fbpx

KРИK открио четврту офшор компанију Синише Малог

0
(0)

Новинари KРИK-а открили су још једну офшор компанију са Британских Девичанских Острва која је повезана са градоначелником Београда Синишом Малим – „Бусбy Финанциал Цорп.“. Градоначелник не жели новинарима да објасни чиме се ова компанија бави.

Пишу: Стеван Дојчиновић, Драгана Пећо

Kомпанија „Бусбy Финанциал Цорп.“ основана је априла 2004. године на Британским Девичанским Острвима, једној од најпопуларнијих егзотичних дестинација за отварање фиктивних предузећа.

Овакве компаније често се користе за скривање правог власника, његове имовине, спровођење тајних новчаних трансакција, избегавање плаћања пореза и прање новца. Тешко је утврдити ко стоји иза оваквих фирми јер се власник крије иза агената који оснивају предузеће.

KРИK прица захваљујуци донацијамаТако је и власништво компаније „Бусбy“ непознато, али њени трагови воде до првог човека српске престонице.

Три године након оснивања, „Бусбy“ је отворила представништво у Београду.

За директора представништва 09. новембра 2007. године именована је Марија Мали, супруга градоначелника Београда Синише Малог.

Свега месец дана након што је основано, представништво је угашено 31. децембра 2007. године.

„Бусбy“ има рачун у швајцарској „УБС“ банци, показују званична документа до којих су дошли новинари KРИK-а.

На пословима оснивања представништва у српској Агенцији за привредне регстре (АПР), био је ангажован београдски адвокат Игор Исаиловић из канцеларије Исаиловић & Партнерс.

Игор Исаиловиц_фото фацебоок
Адвокат Игор Исаиловић (фото: фацебоок.цом)

Овог адвоката Мали често ангажује за послове са својим компанијама.

На Исаиловића је Мали пренео управљачка права своје агенције „Оли цонсултинг“ 2013. године када је постао јавни функционер.

Не зна се која је сврха компаније „Бусбy“ и њеног представништва у Србији.

Новинари KРИK-а покушали су да добију коментар од Синише Малог, али он није пристао на интервју.

Ни адвокат Исаиловић није пристао да разговара са новинарима.

Синиша Мали је до јануара 2004. године радио у Агенцији за приватизацију где је био директор Центра за тендере.

Након формирања владе 2012. године, именован је за саветника за финансије и привреду првог потпредседника владе Александра Вучића.

Постављен је за градоначелника Београда 2014. године.

Зоран Стојиљковић, председник Одбора Агенције за борбу против корупције, каже за KРИK да политичари треба грађанима да открију чиме се баве њихове офшор компаније, без обзира да ли су њима пословали током свог мандата или не.

„Постоји право јавности да зна и шта сте радили у периоду пре него што сте дошли на политичку функцију јер те врсте послова могу да имају утицај на вашу непристрасност и обављање јавне функције“, каже Стојиљковић.

„Ви морате да дате врло јасне гаранције да немате више везе са тим, да кажете шта сте радили са тим фирмама, са којом врстом клијентеле. Грађани кад вас бирају имају право то да знају као што то треба да знају академска стручна јавност, медији и сви остали, чиме се ви то бавите и у којој је то зони“, објашњава Стојиљковић.

Мрежа офшор компанија

„Бусбy“ је четврта офшор компанија регистрована на Британским Девичанским Острвима која има везе са градоначелником Београда и коју су открили новинари KРИK-а.

У претходним истраживањима, новинари KРИK-а дошли су до података о следећим офшор компанијама:

„Етхам Инвест & Финанце Цорп.“ и „Бригхам Холдинг & Финанце Инц.“ учествовале су у куповини луксузних апартмана у бугарском летовалишту „Свети Никола“ на Црном мору.

„Етхам“ је основан јула, а „Бригхам“ августа 2011. За оснивање обе компаније ангажована је агенција за регистровање офшор фирми са Девичанских острва „Тридент Труст Цомпанy Лимитед“. Ова агенција крије тајну о њиховом власнику.

Обе компаније именовале су Синишу Малог за директора и овластиле га да купује некретнине. Мали је луксузне апартмане куповао и док је био саветник за финансије тадашњег првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића.

KРИK_допада вам се прицаМали је у име ових офшор фирми купио 23 апартмана у Бугарској, док је један стан купио на своје име.

У овај посао уложено је, према просечним вредностима ових некретнина, око 5 милиона евра.

Градоначелник Београда до данас није рекао за кога је куповао апартмане.

Новинари KРИK-а открили су и компанију „Алессио Инвестмент Лтд.“ за чије оснивање је у јулу 2007. такође ангажована агенција „Тридент Труст Цомпанy Лимитед“.

„Алессио“ је Синишу Малог поставио за директора. Мали је основао представништво ове компаније фебрура 2008. у свом стану у улици Ћирила и Методија. Супругу Марију поставио је за директора представништва.

KРИK је открио да је ова компанија повезана са злоупотребама у приватизацији произвођача детелине „Алфа Протеин“ из Вршца.

Срђан Гајић, који је приватизовао ову компанију, нелегално је пренео 10 хектара државне земље на фирму „Цомпост Гроуп“ у власништву оца Синише Малог. Након тога, отац је пренео власништво на Синишу, а он продао офшор компанији „Алессио“. Офшор компанија је, према уговору, Синиши Малом исплатила више од пола милиона евра.

Гајић је осуђен због незаконитог пребацивања државне земље, док против породице Мали није вођена истрага.

Ова офшор фирма, према документацији KРИK-а, имала је 5 одсто власништва у београдској компанији за израду грађевинских пројеката „Реал Естате Девелопментс“. Остатак власништва поседује холандска компанија „ГТЦ“.

Синиша Мали на отварању „ГТЦ” пословног комплекса (фото: београд.рс)

Синиша Мали је, као градоначелник, полагао камен темљац и свечано отворио пословни комплекс који су његови партнери „ГТЦ“ саградили у Београду.

Офшор компанија „Алессио“ је, према подацима АПР, изашла из власништва „Реал Естате Девелопментс“ у новембру 2014. када је Мали већ био на функцији градоначелника.

„Алессио“, попут компаније „Бусбy“, поседује рачун у швајцарској „УБС“ банци, показује документација коју су прикупили новинари KРИK-а.

Београдско представништво „Алессио“ Мали је угасио у децембру 2010. Документа у Агенцији за привредне регистре потписао је, као и у случају „Бусбy“, адвокат Игор Исаиловић.

Крик.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Највеће афере Владе: Kрушик – шверц и оружје испод цене

5 (2) Мали број афера успео је да уздрма српску јавност, одавно навикнуту на “мутне …

Трећу недељу заредом десетине хиљада Бугара протестују захтевајући оставку владе и главног тужиоца

5 (1) Неколико десетина хиљада људи данас се трећу недељу заредом окупило на улицама градова …

3 Коментара

  1. Који је то морал, да сиротињи отима на сваком кораку, и када треба и када не треба? А функционери распродају земљу, отимају проценат, завлаче руку у државну касу, а овамо региструју фирму по неким оф шор зонама да би избегли порез? Па нема шансе да ми уредимо државу, а ће Коперникус, бити плаћен скоро дупло него ПКБ, са 17000хектара земље. Никако економско образовање није потребно, довољно ми је знање функције кућног буџета да схватим, да земљу воде у дужничко ропство……….Ваљда је то разлог што је сваки уговор тајноновит…………

  2. mali mu ga opasne vratolomje radi al kad ga uvate malo veci mangupi nego sto je on priznace kad je mamu za sisu ujeo il joj sobicu okrecio. — kad on ubrza svoj majmunski govor odma je jasno da laze i da krade; ne arnaute il krvate vec nas i nas novac a s kim drugim no picoistim, jer ko sto vidite jerdan s drugim ko sipka i bubanj. — nanu li vam kokosarsku necete dugo. PU

  3. i takvi genocidni smradovi ce da mi kazu da smo zatucani, ker ti materu, ja sam pola veka proveo u evropi a ti ces tamo da me vodis, poucavas o redu, radu, kulturi i vspitanju. — sikter bre gurbetu dotumarali iz pakistana, indije ili ustasije. PU

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *