fbpx

Куршумлија изабрана за „Изузетну дестинацију Европе” у Србији

5
(1)

Општина Куршумлија је победник овогодишњег националног конкурса за избор „Изузетне дестинације Европе” у Србији (ЕДЕН), док су Пећинци и Крушевац изабрани за пратеће дестинације.

Проглашење добитника признања одржано је данас на свечаној церемонији у Скупштини града Београда, на Светски дан туризма.

Тема овогодишњих националних ЕДЕН конкурса одржаних у 16 европских земаља била је „Здравствени и велнес туризам”, искључујући медицински туризам, наводи се у саопштењу Туристичке организације Србије (ТОС).

На такмичењу у нашој земљи, које је спровео ТОС, посебан нагласак стављен је на дестинације које на својој територији имају: уредбом утврђено подручје бање и/или климатског места; заштићено подручје – национални парк; парк природе; предео изузетних одлика; општи или специјални резерват природе; споменик природе; заштићено станиште; резерват биосфере УНЕСКО.

Туристичка понуда на територији општине Куршумлија, нарочито у области здравственог и велнес туризма, представља позитиван пример преображаја некадашњих рехабилитационих центара усредсређених првенствено на пружање медицинских услуга ка савременим трендовима обогаћивања садржаја велнес понудом, напомињу из ТОС-а.

О томе сведоче, пре свега, модерни велнес и спа центри у хотелима Пролом и Луковске бање, а након предстојећег сређивања Куршумлијске бање и завршетка новог хотела у Луковској бањи, туристичка понуда Куршумлије биће додатно оснажена, сврставајући ову општину међу најистакнутије дестинације у Србији у области здравственог и велнес туризма.

Награђене дестинације добијају могућност за повећану међународну промоцију, учешће у раду националне и европске ЕДЕН мреже, чији циљеви су размена добрих примера из праксе међу награђенима и подстицање других дестинација у Европи да усвоје моделе одрживог развоја туризма.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Економиста Радовић открио како режим новац од трговине дрогом гура у БДП (видео)

3.8 (4) Задуженост Србије је 2012. године била 15, а крајем ове године ће вероватно …

НАПРЕДНА НАРКО БАНДА УЗУРПИРАЛА СКУПШТИНУ! Ова говеда сте требали да водите на испашу а не да их доводите у Београд (видео)

5 (2) Понедељак 03.08.2020., посланици дали заклетву режиму Александра Вучића. Док је полиција хапсила политичке …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *