стварају буџетски дефицит и отплата јавног дуга.

„Пошто ову зависност не можемо да смањимо на кратак рок, чак и да се одмах спроведе најјача могућа фискална консолидација, јасно је да смо ‘на ивици ножа’ и да би евентуални престанак дотока свежих кредита значио стихијско прилагођавање“, оценио је Вучковић.

Тешко је проценити када би кредитори могли да одустану од Србије, истакао је, али се од њих може чути да очекују озбиљне мере или ће у супротном преиспитати своју изложеност у Србији, што заправо значи да би могли да повуку новац.

„Неке резерве постоје, али би оне потрајале неколико месеци и после тога би се ствар оголила. Због свега тога произлази потреба да се јасно определимо и почнемо да спроводимо фискалну консолидацију и у том случају сам уверен да бисмо и даље могли да рачунамо на капитал из света“, рекао је члан Фискалног савета Србије.

Вучковић је оценио и да један извор неизвесности представља новац из Уједињених Арапских Емирата, пошто је буџетом предвиђено три милијарде евра кредита, а за сада је јасно да може да се рачуна на мање од трећине пројектованог износа из тога извора. „Без тог новца морали бисмо да се сналазимо на другим местима, вероватно емисијом еврообвезница, а онда се притисак кредитора појачава“, рекао је Вучковић.

И пензије на тапету?

Вучковић је истакао да се неопходне уштеде у буџету за 2014. крећу око један одсто бруто домаћег производа (БДП), а то је 400 милиона евра. Према речима Вучковића, то није вредност која је пала с неба, већ је изведена из потребе сужавања дефицита до 2017. са садашњих осам одсто БДП-а на два до три одсто и  заустављања раста јавног дуга.

„Не постоји ниједно економско оправдање да пензије буду изостављене из мера које треба да уследе. Према односу масе пензија према ономе што стварамо, према односу пензије и плате, па чак и према износу пензије у еврима, ми смо превршили сваку меру и не можемо да се поредимо с другим земљама“, рекао је Вучковић.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија ће са првом српском владом одмах и безусловно прекинути све „евро интеграције“

3.9 (7) Шеф Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији Сем Фабрици (Фабризи) изјавио је да …

Плантажа марихуане “Јовањице”: Иза Предрага Колувије и плантаже марихуане не стоји особа А. В.

4.6 (9) Суђење већинском власнику пољопривредног газдинства „Јовањица“ Предрагу Колувији и осталим оптуженим за недозвољену …

4 Коментара

  1. Pa tu nema spasa ko nas je terao da sklapamo pakt sa đavolom.

  2. I to me zabole…….ionako niže ne mogu da padnem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend