fbpx

Мађарска ван еврозоне бар до 2020.

0
(0)

ВАРШАВА – Мађарска се неће прикључити еврозони пре 2020.године, будући да је, због тренутне ситуације у Европи, тешко закључити да ли је боље остати ван монетарног блока или му се придружити, рекао је у среду у Варшави премијер Мађарске Виктор Орбан.

Орбан је на заједничкој конференцији земаља Вишеградске групе (Мађарска, Словачка, Чешка и Пољска) рекао да је његова земља раније одредила неколико циљних датума за усвајање евра, али да је та одлука сваки пут морала да буде одложена, пренела је мађарска агенција МТИ.

Премијер је такође навео да Мађарска има добре шансе да напредује до нивоа успешних европских земаља, које су у стању да смање јавни дуг, подстакну конкурентност и сачувају политичку стабилност.

Критичари Мађарску третирају као „црну овцу“ и опасност за Европу, док је други виде као пример успеха, рекао је Орбан, додајући да је његова земља у прошлости била у тежој ситуацији него Грчка, са високим јавним дугом и ниском стопом запослености.

Будимпешта је од тада покренула обиман програм реформи, укључујући увођење пореза на пословање банака и мултинационалних компанија, у циљу поделе терета економске кризе, јачања средње класе и усвајања новог Устава.

Резултати су показали да је влада донела исправне одлуке, буџетски дефицит је спуштен испод три одсто бруто домаћег производа, а стопа незапослености је у паду.

 

Танјуг

 

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мађарска поклонила Србији 200.000 маски и 10.000 заштитних одела

5 (1) Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је Мађарска послала …

Пандемија може убрзати излазак Италије из еврозоне и распад ЕУ

5 (3) * Кина је у борби против епидемије – ставивши у карантин територију са …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *