Насловна / Србија / Република Српска / Лаврова и Русију у Бањалуци дочекали народ и градња српско-руског храма
Лаврова и Русију у Бањалуци дочекали народ и градња српско-руског храма 1

Лаврова и Русију у Бањалуци дочекали народ и градња српско-руског храма

* Владик ЈЕФРЕМ министру иностраниох послова Русије уручио поклон – фототипско издање најстаријег писаног споменика српске културе и духовности „Мирослављевог јеванђеља“

* Милорад ДОДИК и Сергеј Лавров заједно открили плочу која ће бити на једном од зидова храма, а председник Српске је рекао: Захваљујемо се на пажњи коју поклањате Републици Српској иДејтонском процесу. А овај храм и центар оставићемо у завет новим генерацијама. Људи који из Русије долазе овде имаће свој дом и доказ нашег великог пријатељства

Сергеј ЛАВРОВ: Данас смо овде сведоци једног важног догађаја. Овај храм биће будућност велике сарадње Русије и Републике Српске. Идеја за изградњу храма потекла од Милорада Додика, на чемуму се посебно захваљујем

У административни центар Владе РС Лаврову је председник РС уручио орден Републике Српске на огрлици

____________________________________________________________________________

ШЕФ руске дипломатије стигао је данас поподне у Бањалуку из Сарајева и одмах кренуо у обилазак градилишта будућег српско-руског културног и верског центра.

Након интонирања руске химне и химне Републике Српске, Лаврову и уваженим гостима се обратио владика бањалучки Јефрем.

„У Бањалуци је пре неколико дана служена Света литургија у саборном храму Христа спаситеља, а затим смо освештали темеље овога храма. Наш српско – руски храм биће посвећен Преображењу Господњем, Светој Породици Романов и Светом Сави“, рекао је владика Јефрем.

Како је рекао, идеја подизања спомен српско – руског храма стара је целих стотину година – од Првог светског рата, а после њега било је покушаја његове реализације који нису успели.

Лаврова и Русију у Бањалуци дочекали народ и градња српско-руског храма 2

„Дошао је Други светски рат, а затим и грађански рат на овим просторима. Колико год се чинило да каснимо у овом светом делу, све се догодило са промишљу Божијом, у коме је један дан као хиљааду година, а хиљаду година као један дан“, нагласио је владика.

Владика је шефу руске дипломатије уручио поклон – фототипско издање најстаријег писаног споменика српске културе и духовности „Мирослављевог јеванђеља“.

На градилишту центра су и председник Српске Милорад Додик, председник Владе РС Жељка Цвијановић и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Потом су Додик и Лавров открили плочу која ће бити на једном од зидова храма.

Лаврова и Русију у Бањалуци дочекали народ и градња српско-руског храма 3

Председник Српске се захвалио што је Лавров дошао у Бањалуку. Рекао је да овај храм повезује једно вриме и да ће његова градња оплеменити српско руско пријатељство.

Захвалио се руском министру и на пажњи коју поклања РС и Дејтонском процесу и рекао:

„Оставићемо храм у завет новим генерацијама. Људи који из Русије долазе овде имаће свој дом и доказ сведочанства нашег великог пријатељства“.

Додик је истакао да је Српска је стабилна, мирна и посвећена развоју, а да присуство успешних руских компанија за њу значи много.

„Све је то доказ наше добре сарадње. Желим да захвалим председнику Путину на пажњи коју нам је увек посвећивао“, рекао је Додик.

Истакавши да је Русија привржена миру, Дејтонском споразуму и поштовању међународног права, додао је:

„То је оно што нас чини још ближим. Али, морам да кажем да су интервенције које су чинили многи високи представници деградирали Дејтонски споразум, отели наше надлежности из изворног Дејтона и учинили да се Српска бори за свој статус који је остварила мировним споразумом“.

Лаврова и Русију у Бањалуци дочекали народ и градња српско-руског храма 4

Лавров се обратио присутнима и рекао:

„Данас смо овде сведоци једног важног догађаја. Овај храм биће будућност велике сарадње Русије и Републике Српске.
Идеја за изградњу храма потекла од Милорада Додика, на чему му се посебно захваљујем. Ми знамо да српски народ памти последњег руског императора, када је притекао у помоћ када се Србија нашла пред надмоћним непријатељем“.

Лавров је подсетио да је пуно Срба западно од Дрине било  регрутовано у аустроугарску војску, али да су они прешли на руску страну и заједно се борили против непријатеља.

Руска делегације се упутила у административни центар Владе РС где је Лавров одликован орденом Републике Српске на огрлици.

Руског шефа дипломатије је са простора будућег Храма испратио аплауз бројних грађана Бањалуке и песма црквеног хора.

Лаврова је на улицама Бањалуке и на темељима српско – руског храма дочекао и поздравио велики број грађана.

Лаврова и Русију у Бањалуци дочекали народ и градња српско-руског храма 5

По изласку из авиона, Лавров се почастио хлебом и сољу.

Руски министар је рано јутрос стигао авионом у Сарајево, где се састао са члановима Председништва БиХ и Игором Црнатком, министаром спољних послова БиХ.

          Изетбеговић: Био сам против

        неприпремљене квадрилатерале

БАКИР Изетбеговић, члан Председништва Босне и Херцеговине и председник муслиманске Странке демократске акције, у интервјуу за Н1 је објаснио зашто Изетбеговић је објаснио зашто није подржао идеју о одржавању квадрилатерале између Босне и Херцеговине, Србије, Русије и Труске.

„Нисам био за одржавање квадрилатерале, осим да је добро припремљена. Дакле, да унапред има закључке, циљ би тада био оправдан. Међутим, све друго неприпремљено би отворило спекулације о координираном присуству Русије и Турске, што нама у Босни и Херцеговини не треба“, казао је за Н1.

Нагласио је тврдњу Лаврова да Русија не стоји иза било каквих дестабилишућих активности на Балкану, нарочито не оних сецесионистичког карактера, па додао:

„Речено је да није за демонизацију Републике Српске. Рекли су и да су за коначни одлазак Канцеларије високог представника из Босне и Херцеговине. Одговорио сам му да је проблем останка ОХР-а у понашању политичара у Босни и Херцеговини. Замолио сам га да изврши позитиван утицај у том смислу. ОХР се пасивизирао, он је ту остао као осигурач“.

Лаврова и Русију у Бањалуци дочекали народ и градња српско-руског храма 6

Факти

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Нови „Пут свиле“: Русија ће изградити аутопут од 2.000 километара који повезује Европу и Кину 16

Нови „Пут свиле“: Русија ће изградити аутопут од 2.000 километара који повезује Европу и Кину

Премијер Дмитриј Медведев одобрио је изградњу новог аутопута преко Русије, који би требало да значајно …

Како да се придружите програму „Новое покољење“: Водич за младе који желе ближи контакт са Русијом 17

Како да се придружите програму „Новое покољење“: Водич за младе који желе ближи контакт са Русијом

Ако имате између 25 и 35 година, ако сте млади и амбициозни, ако сте успешни …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *