Ле Мер: Ако Рим не испоштује обавезе, еврозона угрожена

Француски министар економије Бруно Ле Мер упозорио је да ће стабилност еврозоне бити угрожена уколико будућа италијанска влада не буде поштовала своје обавезе о дугу и дефициту.

„Уколико нова влада преузме ризик да не поштује своје обавезе о дугу, дефициту као и о сређивању банака, финансијска стабилност целе еврозоне биће угрожена“, упозорио је Ле Мер у телевизијској емисији.

Италијанске популистичке партије Покрет пет звездица (М5С) и екстремнодесничарска Лига представиле су у петак владин уговор у коме се предвиђа одустајање од штедње и „диктата“ Брисела.

Вође те две партије Луиђи де Мајо и Матео Салвини планирају сутра да представе план италијанском председнику Серђу Матарели с намером да током недеље формирају прву антисистенску владу у земљи оснивачу европског пројекта.

„Сви у Италији треба да разумеју да је будућност у Италији у Европи и нигде другде а да би та будућност била у Европи треба поштовати одређена правила“, рекао је Ле Мер.

Он је рекао да обавезе које је Италија преузела важе без обзира на то каква је влада.

„Ја поштујем суверену одлуку италијанског народа али има обавеза које превазилазе сваког од нас“, рекао је он.

Ле Мер је рекао да ће четкати да види какве одлуке ће донети италијански званичници, и поновио колико је важно да се дугорочно држе преузетих обавеза да би се „гарантовала заједничка стабилност“.

Бета

Актуелно

За разлику од Србије Италија забранила присилну вакцинацију деце

Рим-У Италији је почео снажан талас слободе, након што је више милиона људи учествовало у …

Виктор Орбан: Не желим ЕУ којом руководи Француска

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је да не жели Европску унију којом руководи Француска и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons