Курсна грозница и инфлација од 13 одсто

Курсна грозница и инфлација од 13 одсто

Београд — За годину дана, динар је готово 10 одсто слабији у односу на евро.

Иако је последњих година евро јачао пред новогодишње празнике, економисти и стручњаци имају различита мишљења о томе да ли нас то чека и ове године.

У последња три месеца није било великих промена курса евра. Привредници то поздрављају, али наводе да то што је стабилан, не значи и да је курс реалан.

У међувремну, опрез у мењачницама. Мало се и продају и купују девизе. У поређењу са истим периодом од пре годину дана промет је мањи за трећину. То не чуди, ако се зна да је у међувремну евро ојачао 10 процената и забележена инфлација од око 13 одсто. 

У јануару за евро је било потребно 103 динара и то је његова најнижа овогодишња вредност. Највише је вредео у августу – 119 динара. Овог месеца средња вредност евра је око 113 динара. 

Раст евра пред новогодишње празнике тренд је последњих година и није искључено да се неће наставити и ове. 

“Пада нам извоз у тим месецима и повећава се увоз енергената као и обавеза свих наших домаћих ентитета за отплату кредита који су дошли из иностранства, то су велике количине девиза које излазе из Србије и самим тим велики притисак на динар”, каже Славко Царић из Ерсте банке. Он додаје да у овом моменту не види одакле би дошла нека већа девизна средства. 

Као трачак наде да великог померања евра навише неће бити наводи се долазак наших грађана из иностранства за време празника, али економисти имају и друге аргументе. 

“Мислим да ће се курс стабилизовати до краја године, јер је у интересу државе да, због дужника, пре свега грађана и великих предузећа курс буде одржан на том нивоу да се не би заоштрио проблем уредног сервисирања дугова предузећа и грађана”, каже професор Ђорђе Ђукић са Економског факултета у Београду.

 

РТС

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Хиперинфлација која ће променити све(т) (видео)

Хиперинфлација која ће променити све(т) (видео)

„Нови Спутњик поредак“ истражује да ли се већ налазимо у уводним фазама економског шока који …

Вучићев "економски тигар": На ивици сиромаштва живи 3 МИЛИОНА ЉУДИ!

Вучићев “економски тигар”: На ивици сиромаштва живи 3 МИЛИОНА ЉУДИ!

“Инфлација је сада 5,4 одсто, цене хране и енергената су отишле горе. То значи да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *