fbpx

ЛАЖНИ ИЗБОРИ 2020: Излазност на изборе до 15 часова 30,8 одсто

5
(1)

У Србији су јутрос у седам часова отворена бирачка места за редовне парламентарне, покрајинске и локалне изборе, која ће бити затворена у 20 часова, до када траје и изборна тишина.

Избори се одржавају и на Косову и Метохији.

Право гласа на КиМ има око 100.000 бирача, а биће отворено 90 бирачких места.

Избори се одржавају уз поштовање свих прописаних епидемиолошких мера.

Пратиће их 3. 341 домаћи и 111 страних посматрача.

ОЕБС: До 14 часова на Косову гласало 33,63 одсто бирача
Према подацима ОЕБС-а на Косову је до 14 сати гласао 33.061 бирач, односно 33,63 одсто, преноси Коха.

Како јављају медији, излазност је јако велика од раних јутарњих сати.

15:52

Драма у Демократској странци: Прекинута седница Главног одбора, отпуштена секретарица пала у несвест

Седница Главног одбора ДС, којој су претходили кошкање и вербални дуели, почела је у узаврелој атмосфери у Мадленијануму са два сата закашњења, али је убрзо прекинута, након што је замало дошло до физичког обрачуна две струје и то на самој бини, где су седели председавајући.

15:50
Црта: До 15 сати изашло укупно 30,8 одсто бирача

15:35

Туча на бирачком месту на Новом Београду: Ударци песницом због пропуштања труднице

На изборном месту 23, у Булевару уметности, на Новом Београду потукла су се данас два бирача непосредно испред улаза на гласачко место, а полиција је одмах изашла на место догађаја и затекла актере туче, П. К. (79) и Н. И. (35).

15:15
Излазност у Војводини до 14 сати 27,73 одсто

Излазност у Аутономној покрајини Војводина до 14 часова износи 27,73 одсто, саопштила је Покрајинска изборна комисија.

То је готово исто као излазност за целу Србију, укључујући КиМ.

15:03
РИК: У 14 сати излазност без Косова и Метохије је 26,11 одсто бирача
Према подацима РИК-а, на изборе је до 14 часова у Србији, не рачунајући гласове са Косова и Метохије, изашло 26,11 одсто бирача, док се процењује да је излазност на КиМ 27,7.

На изборима у Војводини, такође до 14 часова, гласало је 27,83 процената бирача. У региону Шумадије и Западне Србије излазност је 27,89 одсто, у Јужној и Источној Србији 25,54 процента, на територији Града Београда 21,72 одсто, у Новом Саду 24,01, а у Нишу 22,9 одсто.

15:01
Обијено гласачко место код Бабушнице
У селу Ракита, у општини Бабушница, ноћас је обијено гласачко место и украдена гласачка кутија и параван.

Полиција је јутрос у седам часова, када је отворено бирачко место, обавила увиђај и сачинила записник. Гласачки материјал није диран.

Бирачко место у Ракити је отворено у 09.47 и након тога гласање се обавља нормално, без инцидената и проблема.

14:53
Министар унутрашњих послова и члан Председништва Српске напредне странке Небојша Стефановић гласао је данас око 13.15 часова. Стефановић је своје бирачко право искористио на бирачком месту у Основној школи „Борислав Пекић“ на Бежанијској коси у Београду.

До 14.00 сати у Србији је на изборе изашло 1.825.000 бирача, односно 27,75 одсто, а у ИПСОС Србија наводе да је та излазност на истом нивоу као на председничким и претходним парламентарним изборима.

Највећа излазност, кажу у ИПСОС, је у централној Србији,а затим у Војводини.

У Србији су отворена бирачка места данас од 7 до 20 часова. Грађани Србије бирају народне и покрајинске посланике и локалне одборнике. На парламентарним изборима до 12 часова на гласање изашло је укупно 18,3 одсто грађана уписаних у бирачки списак, саопштила је ЦРТА.

Према подацима посматачке мисије ЦРТА, до 11 часова на изборе за народне посланике Скупштине Србије изашло је 14,1 одсто грађана уписаних у бирачки списак, а према подацима РИК, до 10х изашло је 9,3 одсто бирача. ЦРТА саопштила да су на четири одсто бирачких места уочене неправилности.

10.46
До 10 часова на гласање за народне посланике Републике Србије је изашло укупно 9,1 одсто грађана уписаних у бирачки списак саопштила је посматрачка мисије Црте. Статистичка грешка износи +/- 0,3 одсто. То је на нивоу излазности за парламентарне изборе 2016. године.

10:41
Председник СРС Војислав Шешељ гласао је данас у 10 сати на бирачком месту 96 у Основној школи „Светислав Голубовић Митраљета“ у Батајници. Шешељ је на гласање дошао са супругом Јадранком и синовима Михаилом и Владимиром.

10:40
У Ужицу до 10 сати гласало 8,84 одсто бирача
До десет часова у Ужицу је за посланике републичког парламента гласало 8,84 одсто бирача, док је за градске одборнике гласало 8,8, саопштено је из Градске изборне комисије.

Како је наведено, у прва два сата није било неправилности на бирачким местима.

10:36
Министарка правде Нела Кубуровић Кисић гласала је данас у 9.30 сати на свом бирачком месту на Врачару. Кубуровић Кисић, која је и чланица Председништва СНС, грађанску дужност обавила је на бирачком месту у Основној школи „Краљ Петар II Карађорђевић”.

10:28
ЦеСИД: Излазност иста као на претходним парламентарним изборима, мања него на председничким
Центар за слободне изборе и демократију (ЦеСИД) саопштио је да је, на основу до сада пристиглих података, излазност до 9 сати 5,2 одсто бирача.

Иво Чоловић из ЦеСИД-а је рекао да је у односу на претходни изборни циклус 2016. године до 9 часова гласао исти проценат бирача, али је то нешто ниже у односу на председничке изборе 2017, када је у прва два сата по отварању биралишта гласало 5,8 одсто грађана.

10:09
Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић гласала је јутрос око 10 сати на бирачком месту 35 на Дедињу.

09:57
Кисић-Тепавчевић: Поштују се мере, гласање није већи ризик од одласка у продавницу

Заменица директора Института за јавно здравље Србије др Дарија Кисић Тепавчевић гласала је јутрос око осам сати на бирачком месту број 3 у Основној школи „Ћирило и Методије“ на Звездари и поручила да је важно да грађани изађу на изборе, те да су предузете све мере у циљу превенције од ковида-19 и других инфекција.

„Уверила сам се да се поштују све мере превенције, кад је у питању сузбијање капљичних инфекција и ковида-19, почев од начина гласања, као и просторне организације. Сви чланови бирачког одбора носе маске, а и грађани се савесно и одговорно понашају и такође носе маске“, рекла је др Кисић.

Она је додала да ако неко нема маску може је добити по доласку на само бирачко место.

Др Кисић је рекла да одлазак на бирачка места не представља већи степен ризика него одлазак у продавнице и слична места на која свакодневно одлазимо.

09:53
Дачић на гласање дошао са супругом и сином

Потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић гласао је данас око девет часова на бирачком месту 35 на Дедињу.

Лидер социјалиста је на гласање дошао са супругом и сином.

09:50
Гласала премијерка Ана Брнабић

Премијерка Ана Брнабић гласала је данас нешто после девет сати на бирачком месту на Савском венцу.Брнабић је своје право гласа искористила на бирачком месту број 34 у Школи за дизајн, а на бирачко место је дошла са заштитном маском.

09:48
Председник Либерално-демократске партије и први на листи Коалиција за мир – Чедомир Јовановић гласао је јутрос око 8.30 сати на бирачком месту ЦМЗ „Ушће“ у општини Нови Београд.

09:38
Центар за праћење избора (ЦПИ) саопштио је да је, на основу података пристиглих са бирачких места на којима се налазе њихови посматрачи, излазност до 9 сати 5,3 одсто.

09:36
Бранислав Недимовић, министар пољопривреде и први на листи СНС, гласао је на изборном месту у Сремској Митровици.

09:34
Према подацима Цесида и Ипсоса, излазност до девет часова је 5,2 одсто уписаних бирача, пренео је РТС

09:33
Редови за гласање на Косову и Метохији
Велики број грађана на Косову и Метохији изашао је већ у првим сатима избора на биралишта, пренеле су Новости.

Грађани у великом броју пристижу на бирачка места у Северној Митровици, Грачаници, Гњилану, а редови за гласање у српским срединама су од раног јутра.

ОЕБС је гласачки материјал допремио на време, а на крају изборног дана гласачки листић ће бити пребачени у централну Србију и придодати осталим гласовима.

09:31
Потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, гласао је данас око девет часова на бирачком месту 35 на Дедињу.

09:10
Бранислав Недимовић, министар пољопривреде и први на листи „Александар Вучић – за нашу децу“, гласао је јутрос на изборном месту у Сремској Митровици.
09:09
Министар финансија и члан Председништва СНС Синиша Мали, гласао је данас око 8.30 сати на бирачком месту број 2 у Вишој пословној школи на Звездари.

08:28
Сва бирачка места отворена на време

Сва бирачка места у централној Србији, на Косову и Метохији и у дијаспори отворена су на време и предузете су све мере заштите у складу са препорукама Кризног штаба, изјавио је јутрос председник Републичке изборне комисије (РИК) Владимир Димитријевић.

Димитријевић је за РТС казао да се у централној Србији гласа на 8.385 бирачких места, на Косову и Метохији на 140.

„Сви чланови бирачких одбора носе заштитне маске и рукавице. Примењују се све мере у складу са препорукама Кризног стаба за борбу против вируса корона. Што се тиче самих бирача, препоручено је да дођу са заштитном опремом, а ако је не донесу, биће обезбеђене маске на бирачким местим“, објаснио је Димитријевић.

Он је најавио да ће Републичка изборна комисија прву конференцију за новинаре одржати у 11 сати.

08:07
Директор Канцеларије за КиМ и потпредседник СНС Марко Ђурић гласао је јутрос у 7 сати у Месној заједници Цветни трг на Врачару. Члан Председништва СНС и заменик градоначелника Београда Горан Весић гласао је јутрос око 7.30 сати у Трећој београдској гимназији, на бирачком месту број 5.

07:50
Први прелиминарни резултати један сат после затварања биралишта

Први прелиминарни резултати очекују се један сат после затварања биралишта, а РИК има рок од 96 сати од затварања биралишта да прогласи коначне резултате, уколико не буде већих неправилности.

Свако ко се налази у бирачком списку има право да гласа без обзира на то да ли је добио позив или не. На гласање се мора понети лична карта, пасош или возачка дозвола.

Такође, уколико неко не може само да попуни изборни листић (особе са инвалидитетом, слепи, слабовиди…) има право да на бирачко место поведе помоћ, а на биралиште може да уђе и пас водич.

07:45
За 120 места у покрајинском парламенту Војводине бориће се девет листа.

07:36
Грађани ће бирати и локалну власт у свим општинама осим у граду Београду, Бору, Зајечару, Косјерићу, Мајданпеку, Лучанима, Аранђеловцу, Неготину, Мионици, Медвеђи, Прешеву, Кули, Кладову, Дољевцу, Смедеревској Паланци и Севојну, у којима су локални избори одржали после 2016. године.

07:33
Обавезне маске, размак и дезинфекција

Избори се одржавају уз поштовање свих прописаних епидемиолошких мера, па ће бирачи на изборно место морати да дођу са маскама или ће је, уколико је не понесу, добити пре него што уђу на гласање.

Размак између грађана мора бити најмање један метар, а и чланови изборне комисије носиће заштитну опрему.

На улазу ће се вршити дезинфекција руку, а исто ће бити и при изласку са биралишта.

Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Како да проверите да ли је режимски фантом гласао уместо вас?

4.7 (13) Упутством за спровођење избора Републичке изборне комисије је предвиђен начин како да проверите …

ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ: У Србији нема демократије! ВУЧИЋ: Како вас није срамота!

4.9 (9) „Ниво демократије у Србији се након избора значајно погоршао, а камоли ситуација у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *