Насловна / Здравље / Лекови за потенцију и додаци исхрани пуни недозвољених супстанци

Лекови за потенцију и додаци исхрани пуни недозвољених супстанци

Близу 800 додатака исхрани који се продају без рецепта, од 2007. до 2016. године, садржало је недозвољене супстанце, објавио је „УС Фоод анд Друг Администратион“, а пише ЦНН.

Научници су узели велики број додатака исхрани и проверили им састав, од којих су неки били пуни недозвољених састојака. Више од једног недозвољеног састојка нађено је у 20 посто додатака исхрани, пише у истраживању објављеном у часопису „ЈАМА“.

Углавном је, како пише ЦНН, реч о производима за појачање сексуалне потенције, губитак тежине или повећање мишићне масе.

Аутори истраживања поручују да додаци исхрани, који садрже неодобрене лекове, који се иначе издају на рецепт, могу да наштете здрављу због погрешне употребе, прикривених здравствених стања или интеракције с другим лековима.

Састојци нађени у додацима за исхрану, који се користе за побољшање сексуалне активности, су силденафил, тадалафил и варденафил. Реч је о активним састојцима за лечење еректилне дисфункције који могу знатно да оштетите крвне судове ако се претерано користе.

Производи за подизање мишићне масе садржали су анаболичке стероиде који могу изазвати менталне проблеме уколико се користе краткорочно, али и проблеме с бубрезима, оштећење јетре и срца код дуготрајне употребе.

Вестионлине,б92.нет

Актуелно

Косјерић: Потрован народ умире таквом брзином да свештеник не стиже да одржи обреде (видео)

Општина Kосјерић је најсевернија општина у златиборсом округу. Има око 12 хиљада становника. Упркос томе …

Расту цене хране

ГРАЂАНИМА је тешко да поверују, али статистика тврди да су потрошачке цене у Србији за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons