fbpx

ЛАЖЕТЕ! План је да се ЕПС прво распарча па да се онда тако у деловима прода

0
(0)

У наставку можете прочитати покушаје режимских сатрапа како процену имовине ЕПС-а покушавају да оправдају чињеницом да ЕПС постаје акционарско друштво. Оно што зборављају да вам кажу је чињеница да свако деоничарско или акционарско друштво као правно лице одговара за своје обавезе искључиво својом имовином. ЕПС тренутно дугује преко 1.3 милијарде евра кредиторима. Деоничарско или акционарско друштво настаје  удруживањем капитала више лица — оснивача, а на основу купљених акција. Те акције се налазе на берзи где се могу куповати и довољно је само имати контролу над једним човеком који ће одлучити да прода већински део акција ЕПС-а и ЕПС оде под нож. Тај неко је је премијер Александар Вучић који већ од његовог доласка на власт 2012. године припрема продају ЕПС-а и зато на одговорне функције у ЕПС-у довлачи његове људе од поверења. Процена имовине ЕПС-а која следи биће још једна режимска превара јер ће имовина ЕПС-а бити жестоко подцењена како би се странцима омогућила што лакша и јефтинија куповина тог енергетског гиганта. Било би лепо да напредна банда којом руководи економски убица Вучић објави колико је ЕПС задужен од његовог доласка на власт 2012. године.

Србија данас

„Енергопројект Ентел“ и Економски институт процењују имовину ЕПС-а, потврђено је Тањугу у овом јавном предузећу, али то не значи, тврде упућени, да се то предузеће спрема за продају.

Председник Надзорног одбора ЕПС-а проф. др Бранко Ковачевић поручује да овог тренутка нема ни говора о продаји, већ о припреми ЕПС-а да постане акционарско друштво.

– ЕПС мора да постане АД, а да би се то догодило мора да попише имовину, а кад попише, мора да процени. То је први корак ка берзи и ка томе да цена компаније расте, а овог тренутка нема говора о продаји – рекао је Ковачевић у изјави Тањугу.

 

Овог тренутка, каже овај професор, ЕПС и није зрео за продају, а да ли ће „сутра“ оснивац решити да се иде на докапитализацију и увођење мањинског партнера, или уопште неће – то је на оснивачу да одлучи, а то је Влада Србије.

Оно што је неопходно, рекао је Ковачевић, јесте да ЕПС ради по економским и тржишним принципима, а у том смислу том предузећу одговара да постане АД.

Ковачевић сматра да не би требало продавати државна предузећа која су профитабилна и пуне буџет, а не би ни требало да им се, како каже, цео профит узима, јер морају да реинвестирају.

– Они морају да инвестирају у технологију, да запошљавају нове младе људе – рекао је он додајући да је у интересу ЕПС-а да има јак кадар и руководство.

У одговору који је Тањугу упућен из ЕПС-а, наведено је да је уговор за процену имовине ЕПС-а закључен у јулу ове године са „Енергопројект Ентелом“ и Економским институтом и уговорена вредност те јавне набавке је 34 милиона динара, а рок за завршетак процене је осам месеци.

У ЕПС-у наглашавају да одлуку о правној форми предузећа доноси Влада Србије.

Тањугу је, у Министарству привреде, крајем јула речено да држава тренутно не намерава да продаје ЕПС.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Дуговања за струју у милијардама, објављена листа највећих дужника

4.4 (7) „Електропривреда Србије“ објавила је списак од 20 највећих дужника по рачуну за струју …

Вучић ове године задужио Србију преко три милијарде евра, јавни дуг ће до краја године достићи 30 милијарди евра, а он са Кинезима без тендера уговара брзу пругу Београд – Ниш

5 (7) Странка слободе и правде (ССП) указала је данас да је председник Србије Александар …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *