Србија

Лекари и научници против вакцинације деце: Одговор Куриру и лажима имунолога

ЕМАНТИ ПОВОДОМ ПИСАЊА ДНЕВНОГ ЛИСТА КУРИР ОД 13.8.2021. ГОДИНЕ У КОМЕ СЕ НАЛАЗЕ СПОРНЕ ИЗЈАВЕ И НАПАДИ ИМУНОЛОГА ДУШАНА ПОПАДИЋА НА НАУЧНИКЕ И ЛЕКАРЕ ПОТПИСНИКЕ ПЕТИЦИЈЕ ПРОТИВ ВАКЦИНИСАЊА ДЕЦЕ

„Лекари и родитељи за науку и етику“ одговарају ИМУНОЛОГУ ДУШАНУ ПОПАДИЋУ НА ТВРДЊЕ У ЧЛАНКУ „AПСОЛУТНО НЕТАЧНО, БЕЗ ДОКАЗА И ЛОГИКЕ“ објављеног у листу КУРИР 13. августа 2021. Лекари потписници Петиције против вакцинисања деце, се ограђују од потенцијалних квалификацијa да су „антиваксери“, изјављују да износе искључиво своје ЛИЧНО мишљење, које нужно не мора да представља став организација у којима су запослени, да неће бити довољно података о леку-вакцини-новој технологији пре краја 2023. године. Лекари потписници петиције изјављују да нису у сукобу интереса, нити учесници пројеката у вези с овом вакцином.

Спорна тврдња број 1. проф. др Душана Попадића – „Експерименталних вакцина намењених деци у Србији нема. Деца могу да се вакцинишу искључиво Фајзеровом вакцином против болести ковид 19, а то није експериментална вакцина.“ „Нема притисака, постоје препоруке које су аргументоване и то само за децу са навршених 12 година наведеном Фајзеровом вакцином која није ни штетна ни експериментална.““ Нема експерименталне вакцинације против болести ковид 19, ради се о превентивној мери за обуздавање епидемије.“ „Нема експерименталних вакцина у Србији, ове које су нам доступне су довољно тестиране.“ „Једина вакцина којом деца могу да се вакцинишу против ковида-19 је одобрена и темељно испитана Фајзерова вакцина која потомству не наноси штету“.

ОДГОВОР Лекара и родитељи за науку и етику – медицина заснована на доказима:

∙ Препоручена вакцина је фармацеутски производ са „условном дозволом за лек“ под називом Comirnaty, 500 mg/ml, mRNA вакцина против COVID19. Регистрована је Решењем о промету бр. 515-01-04398-20-001 од 29.12.2020. године, са дозволом издатом за период од 12 месеци.

∙ Према званичној документацији до децембара 2023. године лек је у фази испитивања и додатног праћења могућих штетних ефеката, а у циљу откривања нових информација о његовој безбедности. Носилац дозволе има обавезу да преда „коначни извештај и потврду о ефикасности и безбедности вакцине Comirnaty са роком децембар 2023. године. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04368728. Резултати ефекта лека и његових нежељених дејстава (фазе 2 и 3), код деце старости од 12 до 15 година се тек очекују у мају 2023. године. Компанија Pfizer („Six Month Safety and Efficacy of the BNT162b2 mRNA COVID-19 Vaccine, Stephen J. Thomas et al) наводи да испитивања нису рађена на деци млађој од 16 година, то значи да компанија нема податке за децу од 12 до 15 година.

∙ Произвођач вакцине тврди да постоје озбиљна нежељена дејства, као што су тешке алергијске реакције, запаљење срчаног мишића (миокардитис) запаљење срчане

марамице (перикардитис) недостатак даха, осећај лупања срца, или бола у грудима, али не наводи проценте учесталости и смртности.

Спорна тврдња број 2 проф. др Душана Попадића : „PCR тест за доказивање SARS CoV-2 је намењен откривању инфекције.“

ОДГОВОР Лекара и родитељи за науку и етику – медицина заснована на доказима:

∙ Према наводима научника Kary Banks Mullis добитника Нобелове награде за откриће PCR теста „PCR метода може да открије генску секвенцу вируса, али не и сам вирус. Метода није намењена квантитативном мерењу присуства инфективног агенса у узорку пацијента и није намењена за дијагностику инфекције“.

∙ PCR метода може да доведе до великог броја лажно позитивних резултата, јер може да се подеси на велики броју циклуса умножавања RNK. Због тога је више земаља покренуло тужбе. Прва донета пресуда, којом се одбацује PCR метод за доказивање болести Covid19 је донео суд у Португалији а више других земаља очекује одговор на своје тужбе.

Спорна тврдња број 3 проф. др Душана Попадића – „Корист је много већа него потенцијални ризици, што управо потврђују научне анализе којима се мери опасност и корист од вакцинације.“

ОДГОВОР Лекара и родитељи за науку и етику – медицина заснована на доказима:

Заједнички комитет за вакцинацију и имунизацију УК (JCVI) не препоручује општу имунизацију деце овог узраста, већ искључиво примену вакцине код мале групе деце, искључиво оне која имају нека друга тешка обољења, под тачно одређеним условима („The JCVI is not currently advising routine vaccination of children outside of these groups, based on the current evidence“).

http://https://www.gov.uk/government/news/jcvi-issues-advice-on-covid-19-vaccination-of-children and-young-people#history

∙ На основу већ познатих научних чињеница да ће претходно здрава деца, ако добију Covid19, имати врло благи облик болести, здравствене користи од вакцинације су без значаја. Такође, мало је вероватно да ће ове вакцина допринети смањењу преношења инфекције са деце на ширу популацију. Здравствена корист од опште вакцинације деце млађе од 19 година је минимална. Шеф JCVI Anthony Harnden, наводи „Примарни циљ програма вакцинације одувек је био спречавање хоспитализација и смрти..

∙ И поред наметнутих дијагностичких критеријума за Covid19, који се нису односили на друге потенцијалне узроке инфекција код деце, ипак је у Србији врло ретко констатована тешка клиничка форма код деце без претходних основних обољења.

∙ Тачни подаци о безбедности вакцине код деце су јако ограничени. Након примене вакцине се јавља упала срчаног мишића у око 4% свих компликација.

∙ Основни етички принцип античке медицине (Хипократ) и темељ биоетике је „Primum non nocere“ – прво не нашкодити – лек или медицински поступак не сме пацијента изложити већем ризику или штети од оне коју може да му нанесе сама болест, а што се у случају Covid19 не примењује.

Спорна тврдња број 4 проф. др Душана Попадића „бројеви новоинфицираних, оболелих и преминулих указују на то да су вакцине против SARS-CoV-2 врло делотворне у заштити, а ризици од вакцинације незнатни.“

ОДГОВОР Лекара и родитељи за науку и етику – медицина заснована на доказима:

∙ Тренутни подаци које се односе на нови талас показује да у земљама које су постигле жељени ниво вакцинисаних грађана имају велики број новозаражених, међу којима су и вакцинисани. То значи да број вакцинисаних нема утицаја на број новозаражених, што доказују подаци из Енглеске, Израела, Исланда и који се налазе на линку https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer

Спорна тврдња број 5 проф. др Душана Попадића „Једина специфична епидемиолошка мера је вакцинација и она снажно делује на заустављање епидемије.“

ОДГОВОР Лекара и родитељи за науку и етику – медицина заснована на доказима:

∙ Безбедна и најбоља епидемиолошка мера за популацију од 12 до 15 година, већ је примењена у Шведској, а заснивала се на раном откривању и изолацији деце са инфекцијама горњег респираторног такта. Мера се састојала у томе да су школски лекари стално пратили здравствено стање деце, тако да су децу са првим знацима инфекције враћали у кућну изолацију до оздрављења. Остала здрава деца су похађају наставу нормално, на традиционалан начин, без увођења наставе на даљину. Министарство просвете РС би требало, по истом моделу, да обезбеди услове ради нормалног и безбедног похађања и извођења редовне наставе.

У циљу пуне истине и обавештавања јавности „Лекари и родитељи за науку и етику“ захтевају од листа Курир и осталих средства јавног информисања, да испитају код којих чланова Националног тела за имунизацију (НТИ) постоји сукоб интереса, јер су у исто време ангажовани и на међународним Пројектима за вакцину Covid19.

Важно је да јавност буде упозната и са квалификацијама и научним компетенцијама чланова НТИ, као и да ли су они политички независни, чиме би доказали да су њихове одлуке непристрасне, објективне и у интересу деце и грађана РС или обратно.

Закључак : Лек-вакцина Comirnaty је у фази испитивања и није „темељно испитана“, што је супротно изјавама проф др Душана Попадића, „да није експериментална и да је безбедна“.

У Београду, 17.08.2021.

Извор: SRBIN.info

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. Мени одговор личи на прави професионални одговор једном хоштаплеру, који уместо одговора випе заслужује да му се истражи ко га је, када и како поставио и признао за “професора” и “доктора”. А онда, ако прође ове провере, свакако треба пронаћи зашто и с којим циљем оваква креатура ради за сатанистичке концертне, за шта се продао: за симпозијум у Греноблу, за кутију оловака са ознаком фирме, или за плсћени место у некој комисији.

  2. DJUBRAD LAZOVSKA, KADA I GDE JE PFIZER VAKCINA ISPITANA I TESTIRANA, SADA JE TESTIRAJU NA LJUDIMA.,NIJE BILO NIKAKVIH PRETHODNIH TESTOVA NA ZIVOTINJAMA. STE SERETE KOJU PM ,DANDITI POKVARENI.

  3. …totalno neobrazovana po pitanju medicine farmakologije imunologije virusologije….
    …zato se pitam od prvog dana vakcinacije kako to da svi ali bas svi medicinski radnici nisu pohrlili da se vakcinišu… da znam sve sto oni znaju i da radim gde oni rade bila bih prva u redu…ali uprkos visokom riziku od zaraze ne trce svi medicinari da se vakcinisu….ne pricam sad o politici teorijama zavere i farmaceutskoj mafiji, o potrebi da se smanji broj stanovnika,,,sve to na stranu jer ne znam pravu istinu…,ali medicinski radnici koji se jos nisu vakcinisali-malo li je da se posumnja u vakcinu…..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!