Данас је Светски дан пчела (видео)

5
(1)

Изражавајући забринутост поводом угрожености пчелињих заједница, а имајући у виду њихов пресудан значај за одрживу пољопривреду, сигурност у храни и исхрани, као и очување животне средине, високи представници Влада 20 земаља света сагласили су се на скупу одржаном на Брду код Крања у Словенији, да је потребна хитна, свеобухватна и ефикасна заједничка реакција у циљу заштите пчеле.

Спремност на заједничку акцију и сарадњу, на свим нивоима, између земаља и релевантних међународних организација, формализована је заједничком Декларацијом која је усвојена на министарској конференцији одржаној поводом првог обележавања Светског дана пчела – 20. маја.

Иницијатива према Уједињеним нацијама да се успостави Светски дан пчела и да се обележава 20. маја потекла је од Словеније, док је Црна Гора била једна од првих земаља које су подржале ову иницијативу, а која је усвојена крајем прошле године на Генералној скупштини УН у Њујорку.

Потпредседник Владе Републике Словеније и министар пољопривреде, шумарства и хране Дејан Жидан уверен је да ће скуп поводом дана посвећеног пчелама у континуитету подсећати човечанство на важну улогу пчела за опстанак Планете, али и упозоравати на акитивности које су допринеле да се број пчела широм Земље смањује.

Он је подсетио на низ фактора који доводе до угрожености пчела и других опрашивача, међу којима су људска активност у управљању природом, интензивна пољопривредна производња, прекомерна и неправилна употреба пестицида, климатске промене и други.

Присутнима су се у уводном делу конференције обратили и европски комесар за животну средину, рибарство и поморство Кармену Вела, генерални директор Организације за храну и пољопривреду (ФАО) Хозе Грациано Да Силва, затим председник словеначког удружења пчелара Боштјан Ноч и председник Апимондије Пхиллип Мц Цабе.

С циљем заштите и подршке развоју пчела и других полинатора, потписници декларације подржаће напоре за повећање диверзитета биљака, односно количине хране за пчеле, едукацију пчелара и размену искустава и добре пчеларске праксе, пренос знања и искуства између земаља у циљу јачања заједничке бриге и активности у циљу постизања бољих резултата на плану заштите пчела, одрживог пчеларства и пољопривреде, заштите природних ресурса и животне средине, као и сигурности хране и искорењивања глади у свету.

Нагласили су улогу истраживања и обезбеђивања адекватне дијагностике болести пчела. Подржаће и спровођење мера за смањење утицаја климатских промена, и уопште активности на информисању и подизању свести опште јавности о значају и важности очувања пчела.

Милисав Пајевић

Енергетски портал

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Помор пчела у Србији: 30 милиона угинуло у само једном атару — црни биланс није коначан

0 (0) У делу атара Кикинде регистрован је масован помор пчела. Утврђено је да су …

Помор пчела у Поморављу због употребе пестицида

0 (0) Пчелари у Поморављу и овог пролећа суочавају се с помором пчела које су, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend