fbpx

Влада наставља да наноси штету пензионерима

0
(0)

Изјава Зорана Ивошевића, бившег судије Врховног суда и универзитетског професора у пензији

Предлогом закона о изменама и допунама закона о ПИО Влада Републике Србије наноси још једну неправду пензионерима које је оштетила пре четири године доношењем противуставног Закона о привременом уређењу начина исплате пензија.

Заменик шефа посланичке групе ДС Балша Божовић је у име целе опозиције предлагао закон којим би се пензионерима вратило оно што им је противправно одузето. Али, не у односу на 2014. годину, него у односу на висину пензије коју би корисник остварио да Закон о привременом уређивању начина исплате пензија није донет. Притом се мора узети у обзир и то да су пензије, док је тај закон био на снази, реално умањиване суспензијом њиховог априлског и октобарског усклађивања са повећањем трошкова живота. Корисници пензија и њихови наследници имају право и на камату. Пошто грађани плаћају камату кад су у доцњи са обавезама према држави, онда и држава мора да плати камату због доцње грађанима.

Уместо да прихвати предлог којим би се заштитила права пензионера и исправила неправда која им је противправно нанета, Влада се определила за модел у ком за пензионере нема ни правде ни сигурности. Тврдећи да је исплата на основу Закона о привременом уређењу исплате пензија коначна, Влада потврђује да нема никакву намеру да пензионере икада обештети за оно што им је одузела, а, како Фискални савет упозорава, и будуће исплате и евентуална увећања зависиће од воље власти, а не од формула утврђених законима.

Уколико неправда према њима не буде исправљена, пензионере ништа неће спречити да потраже правду изван граница ове земље, али она ће кад-тад бити задовољена. Макар и у Стразбуру.

Информативна служба Демократске странке

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Весић комуналној милицији у Београду купио луксузне Ленд ровере за 2,5 милиона евра

0 (0) Kомунална милиција у Београду добила је нова возила са специјалним камерама која ће …

Вучић ове године задужио Србију преко три милијарде евра, јавни дуг ће до краја године достићи 30 милијарди евра, а он са Кинезима без тендера уговара брзу пругу Београд – Ниш

5 (7) Странка слободе и правде (ССП) указала је данас да је председник Србије Александар …

Један коментар

  1. Postoje više kriterijumi za ocenu ekonomskog napredka jedne zemlje. Kao parametar za praćenje ekonomske snage jedne zemlje služi BDP. BDP u Belgiji u 2017. godini bio je 47.000 $/stanovniku i porast je 1,7%, u Luksemburgu, koji ima 600.000 stanovnika, imao BDP u 2017. 110.000 $/stanovniku i porast je 3,4%. Srbija imala je porast BDP za 1,9% i iznosi 6.234,40 $/stanovniku. Po relativnom pokazatelju Srbija po porastu BDP u drugom kvartalu 2018. godini od 4,8% deli drugo mesto iza Poljske. Ako se uporedi, da bi stigli Belgiju po BDP nama treba porast od 7,54 puta ili 754%. BDP u Srbiji, a sa porastom od 4,8% u apsolutnom iznosu je 6.534 $/stanovniku (broj stanovnika 7.020.858). Po procentualnom porastu BDP, Srbija je u vrhu Evrope (na kraju godine se očekuje peto mesto, sa 28. mesta u 2017.), a po apsolutnoj vrednosti, ono što stvarno je na raspolaganju, je na dnu Evrope, a prosečna neto plata u junu 2018. godine je 49 226 дин, 417 евра i prosečna penzija 24.980 dinara, 211 evra, i samo smo ispred Albanije (378 evra) i Makedonije (376 evra), dok više od nas zarađuju u BiH (440 evra), Crnoj Gori (512 evra), Hrvatskoj (832 evra), Sloveniji (1.077), Mađarskoj (703), Rumuniji (535) i Bugarskoj (457 evra).Situacija je još pesimističnija, ako se uporedimosa ekonomski najmoćnijim zemljama Evropske unije. Podaci pokazuju da je u Velikoj Britaniji neto plata 1.990 evra, Francuskoj 2.157, Nemačkoj 3.771, Italiji 1.758, Austriji 2.324, Danskoj 3.270 evra. O povećanju penzije, kao papagaji, političari se utrkuju već devet meseci, a o otimačini penzije i vraćanje otetog ni reči. Niko nije zabranio da se narod zamajava nelogičnostima. Da nije zlatno doba stiglo u Srbiju, pokazuje beda, gladi i jadi, standard najniži je u Evropi, na nivou podsaharske Afrike. Znači da je stiglo, ne zlatno doba, već rđavo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *