fbpx
Насловна / Србија / Мајке закмечале због цркавице
Мајке закмечале због цркавице 1

Мајке закмечале због цркавице

Власт се за већи наталитет бори на речима, док законодавством по џепу удара труднице и породиље. За новогодишњу расвету коју већ поставља у Београду, издваја се пет пута више новца него за подстицај рађања у Србији.

Носиле су натпис „Деца су закон“ и подсетиле да су Министарство културе и владин Савет за популациону политику подстицали рађање конкурсом за избор слогана: „Љубав и беба, прво што нам треба!“, „Рађај, не одгађај!“, „Доста речи, нек закмечи“…

Пре овог протеста младе жене су с народном посланицом Татјаном Мацуром предале Скупштини Србије предлог измена и допуна спорног Закона. У предлогу су тражиле да накнада за време породиљског или одсуства ради неге бебе не може бити мања од минималца који однедавно износи целих 27.000 динара (око 228 евра).

Тешко и до посла

Трудница Стефана Зарић је указала да су жене дискриминисане и пре но што заснују радни однос, јер их већ на разговору за посао питају да ли су удате, планирају ли децу или их већ имају. Новим законом, како је истакла, понижене су до краја.

– Изјаве неких званичника указују да су жене потребне да раде, а не да рађају – поручила је ова трудница.

Милена Јовичић је у име мајки мале деце указала на проблеме са уговорима о запослењу.
– Закон о финансијској подршци породицама деградирајући је и срамотан. Уместо да подржава младе да раде на наталитету, представља нас као да смо преваранти. Држава треба да подржи будуће грађане у нашим стомацима. Ми нисмо слабији пол, већ изузетно јака страна ове државе – поручила је Милена.

Вишак су министри, а не бебе

– Када су нас питали одакле новац у буџету за списак наших лепих жеља, рекла сам да ће пара бити ако укинемо једну сувишну администрацију. Постоје два министарства без портфеља која се поклапају са надлежностима других министарстава – навела је Татјана Мацура.

Бакшиш за породиље

Организација „Центар за маме“ укључила се позивом за окупљање трудница, породиља и младих мајки. Како објашњава за „Вести“ Јована Ружичић из овог Центра, јако важно да жене имају активнију грађанску улогу.
У рад на изменама и допунама Закона, како каже посланица Мацура, покушали су да укључе представнике власти и независних институција, али се они нису одазвали. Објаснила је и да се изменама тражи да се спусте високе лествице за труднице и породиље у остварењу пуног износа надокнада. Између осталог, и да се основица накнаде зараде исплати у 12 рата колико траје трудничко и породиљско одсуство, уместо у 18 како је предвиђено Законом.
– Од 1. јула, када је закон ступио на снагу, имамо случајеве породиља које су примале мизерне износе током одсуства са посла, који су били и 1.000 динара (око осам евра) – испричала је Мацура.

За лампионе пет пута више

Одредбе Закона дискриминишу жене, указала је новинарка Тамара Спаић и истакла да протест није страначки, већ грађански. Она се нада да мајке нико неће прогласити опозицијом и петом колоном. Међутим, оптужила је власт да петља с парама, умањује радна права и условљава социјалну помоћ принудним радом, а новац троши „на фонтане које певају и новогодишњу расвету постављену у септембру“.
– Новогодишња расвета кошта пет милиона евра од 2014, а милион евра се издваја за подстицање наталитета – указала је Тамара Спаић.
Притом, како је истакла, Србија је међу последњима на свету према броју новорођенчади на 1.000 становника, а девета по броју умрлих.

СИНДИКАТ: Лош Закон
Закон је критиковао и Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије.
– Подстицајне мере за побољшање поражавајуће демографске ситуације не могу се решити само проширењем круга корисника тог права, а да се истовремено оштети већина запослених породиља – оценио је Синдикат.

Штедња до четвртог детета
Закон је оштетио све жене запослене краће од годину и по дана, приватне предузетнице, мајке деце са инвалидитетом, оне које су пре ступања Закона на снагу родиле треће и четврто дете и запослене чија примања премашују три просечне плате.

Д. Декић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Неће се разићи док не добију одговор Вучића 11

Неће се разићи док не добију одговор Вучића

Све док се председник Србије Александар Вучић не појави пред демонстрантима или не изјасни по …

Пољопривредници Долова најавили протест због мизерне откупне цене сунцокрета 12

Пољопривредници Долова најавили протест због мизерне откупне цене сунцокрета

Удружење пољопривредника „Доловачки паори“ најавили су протест због изузетно ниске цене сунцокрета која је понуђена …

Један коментар

  1. Sta ocekujete kad vam pederusa, mutavi mutant sto ne zna ni sta je „vodi“ politiku, postavljen da ne radi nista, sem da mutavi!?
    Tzv vlada vrvi od pedera, metiljavih slina, mutavih klonova, svakojakih nakaza, postavljenih da sto vise ponize Srbiju koju nikada nisu mogli da pokore i bace na kolena najgori nacisti na planeti!
    Ceo svet se smeje nakazama koje se rasrtcare po njemu obavljajuci ko bajagi nesto, a zaista samo izvrsavati naredjenja vlasnika i izigravajuci velike faraone. Nit’ te nakaze nesto rade za bilo koju kategoriju naroda, nit’ ce raditi!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *