fbpx

Лупеташ јуловац, нисте ви ништа смањили незапосленост већ сте само променили статистички модел којим се то израчунава

0
(0)

БЕОГРАД – Просечна зарада је порасла у последњој години дана, повећали смо најнижу цену рада за око осам одсто, незапосленост је смањена на 13 процената, чиме смо се приближили европском просеку, изјавио је министар за рад, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Он је у првомајском интервјуу за „Политику“ најавио нове законске предлоге којима би се регулисале осетљиве области рада, али и ојачали репрезентативни синдикати, као што су сезонски рад и рад на лизинг, али и нацрт закона о штрајку.
„Напредовали смо, али ни изблиза довољно. Смањење стопе незапослености је први корак, а потом долази побољшање структуре запослености, односно боље плаћена радна места. Инвеститори су почели да отварају погоне где су им потребни високообразовани кадрови“, рекао је Вулин.

Он је навео да је суштинско мерило за смањење незапослености количина новца у каси Фонда ПИО, а прошлог месеца су уплате доприноса увећане за скоро три милијарде динара.

„То је опипљив доказ повећања запослености. Влада је 2012. када је незапосленост била 24,8 одсто из буџета обезбеђивала 48 процената новца у пензионом фонду. Сада дотирамо свега 35 одсто, док је све остало из доприноса на зараде“, навео је он.

Говорећи о инвеститорима он каже да они не долазе само због јефтине радне снаге, већ да им је потребна стабилна правна држава са уређеним закондавством и тржиштем.

Према његовим речима, у политичком смислу остварена је стабилност, неупитна је већина у парламенту, изабран је председник државе са скоро референдумском подршком.

„Ипак имамо протесте на улицама за које је доста тешко рећи шта им је циљ. Не видим друго решење него да су они који су поражени на изборима смислили начин да укину изборе“, навео је он.

На констатацију да је европски комесар Јохаес Хан рекао да се са демонстрантима мора разговарати, Вулин је запитао „Са ким? Да ли са сваким појединачно?“

Они, како каже, говоре да их нико не води и да је све спонтано.

„Колико сам разумео, порука је да су незадовољни резултатима избора, али и да желе смену политичке елите. Волео бих да чујем шта заиста желе. И у чије име“, рекао је Вулин.

Он је додао и да никад није спорио да има људи забринутих због социјалног положаја, али да су спорни начини изражавања незадовољства.

„Као и то што је главна идеја смена Александра Вучића, без обзира на изборе. Замислите какав би притисак био да је Вучић освојио на пример 51, а не 56 одсто гласова. Није свима у интересу да земља буде стабилна. Ово неподношљиво подсећа на украјински Мајдан и на Македонију“, рекао је Вулин.

Он је такође подсетио да у Србији ради 77.000 народних кухиња које свакодневно дају оброк за висе од 36.000 лљуди, а да се једна од највећих са 1.200 корисника налази у Бујановцу.

„За њу ове године издвајамо 17 милиона динара, али је то једина којој локална самоуправа неће да додели ни динар“, каже Вулин и наводи да председник општине Јонуз Муслију каже да га ти људи не занимају.

„Уместо народним кухињама он се бави тиме како да отцепи део Србије и изазове рат“, навео је Вулин.

Коментаришићи ситуацију региону, Вулин каже да Србија и о стабилности у региону прича да би се избегло зло.

„Србију треба слушати, јер уме да препозна зло. Нема у историји зла с којим се Србија није сукобила. И не постоји зло које и поред неразумевања и често великих жртава није победила. Свет би морао да нас чује када говоримо о злу. И о стабилности у региону причамо да бисмо избегли зло. Када погледате Македонију, запитате се да ли бисте волели да то постане део српске свакодневице. Залиху стабилности смо сачували, али се не сме дозволити да се она троши на улици“, закључио је Вулин.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Како је синоћ изведен хакерски напад какав Америка не памти (видео)

5 (11) На Твитер налозима најмоћнијих и најбогатијих људи Америке осванула је чудна порука: неко …

Док ПСИХОПАТА прича бајке: Ускоро милион незапослених и пад плата у Србији

5 (1) У Србији ће на јесен бити око милион незапослених градјана ако држава не …

Један коментар

  1. Свим радним људима честитам празник рада Први мај!

    У задње време Вулин се не скида с медија величајући успехе власти, а неуспехе ни да помене. Он износи да је просек плате повећан, а они који је примају, питају се где је повећана плата, када стварно је на истом номиналном нивоу, а при томе, трошкови живљења, таксе намети и порези, те акцизе, отишли су навише. Једно од огледала је број од 77.000 народних које раде у Србији, уместо да величамо националне кухиње. Стандард се већ годинама задржава на дну Европе, убијају се људи јер гладни не виде тако хваљени бољитак. Запошљеност порасла, но не кажу да ти радници примају плату од неких 20.000 динара, а ми донирамо свако новоотворено радно место са 10.000 евра. Такође, не помиње се да млади и образовани о трошку буџета (више од 30.000 годишње) збришу на Запад “трбухом за крухом”. Грађани и радници већ дуго не носе новчанике, већ носе само пусте жеље. Вулин је заборавио злостављања радника у фирми Јура, а таквих је још, но не стижу информације. Уместо радни дух да влада, а оно влада климоглавство, полтронство, шлихтерај и страх од губитка и какво таквог радног места. Следећа наша “врлина” су купљене и поткупљене дипломе, плагирани докторати и партијска књижица, а не знање и школа, су адути људи из власти и око њих. Пожељно би било да се Вулин откачи од каиша АВ, као што је урадио са скутама Мире, ваљда је одрастао међувремену(?).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *