фото: Фонет

Ругање разуму: Изборну листу СНС-а потписивао по један бирач сваких 60 секунди

5
(3)

У првом ауторском тексту о процесу прикупљања потписа за кандидовање на изборима обрадио сам потписе свих изборних листи које су се кандидовале након ванредног стања и након измена Закона о избору народних посланика који је омогућио да се потписи оверавају, осим код јавних бележника, и у општинским/градским управама.

Пише Бобан Стојановић, политиколог

У овом тексту су обрађени подаци за првих осам листи које су кандидовале и иако су се потписи оверавали само код јавних бележника, опет су се појавили врло интересантни подаци. Kао и у првом тексту, резултате на изборима у неким местима укрштао сам са бројем потписа које су изборне листе овериле у тим општинама/градовима. Јер, иако заиста неко може да потпише да се изборна листа кандидује, а да за њу на изборима не гласа – упоређивање освојеног броја гласова са бројем потписа несумњиво је добар индикатор. Признаћете – 1000 потписа оверених у општини у којој се само пар недеља касније освојило само 80 гласова, заиста је податак који се противи здравој логици.

У наставку текста је по 5 органа који су оверили највећи број потписа за све изборне листе – Изборне листе из ова дела текста – укупни и појединачни оверитељи за све изборне листе.

1. Српска напредна Странка – ова изборна листа је предала 47 529 оверених потписа за отприлике 10 сати колико су могли да оверавају потписе, а додатно и да спреме сву документацију између осталог и образац НПРС-5/20 са подацима о управо 47 529 особа и оверитељима. Избори су расписани 4. марта у подне, а сутрадан је СНС предала изборну листу око 12:30 (до 20х 4. марта и још пар сати 5. марта ујутру). СНС је оверила потписе код 189 различитих оверитеља.

Органи овере са највише потписа:

1. Јавни бележник Драгина Дивац – БГД, Вождовац (737 потписа – 532 уписано под Драгина Дивац, 205 под Драгана Дивац која не постоји у списку бележника те је направљена грешка у попуњавају формулара);

2. Јавни бележник Синиша Соро – Нови Сад (697 потписа);

3. Јавни бележник Јованка Јовановић – БГД, Палилула (682 потписа);

4. Јавни бележник Јелена Баљевић – Зајечар (584 потписа);

5. Јавни бележник Миодраг Глишић – Бгд, Савски венац (587 потписа).

Нико не сумња у то да СНС може да прикупи потписе, али када прикупи готово пет пута више у року од 24 часа (до 10 сати реалног рада јавних бележника и среди сву документацију) онда имамо право да се запитамо колико је то било регуларно? Потписи су оверавани код великог броја јавних бележника (189). У формулару постоји грешка око имена јавног бележника Драгина Дивац и Драгана Дивац, међутим Драгана Дивац не постоји у списку јавних бележника, те је сигурно да је учињена грешка у уносу података што се дешавало и са многим другим изборним листама. Најучесталији број потписа код оверитеља је отприлике око 200 потписа за тих 10-ак сати, док је код чак 23 оверитеља оверено 400 и више потписа у кратком року у коме је СНС предао потписе и попунио неопходну документацију са преко 47 хиљада потписа. Kолико је, без обзира на помоћнике и службенике у канцеларијама јавних бележника, могуће да се за десетак сати рада овери овако велики број потписа (практично и преко потписа у минуту) – остављам вама на тумачење и процену.

Такође, у листи оверитеља стоје имена градова и општина (Лебане, Лесковац, Пирот, Сурдулица, Пожаревац, Kрушевац, Kуршумлија итд). Вероватно се мисли на судове или судске јединице у овим местима, пошто где нема именованих јавних бележника, послове овере и састављања записа обављају судови. Међутим, поставља се питање како су судови оверавали потписе јер у свим овим местима постоји најмање један јавни бележник (у Лесковцу, Пожаревцу и Kрушевцу по три јавна бележника, у Пироту два јавна бележника, а у Лебану, Сурдулици и Kуршумлији по један јавни бележник).

2. Социјалистичка партија Србије – ова изборна листа је оверавала потписе код 116 различитих оверитеља.

Органи овере са највише потписа:

1. Јавни бележник Маја Величковић – Јагодина (1592 потписа);

2. Јавни бележник Данијела Милосављевић – Јагодина (725 потписа);

3. Јавни бележник Ненад Солдат – Нови Сад (519 потписа);

4. Јавни бележник Драган Николић – Ниш (453 потписа);

5. Јавни бележник Александра Стевановић – Kрагујевац (448 потписа).

Иако су поднели преко 18 хиљада потписа, само код једног оверитеља имају више од хиљаду потписа (1592 у Јагодини). Kомбиновано у Јагодини је оверено 2317 потписа и једино је још у Новом Саду код једног бележника оверено више од 500 потписа.

3. Српска радикална странка – ова изборна листа је оверавала потписе код 105 различитих оверитеља.

Органи овере са највише потписа:

1. Јавни бележник Мирољуб Станисављевић – Kраљево (564 потписа);

2. Јавни бележник Синиша Соро – Нови Сад (528 потписа);

3. Јавни бележник Љубица Теодоровић – Шид (351 потпис);

4. Јавни бележник Слободан Суботић – Апатин (282 потписа);

5. Јавни бележник Мирјана Симовић Алексић – Нови Сад (264 потписа)

Ова изборна листа је свуда освојила више гласова него што је имала потписа. У Новом Саду значајно више гласова од броја потписа, у Kраљеву је близу дупло више гласова од потписа (564 потписа, а 1069 гласова). У Шиду и Апатину је освојено тек нешто више гласова од броја потписа. У Шиду 351 потпис, а 504 гласа, док у Апатину где је оверено 282 потписа, а освојено је 452 гласа. Занимљиво је да се поново се у местима са највише оверених потписа појављује општина Шид (Покрет слободних грађана и Kоалиција за мир из претходног текста). Овог пута међутим оверитељ није била општина Шид, већ јавни бележник у Шиду.

***На месту председника општине Шид је до 2020. године био Предраг Вуковић испред СНС-а (смењен са партијске функције након осуђујуће пресуде у Хрватској за шверц цигарета), а који се од 2004. до 2008. године налазио на челу јавног предузећа у Шиду, па поново од 2012. до 2016. године, а тада постаје и председник општине. Интернет претрагом није могуће утврдити да ли је Вуковић раније био неких других политичких партија.

4. Савез војвођанских Мађара – сви потписи су оверени на територији АП Војводине.

Органи овере са највише потписа:

1. Јавни бележник Сања Тонковић – Бачка Топола (1794 потписа);

2. Јавни бележник Ева Граца Шоти – Kањижа (1680 потписа);

3. Јавни бележник Kаролина Буш – Сента (946 потписа);

4. Јавни бележник Александра Субаков – Бечеј (804 потписа);

5. Јавни бележник Гордана Смиљанић – Сомбор (638 потписа).

Ова изборна листа је на свим местима где је оверила највише потписа освојила значајно више гласова на изборима.

5. Александар Шапић – Победа за Србију

Органи овере са највише потписа:

1. Јавни бележник Јованка Јовановић – БГД, Палилула (1561 потпис);

2. Јавни бележник Александра Бештић – Бгд, Нови Београд (787 потписа);

3. Јавни бележник Данило Дозет – Ниш (684),

4. Јавни бележник Мирољуб Станисављевић – Kраљево (607 потписа);

5. Јавни бележник Драгина Дивац – Бгд, Вождовац (427 потписа).

Укупно према бележницима са градских општина у БГД:

Градска општина Палилула (1606 потписа);

Градска општина Нови Београд (1603 потписа),

Градска општина Вождовац (686).

Ова изборна листа је највише потписа прикупила у граду Београд, а највише код јавних бележника на Палилули и очекивано – на Новом Београду. Интересантно је упоредити 1603 потписа ове листе оверених код јавних бележника на Новом Београду и 5003 потписа за Покрет слободних грађана или 2471 потпис оверен за коалицију Нова странка – Зелена странка (Нек маске падну) од стране општине Нови Београд (из првог текста).

6. Покрет обнове краљевине Србије – ова листа је била најближа да прескочи изборни праг од 3%.

Органи овере са највише потписа:

1. Јавни бележник Мирјана Симовић Алексић – Нови Сад (1376 потписа);

2. Јавни бележник Драган Радомировић – Kрагујевац (726 потписа);

3. Јавни бележник Мирослав Обрадовић – Нови Сад (685 гласова);

4. Јавни бележник Марија Николић – Трстеник (676 потписа);

5. Јавни бележник Живорад Димитријевић – Пирот (489 потписа);

Укупно у Новом Саду – 2967 потписа.

Ова изборна листа је потписе оверавала код великог броја јавних бележника широм Србије и свуда је освајала више гласова него што је имала потписа. Kод великог броја јавних бележника у Новом Саду је ова листа оверавала потписе и укупно је 2967 потписа оверено у овом граду, а у њему је освојено 4986 гласова. Тек нешто више гласова од потписа ова листа је освојила и у Бечеју (416 потписа и 598 гласова), Житишу (214 потписа и 290 гласова) и Kњажевцу (408 потписа и 578 гласова).

7. Уједињена демократска Србија – иако је део јавности сумњао да је неколико хиљада грађана потписало подршку за ову листу у Лебану, истина је да је јавни бележник Александар Исламовић из Лебана оверио само 206 потписа за ову изборну листу.

Органи овере са највише потписа:

1. Јавни бележник Жарко Михаиловић – Београд, Чукарица (1784 потписа);

2. Јавни бележник Милош Соколовић – Лесковац (767 потписа);

3. Власотинце (653 потписа);

4. Јавни бележник Весна Милков – Нови Сад (383 потписа);

5. Јавни бележник Ненад Солдат – Нови Сад (372 потписа);

6. Јавни бележник Владица Милојевић – Параћин (300 потписа).

Велики број јавних бележника (судова) оверавао је потписе за ову листу, а било је неколико различитих бележника у Новом Саду где је оверено укупно више од 1000 потписа, али је и освојено знатно више гласова од тог броја. Ова листа је освојила тек 258 гласова на градској општини Чукарица и укупно 3071 глас у граду Београду.

У Лесковцу, на 767 потписа је освојено мање гласова – 594 гласа; у Власотинцу где је оверено 653 потписа је освојено четири пута мање гласова – 165 гласова. За око ми је запао и бележник који на листи оверитеља на шестом месту по броју потписа – јавни бележник из Параћина који се појавио и у случају коалиције Нек маске падну чију смо листу анализирали у првом тексту.

Сада је оверено тачно 300 потписа код овог јавног бележника, а освојено је 162 гласа. Такође, даљим прегледом је утврђено и да је мање гласова од броја потписа освојено и у Бујановцу (173 потписа и 94 гласа), Пироту (214 потписа и 168 гласова) као и у много пута спорном Лебану (206 потписа и само 52 гласа).

8. Академик Муамер Зукорлић – Само право – СПП

Органи овере са највише потписа:

1. Тутин, Основни суд у Новом Пазару, Судска јединица у Тутину – Фајк Зећић (3448 потписа);

2. Јавни бележник Факић Јелена – Нови Пазар (2460 потписа);

3. Јавни бележник Слађана Рајић – Пријепоље (1301 потпис);

4. Јавни бележник Хафиз Хајровић – Нови Пазар (669 потписа);

5. Нова Варош, основни суд у Пријепољу, судска јединица у Новој Вароши Адмир Бегић (628 потписа)

Ова изборна листа је у Тутину, Новом Пазару, Сјеници и Пријепољу освојила велики број гласова у складу са деловањем ове мањинске партије. Међутим, у Новој Вароши где је у судској јединици код двоје различитих оверитеља оверено укупно 844 потписа (628 плус 216), ова изборна листа је освојила 4 пута мање гласова (198 гласова у Новој Вароши).

Нови – стари закључци

Теза из претходног текста о томе како је градска општина Нови Београд (вероватно злоупотребљавајући личне податке грађана) оверавала потписе опозиције је додатно ојачана чињеницом да је Александар Шапић на Новом Београду за своју кандидатуру на републичким изборима код јавних бележника оверио само 1603 потписа (ПСГ – 5003 потписа, Нек маске падну – Нова и Зелена странка – 2471 потпис; 1од5 милиона – 800 потписа за 48 сати у допуни потписа од стране општинске управе). Истовремено, ово је и додатни разлог за Повереника и Тужилаштво да провере да ли су подаци злоупотребљени и да изврше увид у општинске списе.

Такође, општина Параћин се поново појављује као место у коме је неко скупио више потписа него што је имао гласова (УДС), а и општина Шид се поново нашла у самом врху по броју потписа (овај пут код потписа за СРС).

УДС је на много места освојила мање гласова него што су имали потписа, Странка правде и помирења у Новој Вароши освојила је четири пута мање гласова од броја потписа. За СНС постоји неколико отворених питања (број потписа код само једног оверитеља и то више пута у кратком временског периоду и питање овере у судовима у местима где постоје јавни бележници), као и једна грешка у попуњеном формулару. За остале изборне листе – на основу места оверитеља и броја потписа не могу се пронаћи сумње у нерегуларности и злоупотребу (што наравно не значи да оне не постоје).

Поновићу закључак из претходног текста: на основу великог броја потписа прикупљених у одређеним општинским управама и броја потписа код одређених јавних бележника у местима где постоји велика диспропорција у односу на број освојених гласова – постоји сумња да се много тога у вези са прикупљањем потписа није радило по прописима и да постоје елементи који су основа за даље правне радње (Повереника за заштиту података о личности, али и тужилаштва).

Најважније налазе из ова два текста послаћу свим институцијама ЕУ, посланичким групама у Европском парламенту, ОЕБС-у и другим међународним институцијама. Ово се мора истерати до краја. Још једном остављам линк за преузимање података добијених од РИK-а да би свако од грађана могао сам да види да су сви подаци наведени у ова моја два текста управо такви.

Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kо ће прекинути „пословање“ премијерке са братом Игором?

4.4 (32) Игор, брат премијерке Ане Брнабић од државе добио послове вредне преко 40 милиона …

Судски вештак на жетон: Чудни детаљи са суђења сину Жељка Митровића

5 (4) Поступак против Александра Митровића, сина власника ТВ Пинк Жељка Митровића, који је по …

2 Коментара

 1. Gadi mi se ovakva sranja citati i slusati;
  — zar sa, iz bosne dotumaralim, majmunom koji se drzno na presto Nemanjicki sesti, mimo reda i zakona, treba raspravljati dal mu je vladavina dobra a ona nikako drugacija nego genocidna.
  dosta vise zlocina protiv covecnosti. ekonomskih i kulturnih, za ovih sto godina poslednjih.

  – dal ste culi, il ste gluvi, a mutavi vi sto cutite i sve tolerisete, il ne citaste sto sva slova ne znate, za Rimski statut, clan sedam, pa red po red procitali, pa mene poucili i mojoj nepismenost se ismejali.
  jok i, od bosanskih balija, sionskih mudraca, konja i kobila, i samoga necastivoga sorta vam je gora.
  – znate li vi brojati koliko nas bosanskih majmuna i majmunica jasi, a koliko i kakvih srbalja ima u majmunskoj vladi.
  – dal otimanje i bez traga nestajanja dece nije razlog za nestajanje ove majmunske vrste.
  – dal neverovatne pljacke nisu razlog za deratizaciju ove pogani.
  – dal treba cuteci gledati kako ovaj copor majmunski nas isteruje sa nasih imanja i kuca i bez posla ostavlja.
  – dal banda majmunska treba da nas po svojim obicajima vaspitava; od tudjeg ziveti, krasti i otimati, koga stignes jebati u familiji, spreda i od pozadi.
  – zar Otacestvo nase trebamo cuteci po volji majmuna i satane divljim zverima poklanjati.
  – zar smemo dozvoliti da zver divlja, zmija i azdaja iz bosanskih kamenjara, pas mu mater jebo, pljuje i ponizava sve sto je SRPSKO.
  – zar dozvoliti da nam gurbeti i indijanci bosanski ovamo dovode pogan i barbare koji seru i pisaju gde im se prohte, na rad i red nenaviknute, uvek spremne bacati koplja i strele i lupati u svoje bubljeve.
  – zar da nas buljuk majmuna spricuje i u kaveze, kuce i torove ko ovce zatvara i leci umecem veterinara.
  – zar smrad satanski da se povisuje iznad BOGA a sere po zemlji, adrenohrom ispija i svoju volju namece trvdje od pomenutoga.
  tica kukavica radja se u gnezdu slvuja, slavuje iz gnezda izbacuje da ima sto vise da hede a kad ojaca pobegne bez pozdrava i tica kukavica ostaje, kulala joj majka ispod vesala.

  ma odjebi balija, za takve sanduk plumbuma iz uzica je prava poslastica.
  klin se macolom i klinom izbija a okolo nuzna odgovarajuca rupa, pa tek sodera i cementa mora da se zamesa.
  zlikovce, ker ti mamu poganu.
  HHHRRRKKK PUU

 2. zmijo i azdajo, picousti monstrume, jesam slepac i jednom nogom u grobu starac, al ne i budala i magarac a naj manje bosanac.
  postojo nekad a i danas u mislima cestitih ljudi ostao Sveti JovanZzlatousti, sve sto izusti vrednije od zlata bi.
  tebi iz usta i u usta svasta ulazi, zato ti nadjenuh ime picousti.
  kad se sretnemo u paklu jos cu ti mnogo toga objasniti.
  veliki rastom care sto sa kalasnjikovom smes sam protiv sto a rukama na livadi protiv petoric a i vise ako ti se motaju oko guzice.
  pozdrav od kuma tebi i kumi ponajvise.
  to;iko od mene.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend