fbpx

Литар бензина 150 динара

0
(0)

Дизел Д-2 од јуче на пумпама скупљи за четири, а течни нафтни гас за 1,5 динара. – Пад вредности динара и скок цене сирове нафте главни кривци за стална поскупљења

гориво ценаГориво на пумпама у Србији од јуче је поново поскупело за два до четири динара по литру. Највише је поскупео дизел Д-2, за чак четири динара. Литар евродизела сада се точи по цени од 146 динара, европремијум БМБ 95 по 148 динара, дизел Д-2 по 138 динара, а премијум БМБ-95 кошта око 140 динара за литар.

НИС је, потврђују у овој компанији, као и остали трговци, био принуђен да од јуче коригује цене па је евродизел у малопродаји поскупео за два динара, Д-2 за четири, БМБ 95 и европремијума БМБ 95 за два динара и ауто-гаса за 1,5 динара по литру.

Повећање цена горива условљено је приликама на глобалном светском тржишту нафтних деривата (криза у Персијском заливу и раст цене сирове нафте на светским берзама), али и слабљењем динара у односу на долар код нас, појаснили су у НИС-у.

У протекле две, три недеље гориво је у Србији поскупело четири пута у малопродаји и три пута у велепродаји. На пумпама укупно за око осам динара по литру. Од почетка године цене горива су порасле за више од 12 до 14 динара по литру.

У „Лукоилу” кажу да ће гориво на њиховим пумпама поскупети највероватније од сутра, после чега ће им цене бити нешто мало више него код НИС-а, али ће им европремијум остати и даље најјефтинији.

Саша Милеуснић, директор у приватној нафтној компанији „Петробарт” АВИА, каже да би поскупљење од четири динара по литру на дизелу Д-2 који једино НИС производи био погубан за пољопривреднике да није донета одлука о регресирању овог горива уочи почетка пољопривредних радова, где ће држава практично покрити разлику у цени.

Овом одлуком пољопривредници ће литар горива плаћати око 60 динара, колико износи акциза и ПДВ на овај дериват, каже Милеуснић и додаје да је то спасти земљораднике.

Он истиче да је најновије поскупљење горива лоше и за трговце и за возаче, јер промет константно пада, па је од почетка године смањен у просеку за 10 до 15 одсто, а са друге стране нафтне компаније раде само за курсне разлике које су овог пута и највећи кривац зашто гориво толико поскупљује.

– Иако су деривати од почетка године поскупели за 12 или 14 динара, половина је због пада вредности динара. Увозници су до Нове године за милион долара могли да купе 1.100 тона горива, сада је то око 900 тона, само због разлика у курсу – објашњава он.

Курс ће бити константа претња трговцима. Уколико наредних дана не дође до стабилизације курса, очекује се ново поскупљења горива. Од почетка године цeнa сирoвe нaфтe нa бeрзи je скoчилa за 15,53 одсто.Нa цeну су нajвишe утицaла прeвирaњa нa Блискoм истoку, гдe су нajвeћa извoриштa нaфтe. Осим тога, динaр je oд јануара oслaбиo у oднoсу на долар за готово четири процента, а у односу на евро 6,65 одсто.

У последња три месеца земље у региону биле су принуђене да више пута дижу цене горива. У Бугарској, у чак шест наврата, док су Хрватска, Мађарска и Словенија пет пута мењале ценовнике нагоре.

 

Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Реномирани сајт раскринкао лажи: Kакав економски раст, СРБИ ви сте један од најсиромашнијих народа у Европи

4.5 (24) Већ годинама грађани Србије слушају лажна обећања власти, како ће нам из године …

Јавна предузећа склизнула у минус

5 (2) Привреда Србије и прошлу годину, иначе пету заредом, пословала је профитабилно, међутим допринос …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *