Мађарска излази из кризе: Истерали ММФ, смањују порезе малим и средњим предузећима

Мађарска излази из кризе: Истерали ММФ, смањују порезе малим и средњим предузећима

0
(0)

Орбанова влада банкама дала ултиматум да до 1. новембра ове године конвертују све кредите с валутном клаузулом у форинте – или ће их држава конвертовати

ФАКТИ: Многи међу нама вероватно ће помислити: па и Србија може да крене тим путем. Е, не може! Онај ко „увезе“ Лазара Крстића себи је унапред затворио тај пут! Орбана су изабрали Мађари и он реализује свој изборни програм. А ми имамо Николића, Дачића и Вучића који су се дочепали власти обећавајући Србима све што су они волели да чују, а сада реализују само оно што је по вољи Вашингтона, Лондона, Брисела и Берлина, ММФ и Светске банке! Они траже новац у својој земљи, већ новим страним кредитима, у Емиратима и Азербејџану…

МАЂАРСКА је кренула са дна рецесије, а рецепт за излазак из економске кризе гласи: разлаз са ММФ-ом, поскупљење кредита већим фирмама и смањивање мањим, плус – забрана кредита у страним валутама.

Мађарски председник Орбан и његова странка „Фидес“ затекли су дуг од 80 милијарди евра.

Мађарски парламент усвојио је низ закона и пакет економских мера са циљем реформе мађарске економије.

Уследило је смањење пореза малим фирмама, које свугде у свету запошљавају највећи број људи. Порез за фирме чија добит не прелази 1,75 милиона евра смањен је са 19 на 10 одсто. Уведен је и јединствени порез на плате, који износи 16 одсто.

Такође, мађарска влада је прекинула преговоре са ММФ-ом и, супротно препорукама међународних институција, уместо задуживања одлучује да средства потражи у унутрашњим изворима.

Уведен је посебан, привремени порез на три године за велике фирме, па је у буџет ушло 1,3 милијарде евра већ на крају прве године.

Уведен је и посебан порез за банке и осигурања. Банкарски порез износи 0,45 одсто њиховог биланса, док осигурања плаћају порез од 5,8 одсто на премије.

Мађарска влада забранила је кредите у страним валутама, јер је било великих проблема са кредитима у швајцарским францима, а још је банкама забрањенила пословање са ризичним финансијским инструментима.

Банкама је дат ултиматум да до 1. новембра ове године конвертују све кредите с валутном клаузулом у форинте, или ће их држава конвертовати.

Након тога, Мађарска се ослободила прекомерног дефицита, те је дефицит сада унутар границе од три одсто.

Стање се поправило, па економисти предвиђају економски раст Мађарске од 2,6 одсто.

 

Срна, Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бриселски ветар у леђа мађарској опозицији за рушење Орбана

Бриселски ветар у леђа мађарској опозицији за рушење Орбана

5 (3) Брисел има велики интерес да непослушног суверенисту Орбана, који му је трн у …

Мађарска забранила истополним паровима да усвајају децу

Мађарска забранила истополним паровима да усвајају децу

5 (6) Закон који је предложила влада премијера Виктора Орбана налаже да децу могу да …

7 Коментара

  1. Паметни људи. Ми волимо да зависимо од трулежи, навикли смо!

  2. nasi se i ne trude da izadju iz krizu nego se trude dase jos vise zaduze i uniste ovo sto je ostalo od Srbije prodali su KiM prodaju Vojvodinu pustaju bolesne i poremecene da paradiraju a narod gladuje,uzas jedan sta nam rade

  3. Мађарска елита у свему испред т.з.елите Србије.Ако незнамо сами имамо на кога да се угледамо.

  4. Elita u Srbiji,dajte molim Vas.Pa ovde je skup bandita i hohstaplera zadnjih 15god. koji su ovu zemlju urnisali.Eksperti dosli goli i bosi a otsli kao milioneri….i nista.Zakoni pravljeni za njih a ne za gradjanje koji samo zale normalno da zive od svoga rada.Malo mi je kasno da idem iz ove banditske zemlje.Sve bih dao da se vratim gde sam bio pre devedesete,ali pusti patriotizam…….patriota i budala dodje na isto.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend