КРИМИНАЛ! Бивши министар финансија Вујовић предао ЕПС Светској банци!

0
(0)

Душан Вујовић, бивши министар финансија, својим потписом, само месец дана пре одласка са функције, ставио је Електропривреду Србије под патронат Светске банке, чији кадрови одлучују о пословној политици ове компаније, укључујући и ону која се односи на цену.

То је урадио априла прошле године, не обавештавајући државни врх о детаљима садржаја једног од три потписана споразума, који се односи на пружање саветодавних услуга стручњака ове институције за „техничку помоћ за унапређење пословања ЕПС кроз јачање корпоративног управљања, управљања ризицима и пословног планирања“.

Потпис у Њујорку

Због тога не треба да чуди што управо Светска банка у својој анализи инсистира на поскупљењу електричне енергије, а у њено име то ради Kанађанин Мајкл Стенли, који је супервизор свих пословних одлука ЕПС-а. Таква улога му је дата управо споразумом који је Вујовић потписао у Њујорку са Сирилом Милером, потпредседником Светске банке, а који скупо кошта државу Србију. Овим документом Вујовић је дао и зелено светло да Светска банка креира и трансформацију ЕПС у акционарско друштво, које по њима треба да буде отвореног типа, чиме се отвара пут ка приватизацији компаније.

Извор „Блица“ из Немањине 11 тврди да је Вујовић овакву зависност од Светске банке наметнуо ЕПС-у без консултација са државним врхом, што је био и један од разлога за његово напуштање министарске функције.

Солирање

 • Овај споразум са Светском банком била је кап која је прелила чашу у солирању Вујовића у вођењу финансијске политике државе. Пошто је ставио потпис, држава је морала да га прихвати иако није дала благослов да се овако директно инкорпорира Светска банка у пословну политику ЕПС. Двадесет дана након овог догађаја у Њујорку, Вујовић је дао оставку и отишао управо у Светску банку. То је изазвало сумњу да је парафирањем оваквог споразума обезбедио себи повратну карту за фотељу у овој институцији, одакле је и дошао у Владу, и да је уместо интереса државе више водио рачуна о сопственим – наводи наш саговорник и додаје:
 • Оваквим потезом Вујовић је ЕПС ставио у зависну позицију од Светске банке, па зато и не треба да чуди што ова организација креира пословну политику укључујући и ону која се односи на цену струје, али и будућу трансформацију компаније у акционарско друштво.

„Чуваркућа“

Он додаје да у свему томе учествује и ММФ, који на основу ставова Светске банке, у оквиру аранжмана „Чуваркућа“, сугерише потезе око Електропривреде.

 • Ти потези су синхронизовани и зато ће током ове сесије, поред цене струје, тема бити и структурне реформе ЕПС. То обухвата дефинисање стратегије за трансформацију компаније из јавног предузећа у акционарско друштво, а према неким наводима, ММФ ће сугерисати и оквирне рокове трансформације. Ово уплитање Светске банке у пословну политику ЕПС је изазвало велико незадовољство код синдиката, али и чланова надзорног одбора, који сматрају да им је олако дат у руке један од највреднијих српских ресурса. За њих је параф Душана Вујовића казна за непослушност руководства ЕПС-а које није желело да се превише задужује код ове финансијске организације – каже наш извор.

Синдикат: Тражимо од државе да не прихвати овај аранжман

Руководство ЕПС није желело да коментарише улогу Вујовића у увлачењу Светске банке у креирање пословне политике ЕПС, али јесте Милан Ђорђевић, председник Синдиката радника ЕПС-а.

 • Вујовић је споразумом са Светском банком нанео велику штету ЕПС. Он им је дао могућност да нам они буду газде и да нам креирају судбину. Њих не интересују лопови који краду струју и које је актуелни менаџмент похватао и смањио тошкове, већ само како да трансформишу ЕПС у акционарско друштво да би га приватизовали и распарчаног га дали својим лобистима. Недавно сам и председнику Вучићу рекао да запослени у ЕПС неће дозволити да светски шалабајзери одлучују о српском националном благу и да нам они диктирају како да се трансформишемо. Тражимо од државе да она не прихвати Вујовићеве аранжмане и да уместо модела Светске банке око формирања акционарског друштва, примени и на ЕПС онај као што је у „Електромрежама“. Све друго води ка распарчавању ЕПС – каже Ђорђевић.

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Народ струју плаћа ЕПС-у и када је не троши

4.4 (30) Купац сваког месеца плаћа тарифе „трошак гарантованог снабдевача” и „обрачунску снагу”, без обзира …

Дуговања за струју у милијардама, објављена листа највећих дужника

4.5 (8) „Електропривреда Србије“ објавила је списак од 20 највећих дужника по рачуну за струју …

4 Коментара

 1. Treba govno prvi uštrojiti, pa držati u zatvoru a na kraju ubiti. Peta kolona nam je gora od svih naših neprijatelja. Mamicu mu izdajničku.

 2. ОБО ЈЕ БАШ ГЛУПО. Вујовић може да потпише шта по жели, само има један мали проблем то није ЊЕГОВО ПРИВАТНО ПРЕДУЗЕЋЕ већ ДРЖАВА и у том СЛУЧАЈУ ТО МОРА НЕКО ДА ДОЗВОЛИ, ПОТВРДИ, буде објављено у Службеном гласнику……………. тако да је то САМО БАЦАЊЕ ПРАШИНЕ У ОЧИ…..

 3. Upravo tako!
  KO je ova dzibercina da potpise bilo sta kad je to drzavna, odnosno narodna svojina!?
  Za sve je odgovoran mindza nemocni!
  Sve se to zajedno zove VELEIZDAJA!

 4. treba ga uvatiti, rebra prebrojati, milu majku i onu sto je kupijo jebati, u med uvaljati pa pored mravinjaka ziva zakopati. — kurvinog sina i na kraju sveta treba potraziti. pa pravdi dovesti, za nauk drugima, kojih mnogo ima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend