fbpx

Лед уништио хиљаде хектара воћњака и шума, у источној Србији остала пустош

0
(0)

МОЖЕМО само да гледамо и плачемо! Садили смо воће, толико година га узгајали, а онда за један дан све пропаде – потиштено прича Славка Јефтић (78), док нам у селу Тијовац код Сврљига показује шта је све лед, који је пре двадесетак дана оковао ове крајеве, уништио.

Мештани села у сврљишком и књажевачком крају некако су пребродили дане и још дуже ноћи без струје, кад су користили свеће и фењере. Прибојавали су се отопљења, јер су знали да ће да открије сву моћ наноса леда, који је тотално уништио њихове воћњаке, шуме, засаде, орахе…

После ледене кише, која је покидала електрокаблове и оборила многе бандере, сва села подно Старе планине су била залеђена, без струје и воде. А сцене, као из апокалиптичних филмова од пре три недеље, после отопељења су постале још – страшније.

– Ови засади шљиве у воћњаку су, под притиском леда али и снега, били савијени до земље, као бели кишобрани – прича Градимир Радовановић. – Ослушкивали смо тада како су гране пуцале, али ипак смо се надали да неће да буде баш толика штета. Сада нам преостаје да повадимо сва стабла, па да садимо нова.

Радовановићу је уништено 400 стабала “стерлејке”, које је засадио пре осам година. Планирао је да наредног лета обере око 12 тона… У раскрчавању воћњака су му помагали пријатељ Љубиша Милошевић, који је дошао из Књажевца, и таст Бранко Вучковић, кога је мука од леда сустигла на две места. Дошао је да помогне зету, а после да се врати у своје село Скрадиници, код Сокобање. Јер, лед је и тамо направио пустош и уништио му шљиве на хектару и засаде вишње на 50 ари.

– Колику сам штету претрпео? Па, довољно је да кажем да сам ове године испекао 17 тона ракије од шљиве у 100 казана – вели Вучковић.

Властимир Јефтић (58) води нас шумским путем изнад села Тијовац, да нам покаже како је уништена његова мука. А лево и десно, све дрвеће поломљено, на готово сваком није остала ни грана на грани.

– Поломљено је 500 стабала шљиве, ево многе гране скупљам, понеке сечем, да видим да ли ће неко стабло евентуално и да претекне – вели Властимир.

У оближњој шуми нам показује шта сила може да уради – храст стар више од 50 година, висок 15 метара, који је под тежином леда ишчупан из корова!

– Када Бог хоће да уништи, он то и уради, баш као и овде код нас – констатује Демирка Радовановић. – Нема нам друге него да сва стабла исечемо, ископамо, а онда да поново засадимо.

Прве процене штете од леда у општини Сврљиг су да је оштећено око 62 хектара под воћњацима и близу 950 под шумама.

– Праве размере штете утврдииће се на пролеће – каже Јелена Трифунови, председница општине Сврљиг.

ТРИ СЕЛА ЈОШ У МРАКУВАНРЕДНА ситуација у селима књажевачке општине, која у протеклих двадесетак дана нису имала струју, потрајаће док и последњи заселак не буде обезбеђен напајањем електричном енергијом, ако никако другачије а оно преко агрегата – поручио је Милан Ђокић, председник општине Књажевац. – Ситуација је данас таква да немамо струју у три села – у оба Дејановца и Папратни. Седам села електричном енергијом снабдевамо преко агрегата, које смо добили од Сектора за ванредне ситуације и Војске Србије, а купили смо и агрегате мање снаге – рекао је Ђокић. (Љ. Т.)

Државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде др Зоран Рајић, на иницијативу народног посланика Милије Милетића, обишао је пољопривредне усеве и воћњаке на територији сврљишке општине, који су погођени елементарном непогодом.

– Имали смо прилике да видимо тотално уништене младе воћњаке, али и старе – навео је Крстић. – У великој мери уништена су и пољопривредна добра и други засади, стога смо овде да направимо процену штете и проблеме пренесемо Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Према првим проценамам, лед је у општини Књажевац уништио више од 500 хектара воћњака и око 3.000 хектара приватних и државних шума.

– Ми ћемо се потрудити да из општинског буџета помогнемо свима онима који су угрожени овом елементарном непогодом – каже Милан Ђокић, председник општине Књажевац. – Међутим, у читав тај процес је неопходно да се укључи и држава.

СТАРИЦА СЕ СНАШЛА

СРБИЈАНКА Стевановић (75) вели да не памти да су ови крајеви били под оволиким ледом, поготово дрвеће које је било скроз залеђено. Као и већина осталих мештана Тијовца, није имала струју десетак дана, а за своју стоку се баш добро побринула и у ванредним условима. Пронашла је бака Србијанка стару “кобиљку”, на њу накачила кофе и по мразу одлазила до шамца, да их напуни водом. А потом, назад, до куће, да напоји своје краве…

Славка Јефтић поред оборене брескве

БЕЗ СТРУЈЕ

МИЛОЈКО Митић у Тијовцу још увек чека струју у кући. Обавестио је Електродиструбуцију да су каблови покидани од трафоа до бандере близу његове куће. А посебну муку му је направила и конзола, до које су такође искидани каблови.

– Зато сам замолио пријатеља да ми помогне и попне се на кров – вели Милојко. – Када средим проблем са струјом, мораћу да рашчистим и гране које су поломлљене на дрвећу у дворишту, али и у воћњаку.

 

Миша Ристовић, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

МИЛОШ С. МИЛОЈЕВИЋ – геније кога су Мачва и званична Србија заборавили

5 (9) Милош С. Милојевић је био истраживач, говорио је чак 17 језика , историчар, …

Мађарска поклонила Србији 200.000 маски и 10.000 заштитних одела

5 (1) Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је Мађарска послала …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *