Криза „ударила“ по јајима

0
(0)

30.03.2012. –

Европске кокошке дају мање јаја! Вероватно је светска финансијска криза утицала на њихово здравље и психолошко стање, услед чега је Европа доживела тотални дефицит јаја. Цене на јаја у већини држава ЕУ пре Ускрса су порасле више пута, али људи купују још више јер се боје да ће јаја потпуно нестати из продаје.

У француским супермаркетима уведена су ограничења  при продаји тог  производа. Становници Чешке путују по јаја у Немачку, а Немци иду у Аустрију. Дефицит је изазвао проблеме и у другим привредним гранама, на пример француским посластичарима недостаје 21 милион јаја за потребе производње.

„Разлог кризе јаја је ужурбана одлука Европске комисије којом је за 1,5 пут повећана стандардна површина за одгој једне кокошке у специјализованим модернизованим кавезима. Званично је објављено да би та одлука требало да обезбеди хумане услове одгоја кокоши, али је у ствари дошло до масовног клања перади“, саопштио је руководилац пољопривредних пројеката инвестиционог фонда „Хајт Кепител“ (Hight Capital) Антон Љубич у интервјуу за „Глас Русије“. Руси за такве ситуације кажу – хтело се да буде боље, а испало као и увек…

Још један разлог који је продубио кризу у индустрији јаја јесте веома хладно време које је у значајној мери утицало на продуктивност кокошака у Европи.

Свима је јасно ко је крив, онда се поставља питање – шта да радимо? „Увоз јаја из Русије је погодна варијанта за Европу“, убеђен је Антон Љубич.

Ако говоримо о томе како ће Европа излазити из кризе, највероватнији сценарио јесте да се пољопривредницима понуде пакети субвенција за проширење површина за одгој кокоши, али у условима дужничке  кризе таквих субвенција неће бити довољно. Значи, Европа мора да повећа промет јаја, а то је веома привлачна варијанта за руске пољопривреднике. У нашој држави живинарство се активно развија, зато Русија приликом уласка у СТО може и да заради. На пример, цене јаја у Пољској су троструко веће него у Русији. Ако цене буду остале исте, увоз јаја из Русије може да буде економски оправдан. Незадовољена потражња у ЕУ тренутно износи 800 милиона комада месечно. Руски пољопривредници могли би заузети један део тог тржишта, поготово због тога што ЕУ увози јаја чак и из САД. 

Ипак није лако организовати увоз у Европску Унију чији се лидери боре за поштовање правила до најмањих ситница. На пример, у складу са поменутом директивом од 2012. године забрањен је увоз јаја у Унију из држава чланица ЕУ које нису обезбедиле заштиту свих кокошијих права. Мада ЕУ за сада нема примедби на добављаче из других држава. Али није искључено да ће и ту бити додатних захтева.

Експерти претпостављају да би криза јаја у ЕУ могла потрајати до следеће године. Тако да можемо посаветовати Европљане да искористе искуство руских суседа који су у тешким кризним временима држали кокошке на балконима. Али пре тога морају да прецизно измере количину квадратних метара по кокошки!

 

Извор: Голос России

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Deutsche bank: Са 2020. почиње век планетарних нереда и немира

5 (3) * Посебно турбулентно и хаотично биће током прве деценије, али немачка банка наглашава: …

Напредњаци тотално уништили производњу купине

4.2 (5) Пре пет, шест година под засадима купине је било више од 6.000 хектара, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend