fbpx

Лазаревац: како политичко-синдикална мафија РБ Колубара опстаје на власти

0
(0)

Док ММФ тражи масовно отпуштање радника из РБ Колубара, политичко-синдикална мафија припрема тактику за опстанак на власти

У Рударском басену Колубара, за протеклих година погинуло је више од десет радника. Један варилац је чак и жив изгорео јер су га терали да вари у бункеру који није био очишћен од угљене прашине. Велике пљачке, штете, кршење радничких и људских права, свега је овде било од како је на власт дошла Српска напредна странка. Али, као врх несреће, дошло је наређење Међународног монетарног фонда да из Колубаре мора бити отпуштено око две хиљаде запослених. Скоро је сигурно да ће на својим местима остати само стари режимски синдикалци и њихова мафија који већ праве спискове за „ликвидацију“ дугогодишњих радника

Две хиљаде људи ће остати без посла у наредних годину дана у Рударском Басену Колубара, а синдикати ће на све ово изгледа ћутати заједно са руководством Електропривреде Србије. Председник синдиката Електропривреде Србије (ЕПС) Милан Ђорђевић Ђокин и вршилац дужности генералног директора ЕПС-а, Милорад Грчић, морају наредних дана да саставе спискове радника који ће бити отпуштени са посла из Рударског басена Колубара у Лазаревцу (РБК). Масовна отпуштања радника РБК са Међународним монетарним фондом (ММФ), договорио је још раније, бивши директор ЕПС-а Александар Обрадовић. Тада је усмено обећано отпуштање више хиљада радника из целог система ЕПС. Ипак, Обрадовић је био презаузет разним манипулацијама и плашио се да, уколико заиста почне да се спроводи договор са ММФ, може да рачуна на синдикалне побуне у овом предузећу. Те побуне би сметале његовим приватним пословним интересима.

Упркос томе, ММФ-у нису сметали Обрадовићеви послови „са стране“, али су због непоштовања договора погурали његову смену када је позиција код председника Владе Србије, Александра Вучића почела да се љуља. На чело ЕПС је потом доведен актуелни ВД директор Милорад Грчић. Грчић је по проценама људи из ММФ профил личности који неће имати моралне дилеме да потпише хиљаде отказа.

Ђокин је синдикални вођа од кога се очекује да спречи сваку побуну радника када почну масовна отпуштања у РБК. Осим тога, њему блиски људи у Лазаревцу имају политички покрет који је добио више места у локалној скупштини и близак је са Социјалистичком партијом Србије. Како тврде извори Таблоида, Грчић и Ђорђевић почели су већ да састављају прелиминарне спискове радника који ће први добити отказ у РБК. Да несрећа буде већа према плану који је договорен са ММФ-ом, радници који прихвате да добровољно оду, добиће свега две стотине евра, уместо 700 евра по години радног стажа (колико је раније обећавано) !

Проверавајући ове наводе послали смо питања ПР служби ЕПС и кабинету генералног директора ЕПС, али до закључења овог броја нисмо добили никакве одговоре. Покушали смо да проверимо и наводе о томе да ли је истина да су опет оживели планови да се ЕПС разбије на више мањих делова који ће бити приватизовани један по један, јер је и то како сазнајемо један од захтева ММФ. ВД генералног директора ЕПС није се огласио ни по овом питању.

Према информацијама којима располажу извори Магазина Таблоид, радници који се буду бунили против масовног отпуштања, могу да рачунају да ће бити изложени насиљу и да ће их посетити такозване „пајсер бригаде“.

Док је бивши директор ЕПС-а, Александар Обрадовић још у новембру 2014. изјавио да „у ЕПС-у има 16.000 радника вишка“ Синдикати ЕПС-а које предводе Милан Ђорђевић, звани Ђокин и Миодраг Ранковић Пици нису дигли глас ни по једном од тих фаталних питања по раднике. Треба подсетити и да се ти исти синдикалци нису бунили ни против новог робовласничког закона о раду.

Иначе, масовна отпуштања радника у Лазаревцу наменски су и одложена за после избора, јер се страховало да они који треба да их спроведу, односно Грчић и Ђокин неће добро проћи на локалним изборима, где су учествовали један у Лазаревцу, други у Обреновцу.

У чисткама које планирају послушни синдикалци и Грчићеви кадрови неће бити поштеђени ни они који су примани преко везе, али ни они који су сивим каналима платили да добију сталан посао!

ММФ, тражи да пре свих буду отпуштени они старији радници који су пред пензијом, један од њих је и синдикални лидер Милан Ђорђевић Ђокин, који се родио 1962. године, а који је због бенефицираног радног стажа раније испунио услове за пензију. Његов задатак је како се прича у Лазаревцу, да осталим радницима покаже на властитом примеру да треба добровољно отићи из Рударског басена Колубара, да би се удовољило ММФ-у.

Они који наседну на Ђокинову провокацију, наћи ће се на улици препуштени сами себи. Са друге стране, Ђокин је већ отишао у политику у општини Лазаревац он односно његов покрет „Лазаревац – наша кућа, Милан Ђорђевић – Ђокин“ контролише више од десет одборничких места, где сада покушава да уђе и у локалну власт. Иначе, кандидати за одборнике на његовој листи, били су његова бивша и садашња жена…Подсетимо, Ђокин односно његова изборна листа, злоупотребили су ресурсе државне компаније за своју промоцију! Пропагандним материјалима они су облеплили камионе, багере и машине, који раде на Коповима у РБ Колубара.

Ђорђевић је тиме прекршио закон јер је за личну промоцију искористио службену позицију. Таман када је требало да буде ухапшен због тога Ђорђевић је дао изјаву за медије како он нема везе са лепљењем његових плаката у фирми где ради. Ђокин се добрим изборним резултатом заправо се амнестирао од кривичне пријаве за тешке телесне повреде, које је нанео Милисаву Милутиновићу, бившем лидеру Демократске Странке из Лазаревца. Према речима Милутиновића за вође синдиката у Колубари и другим рудницима увек су и бирани такви проблематични људи, кавгаџије и пијанци. Давана им је 30 одсто већа плата и могућност да они некога запосле, а они су заузврат застрашивали и тукли раднике ако би им пало на памет да се побуне. Власт тако већ деценијама контролише раднике у Колубари. Из ове Милутиновићеве изјаве да се закључити да ће у наредном периоду сви они који се супротставе ММФ-у, Ђорђевићу и Грчићу бити и жртве физичког насиља.

Вук Станић, Таблоид

фото: РБ Колубара

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Штрајк упозорења у Клиничком центру Србије

4 (5) НОВИ СИНДИКАТ КЛИНИЧКОГ ЦЕНТРА СРБИЈЕ ОРГАНИЗУЈЕ ШТРАЈК УПОЗОРЕЊА У УТОРАК 24.12.2019.год., СА ПОЧЕТКОМ …

Како је Александар I Карађорђевић опростио Хрватима 50.000 побијених жена, деце и стараца и ратну одштету од 12 милијарди француских франака у злату

4.7 (124) Само у Подравини и Колубарском округу, током 1914. године, убијено је 50.000  српских …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *