Ледено беспуће на истоку Србије

0
(0)

Још нису саниране последице септембарских катастрофалних поплава и клизишта у појединим општинама источне Србије, а становништво у овом делу државе сустигле су нове недаће проузроковане великом хладноћом, олујним ветровима, леденом кишом и снежном вејавицом. На десетине дијаспорских села у општинама Књажевац, Зајечар и Сврљиг данима су без струје, хране, лекова, воде и телефонских веза.

Лоше временске прилике отежавају радове на отклањању кварова на далеководима, па је неизвесно кад ће струја стићи до удаљенијих планинских села. У селима Плавна и Јабуковац, на подручју Неготина, око 100 домаћинстава је такође остало без струје. Последице ледене стихије још нису саниране ни у Мајданпеку, Доњем Милановцу, Кучеву и Бору.

– Ужас! Све што је могло да нас задеси – догодило се. Остало је да нас погоди и разорни земљотрес, па да катаклизма у источној Србији буде комплетна – жали се Славиша Божиновић, функционер мајданпечке општине.

Велика оштећења и у Жагубици

Услед појаве велике количине леда у источним делу општине Жагубица дошло је до оштећења на преносним и дистрибутивним водовима. За сада се сви потрошачи уредно снабдевају електричном енергијом, осим потрошача у рејонима Думитров поток – подручје Црног Врха и дела МЗ Лазница, Дубашница и Бигар, на релацији према Јасикову где се налази неколико салаша који нису угрожени нестанком електричне енергије (снабдевени су храном, огревом и водом).
У Сврљигу је уведена ванредна ситуација на делу територије општине који је већ више од седам дана без струје. Реч је о селима Бучум, Тијовац, Луково, Манојлица, Бурдимо, Околиште и Влахово.

– Ситуација је страшна. Екипе Електродистрибуције у скоро свим селима су на терену и раде на поправци система у тешким условима и под лошим временским приликма. Струја је у остала угрожена села пуштена до уличне расвете, али је у кућама нема или су ригорозне рестрикције. У поменутих седам најугроженијих брдско-планинских села углавном живе старачка домаћинства. Срећом, путеви су проходни, непрекидно се чисте, па кола Хитне помоћи могу да стигну. Највећи проблем је што су због дуготрајног нестанка струје многима пропале залихе хране у замрзивачима и питање је како ће ти људи преживети зиму која још није ни почела. Далеко већа мука тек ће да уследи с пролећа кад лед и снег окопне, тада ће моћи да се сагледа огромна штета у њивама, воћњацима и шумама – испричала је за „Вести“ Јелена Трифуновић председница општине Сврљиг.

Директор предузећа Југоисток Дарко Булатовић је новинарима рекао да је Источна Србија и зајечарски огранак највише погођен невременом и највећи број испада из електромреже десио се на територији Мајданпека, Зајечара, Бора, Књажевца и Сврљига.

– Проблематичан је део од Бора ка Дубрави, посебно село Злот. Успостављено је редуковано снабдевање струјом делова Злота, рејони Дубрава и Стопање добили су струју, док у остале рејонима електрична енергија стиже постепено и редуковано на по неколико сати док се систем у потпуности не стабилизује – испричао је Булатовић.

Због тешке ситуације локалне власти у Бору упутиле су помоћ Злоту.

– Обезбедили смо цистерну с пијаћом водом, лекаре и возило хитне помоћи које дежура целе ноћи као и пакете с намирницама и средствима за хигијену, а за несметани рад сеоске поште обазбеђена су и два агрегата – рекао је председник борске општине Душан Марковић.

Критично и на Старој планини

Проблеми с нестанком струје почели су и у селима на Старој планини, најтеже је у селу Шести Габар, у делу према Каменици где је терен веома неприступачан, а већи број стубова је ван функције. Ситуација је критична и у селима Јаловик извор и Шугрин у пиротској општини. За сада села према Бабином Зубу имају струју, али се временске прилике погоршавају тако да је ситуација неизвесна, кажу у Електроистоку.
Због пада далековода, на подручју Бора без струје су и даље село Бучје и део Кривеља, ни на Дубашници нема струје јер нису у функцији три трафо-станице, а екипе електромонтера и радници Електромреже Србије су на терену.

Изузетно тешка ситуација је и у Књажевцу где су 30. новембра без струје остала 24 села, а 19 насеља ни до данас је нема.

– Ни најстарији људи овог краја не памте такву катастрофу. Пропало је све што су у замрзиваче спремили од хране, да преживе зиму. Оковани смо ледом. Уништени су воћњаци, измрзли озими усеви. Њиве изгледају као ледене плоче. Дрвеће пада као снопље, ломе се и падају чак и велики метални решеткасти далеководи. Због магле, вејавице, наноса леда и уских путева, у 16 села и три засеока је јако тежак приступ за поправке на електро-мрежи. Више од 50 одсто електричних стубова високонапонске и нисконапонске мреже је попадало и попуцало од леда. Екипе су на терену и раде у три правца – први је ка селима Бучје и Зубетинац, други према селима Зоруновац и Бањски Прешак, а трећи према селима Бели Поток, Божиновац и Скробница. У селима Шарбановац и Радичевац ситуација је најтежа и највероватније неће бити могуће да се поправи квар до пролећа. Терен је неприступачан, а неопходан је нови пројекат за постављање стубова – испричао је за „Вести“ Милан Ђокић, председник општине Књажевац.

Књажевачки штаб за ванредне ситуације, напомиње он, у сва угрожена села упутио је агрегата, пијаћу воду, храну и медицинске екипе.

Шарбановац и Радичевац још дуго у мраку

Директор књажевачког погона фирме Електротимок предузећа Предраг Стојановић указује да екипе мајстора због леда не могу да приђу далеководима на појединим правцима.

– Услови за рад су веома тешки на проводницима и стубовима има много леда, тако да су било какви радови немогући и нико у овом тренутку не може да каже када ће се ситуација променити. Неколико мањих села као што су Шарбановац и Радичевац, која су на већој надморској висини неће у догледно време имати струју – наводи Стојановић.

ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У ТРИ ОПШТИНЕ: Држава шаље агрегате

Огромна штета: Јелена Трифуновић са мештанима угроженог подручја
На делу општине Бољевац, као и у општинама Књажевац и Сврљиг, уведена је ванредна ситуација због проблема у снабдевању електричном енергијом и то у седам села у којима живи 1.955 становника, саопштио је МУП Србије.

Припадници Сектора за ванредне ситуације су ангажовани од првог дана и непрекидно су на терену како би помогли угроженом становништву, наводи се у саопштењу.

Додаје се да су поред осам агрегата који су јуче допремљени за Књажевац испоручена још два агрегата, док је у Зајечару у резерви шест агрегата. У Књажевцу су још два агрегата који би напајали водовод и топлане у случају нестанка електричне енергије.

У Бољевцу, на каптажи на Ртњу, за снабдевање насеља Ртањ у функцији је агрегат од 120 киловата. На територији општине Књажевац су тренутно без електричне енергије 16 села и три засеока у којима живи 1.418 становника, док су на подручју општине Сврљиг без напајања електричном енергијом седам села и један засеок са 292 домаћинства. На терену су екипе из Сврљига, Врања и Прокупља које раде на отклањању квара. Снабдевање електричном енергијом на територији општине Сокобања је уредно, осим далековода од 35 киловата на траси Вина рудник Читлук, који је у квару, у укупној дужини од једног километра.

 

Р. Лончар – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„Задуживање Србије је забрињавајуће, увући ће нас у опасну спиралу враћања дуга“ (ВИДЕО)

5 (2) Председник Александар Вучић неће моћи да задржи земљу у Прањанима, јер такав поклон …

ДОКЛЕ ЋЕМО ДА ЋУТИМО И ТРПИМО ИЖИВЉАВАЊЕ? Срби доведени у патолошко стање колективног страха

3 (4) Ћутолози практично својим ћутањем подржавају овакву власт, иако шапатом тврде како су против …

6 Коментара

  1. Sve prisce su bezpotrebne jer , nebidoslodohavarije dasuredovnodrzsavali.

  2. Снег 4 цм и хаос у држави.

  3. I rece onaj pijani Velja bas nas iznenadi zima,bruka i sramota jednog naroda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend