fbpx

Мафија и све лепе наше мафијашке земље Балкана

0
(0)

Зашто се земље Балкана доживаљавају као мафијашке земље. Како мафија – наша ствар влада Балканом

Мафија или још исправније Цоса Ностра (на итал. Цоса Ностра – у преводу Наша ствар), је тајна италијанска криминална организација која је настала средином 19. века на Сицилији. Касније се мафија проширила и на источну обалу САД када је крајем 19. века велики број Сицилијанаца емигрирао у Америку, где су се организовали у мафијашке кланове.

Термин мафија се данас у општем говору користи како би се њиме означили различити облици криминалног удруживања и организованог криминала који функционише под паролом Наша ствар. У новије време друштвени аналитичари о савременој мафији кажу да је то једна организација моћи, чије главне гаранције опстанка нису толико криминалне активности на улици, колико је то уска криминална повезаност са функционерима државе у којој мафија делује.

Мафијашке земље означавају појам када степен криминализације друштва постане евидентан и очигледан обичном градјанину. Мафијашке земље функционишу под контролом мафијашких скупина. Време је да схватимо где живимо.

Мафија на Балкану и мафијашке земље Балканске

Балкан је један од најлепших и најразноврснијих животних простора света, у коме живе исто тако занимљиви и разноврсни људи. Медјутим, постоји једна сличност медју тим простором и тим људима на Балкану, сви живе у мафијашким државама, иако се оне различито зову. Али свима њима је заједничко да имају организоване групе које воде своје послове на начин који се зове Наша ствар. „То је наша ствар и боље да не питаш ништа ако ти је живот мио“ – парола је која на балканским просторима егзистира више од пола века, од доласка комуниста, па преко безбедносних агенција, до демократских партија које се боре за нашу ствар.

Мафијашке државе на Балкану нису неки посебан светски феномен а ни чудо невидјено, како би ми то волели да замишљамо, има горих, опаснијих и окрутнијих мафијашких држава у свету, посебно у централној Америци и деловима Азије.

Нас заправо занимају мафијашке земље – државе на Балкану, јер у њима живимо и са њима смо суседи, једни смо другима најближи. Зато ћемо направити малу ретроспективу како мафијашке земље Балкана суштински изгледају и каква мафија у њима влада. Кренућемо од Запада ка Истоку, или од севера ка југу али ћемо пре тога оценити степен и ниво мафије – политичке, економске, бирократске, безбедносне и криминалне.

Политичка мафија се односи на злочиначко удруживање носиоца политичке власти кроз институције система – политичара и партија, ради остваривања својих интереса криминалним методама корупције, претње, уцене, силе. Економска мафија је удруживање пословних људи и фирми за остваривање добити криминалним путем, монополима и интересним лобирањем за остваривање непринципијелних могућности. Бирократска мафија је удруживање државних чиновника и бирокарата у пљачки народа кроз систем прописа и закона, директан мито, корупцију, дириговане јавне набавке и тако редом. Безбедносна мафија се односи на организовани прелазак безбедносних полуга државе; државне безбедности, полиције, војске и судова у криминалне воде и сарадњу са кршитељима закона. Криминална мафија је она стварна мафија и банда стварних криминалаца који се баве класичним криминалом; крадјама, изнудјивањима, проституцијом, преварама, кладјењима, диловањем дроге, уценама.

Данас постоје и многе друге новостворене мафије – градјевинска мафија, мафија у белом, зелена мафија, медијска мафија и тако редом, али ћемо се овде базирати само на најзначајније облике криминалног удруживања и сваку земљу ћемо оценити оценом од 1 до 5, где један значи врло слаба мафијашка удруженост, снага и значај, до оцене 5 која говори о доминантном облику и јачини исказивања и деловања мафије у друштву.

 

Како су настале мафијашке земље на Балкану и ко њима влада

Словенија

Политичка мафија: 3

Економска мафија: 3

Бирократска мафија: 2

Безбедносна мафија: 2

Криминална мафија: 2

Западна балканска дежела је након распада СФРЈ показала највише вредноте и најмање мафије у својим редовима. Владајући слој који је у Словенији на челу свега, дефинисао се око старих партијских кадрова Комунистичке Партије Југославије и Државне безбедности. Словеначка државна безбедност је у договорима са западним службама најефикасније прихватила нове европске норме у друштву, али су полуге власти сачували кроз строгу контролу свих битних економских ресурса у земљи и контролу полиције, мада се нису спајали са криминалом улице. Све битне словеначке фирме су директно контролисане од стране безбедносних структура и полиције, која будно мотри да се нешто не деси мимо ње. Пукотина у њиховим контролним структурама је настала у задњих десет година услед дивљег либерализма и похлепе тајкуна и техно менаџера да се што брже заради кроз прање новца и финансијски консалтинг великих групација фирми. То је довело до стварања економске мафије а затим и до великих стечајева и банкрота великих словеначких фирми, као и до политичке преметачине и промене односа моћи која је у току.

Криминална мафија у Словенији постоји само на нивоу ситних криминалних група, махом из других земаља, којима Словенија служи за покриће послова, за безбедан живот и одмор од сукоба на другим лукративним тржиштима.

У Словенији нема много мафије како се то разумева у ужем смислу. Словенија је безбедна земља за живот.

 

Хрватска

Политичка мафија: 4

Економска мафија: 4

Бирократска мафија: 3

Безбедносна мафија: 3

Криминална мафија: 4

Лијепа наша је типична мафијашка земља, од врха до дна. Иако делује средјено и уредно, Хрватска је споља лијеп фрак а изнутра рупа до рупе.

На општем нивоу, Хрватском владају ганстерске дружине локалних кланова. Чак и гласноговорници партија и државе, јесу очито мафијаши, и по изгледу, и по понашању, и по ријечима, и по дјелу. Многи познати градоначелници и жупани лијепе наше, за све добро видеће људе су очигледни кумови и ганстери. Посебице што је у Хрвата јак спој политичких партија и криминала, који се медјусобно допуњују у акцијама како опљачкати народ на фин начин. Корупција у Хрватској је системска и дубока, мада је бирокаратија на вишем ступњу контроле од јужних и источних сусједа. Зависно од мјеста до мјеста, Хрватска је у бити осредње опасна земља за живот.

Опет, на дну друштвене лијествице се налазе врло организиране банде и географски дефинисани класични криминални мафијашки кланови, посебно по Херцеговини и Далмацији, те по Славонији и медју главним индустријским центрима. А измедју свију њих је та добро позната државна безбједност, која у хрватском случају не влада државом тако тоталитарно и контролирано као у Словенији, већ тргује са свима и сваким, гледајући да у рукавицама онако штреберски надгледа све прљаве послове, да нешто не измакне контроли, мада није тако дубоко у криминалу као обавештајне и полицијске структуре у Србији, на пример.

Хрватска као транзитна земља и туристичка земља, услед јаких родбинских и географских веза, буде с времена на вријеме поприште медјународних мафијашких акција. Тим прије што лијепа наша има лијепу емиграцију која тамо далеко није сједела скрштених руку него се приватила посла, па сад тај поса доноси дома, у Хрватску.

 

Босна и Херцеговина

Политичка мафија: 4

Економска мафија: 2

Бирократска мафија: 3

Безбедносна мафија: 4

Криминална мафија: 4

Поносита наша Босна је босански лонац политике, разне мафије и криминала, који се протеже кроз све структуре. И ако можемо за неку земљу на балкану да кажемо да је космополитска мафијашка држава, то је онда Босна, јер у њој делују што домаћи, што суседски, што увозни криминалци са неколико континената.

Као што је Босна подељена на ентитете, тако је и мафија подељена на ентитете и медјусобно удружена у тријаду политичке партије, државне безбедности и опасног криминала. У самој Федерацији водећа исламска партија заједно са државном безбедношћу и војском БиХ, уз мању или већу асистенцију криминалних група и разних џихадиста води све послове и финансира свој опсатанак и лично богаћење нових босанских бегова.

У Републици Српској је истоветна ситуација, стим да је тамо све српско увезано у један чвор и у једну партију једног човека. У том ентитету је резервна позиција мафије из Србије и Црне Горе.

У хрватском делу Босне, највише доминира криминална и трговачка структура, а остале јој само помажу. Хрватима у Босни асистира и сама Република Хрватска својом логистиком.

У Босни је корупција тотална. Од врха до дна и у свим облицима. Економија је нејака, па економска мафија и није могла да се развије да би била јак играч поред других организованих група. Држава Босна и Херцеговина зна бити опасна за живот.

 

Србија

Политичка мафија: 4

Економска мафија: 4

Бирократска мафија: 3

Безбедносна мафија: 4

Криминална мафија: 4

Као највећа земља у региону и на транзиту коридора Србија има мање јасну ситуацију са утицајима разних група и много више сукоба, али је у потпуности прожета системском корупцијом и мафијом. Економска и политичка мафија је у Србији израсла испод крила државне безбедности да би се током деведестих самостално развијала а онда од демократских промена 2000 године се и самостално уткала у политички живот.

Српске политичке партије су све од реда криминализоване и организоване као криминална удружења са два основна циља – победити у политици по сваку цену и на сваки начин доћи до новца и положаја. Тај пример главних политичких актера је изазвао криминализацију друштва на свим нивоима, па је и бирократија постала што самостално мафијашки организована а што под диктатом политичких партија на власти.

Уз раширену корупцију на свим нивоима друштва, српска држава је постала класична мафијашка држава којом влада криминализован спој политичких партија, крупног капитала, државне безбедности и стварних криминалних група.

 

Црна Гора

Политичка мафија: 4

Економска мафија: 4

Бирократска мафија: 2

Безбедносна мафија: 3

Криминална мафија: 4

У Црној Гори је политичка, економска и криминална мафија једно те исто – све у једном. Безбедносна мафија је само подршка владарима на врху и не организује и не меша се у толикој мери у криминалне послове колико их само штити. С друге стране бирократска мафија је мања али то стога што су послови у Црној Гори јасно организовани са врха и уредјени од стране пар кланова који све кључне ресурсе држе, па контролишу и бирократију да не подивља сувише.

Црна Гора је опасна земља за живот ако се надјете на путу главним босовима у њиховом државном пројекту.

Остале мафијашке земље Балкана

За све остале земље ћу дати само оцене која је мафија где и колико заступљена без великих описа.

.

Македонија

Политичка мафија: 4

Економска мафија: 4

Бирократска мафија: 3

Безбедносна мафија: 3

Криминална мафија: 4

 

Бугарска

Политичка мафија: 4

Економска мафија: 3

Бирократска мафија: 3

Безбедносна мафија: 4

Криминална мафија: 4

 

Грчка

Политичка мафија: 4

Економска мафија: 4

Бирократска мафија: 4

Безбедносна мафија: 2

Криминална мафија: 2

 

У овом приказу недостаје Албанија и Румунија али за њих аутор нема јаснији преглед какво је стање тамо.

 

Библија – Јевандјеље по Матеји, глава 13.

 

И онај дан изишавши Исус из куће сеђаше крај мора.

2 И сабраше се око Њега људи многи, тако да мора ући у лађу и сести; а народ сав стајаше по брегу.

3 И Он им казива много у причама говорећи: Гле, изиђе сејач да сеје.

4 И кад сејаше, једна зрна падоше крај пута, и дођоше птице и позобаше их;

5 А друга падоше на каменита места, где не беше много земље, и одмах изникоше; јер не беше у дубину земље.

6 И кад обасја сунце, повенуше, и будући да немаху жила, посахнуше.

7 А друга падоше у трње, и нарасте трње, и подави их.

8 А друга падоше на земљу добру, и доношаху род, једно по сто, а једно по шездесет, а једно по тридесет.

9 Ко има уши да чује нека чује.

 

Башта Балкана

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Спремите се за велику економску кризу, Србија ће претрпети два удара! (ВИДЕО)

3.6 (17) Британија ради на томе како да се реши Мила Ђукановиића, а задржи Црну …

Србија без новог поглавља у приступним преговорима са ЕУ

5 (8) Иако је било очекивано да Србија пре летње паузе отвори преговарачко поглавље 2 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *