Ма торњајте се бре у три ПМ са „вредностима“ које ти Ђукановићу браниш!

0
(0)

Црногорски председник Мило Ђукановић изјавио је да се Балкан налази на раскршћу и додао да је кључно да се настави процес проширења Европске уније.

„На Балкану се прелама питање да ли ћемо као Европа и НАТО одбранити систем вредности или ћемо Балкан препустити трећим странама који овај простор желе да искористе за пенетрацију својих система вредности који су у супротности са евроатлантским“, казао је Ђукановић на 2БС (To Be Secure) Форуму који се одржава у Будви.
Он је оценио да је у току почетак нове фазе где, како је рекао, оживљавају амбиције неких старих глобалних играча и где се појављују нови глобални играчи. То, према његовим речима, мора бити инспирација за све.

„Европа наставља да живи у стању стратешке конфузије изазване дуготрајућим кризама, које спутавају Европу да одговори на нека важна питања. Прво је однос према визији уједињења Европе, а друго недовољна профилисаност европског идентитета на спољнополитичкој и безбедносној теми“, казао је Ђукановић.

Он је, говорећи на панелу заједно са словеначким председником Борутом Пахором, додао да мора да се настави градња пријатељства са суседима, јер, како је рекао, није излаз у непријатељству.

Коментаришући недавно завршене европске изборе, Ђукановић је рекао да је важно да Европа настави са политиком проширења, јер ће то, како је оценио, „допринети пуној стабилности и конкурентности Европе на глобалној политичкој сцени“.

На деветом 2БС Форуму учествује и косовски председник Хашим Тачи који ће говорити на сутрашњем панелу.

Девети 2БС се одржава под покровитељством Владе Црне Горе, а учесници ће разговарати о питањима од суштинског значаја за безбедност евроатлантске заједнице, укључујући и питања Западног Балкана, јединства Алијансе, утицаја трећих држава, као и нових безбедносних изазова, који су све више присутни као тема.

Најављено је присуство око 500 учесника.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Жена у Словенији умрла након вакцинисања Фајзеровом антиковид вакцином

5 (3) Kорисница словенског дома за старије умрла је након вакцинисања Фајзеровом вакцином против ковида …

Daily Mail: У Португалу умрла медицинска сестра која је примила вакцину Pfizer/BioNTech

4.7 (12) * У старачком дому у кантону Луцерн, у Швајцарској, један његов штићеник је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend