Политика

Мајстор за државне тајне

Београд — Опозициони ДС, ЛДП и ДСС кажу да је проглашење нацрта платформе за преговоре са Приштином државном тајном непотребан, претеран потез, и замајавање јавности.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић рекао је синоћ да је нацрт платформе за Косово, који је добио на састанку код председника Србије Томислава Николића, државна тајна и да учесници јучерашњег састанка треба да до следећег сусрета, планираног за наредну седмицу, припреме своје предлоге.

Бивши шеф тима Владе Србије за преговоре са Приштином и посланик ДС-а Борислав Стефановић оценио је као бесмислено то што је нацрт платформе за Косово државна тајна. 

“Мислим да је бесмислено и ако је оправдање да тај нацрт буде државна тајна да Албанци не би унапред знали наше потезе. Они знају да ћемо ми изаћи са јасним захтевима за север Косова”, рекао је Стефановић агенцији Бета. 

Он је навео да не треба без јасне процедуре одмах означити да је нешто државна тајна. Истакао је да је приликом његовог састављања требало да буду консултоване и опозиционе странке, уколико је нацрт платформе толико детаљан и јасно одређује за шта се Србија бори. 

Стефановић је додао да је сматрао непотребним и потез претходне Влада Србије која је такође означила тајном усвојену платформу о Косову. Та платформа била је “општег карактера, али са јасним смерницама”, додао је посланик ДС. 

Посланик ЛДП-а Бојан Ђурић рекао је агенцији Бета да не види смисао у тој претераној театралности и стављању “у бункер нечега за шта кажу да је нацрт платформе која неће имати сензационалне елементе”. 

“Чему онда толика тајновитост, осим ако није у питању намера да се замајава јавност, која сада нагађа, или је у питању страшно неповерење међу коалиционим партнерима”, казао је Ђурић и додао да су састанку присуствовали и текст видели сарадници председника Србије, премијер, двоје потпредседника Владе, један министар и Александар Вулин. 

“Ако у тако уском кругу треба да се штите формалном ознаком државне тајне, онда је Србија у много тежој ситуацији него што смо мислили”, рекао је Ђурић. 

Шеф посланичке групе ДСС-а у Скупштини Србје Слободан Самарџић рекао је агенцији Бета да се, уместо документа на коме би се заснивала политика Владе Србије према Косову, ради на платформи за преговоре са Приштином. 

“Немам проблем што је нацрт платформе за преговоре, како је рекао потпредседник Владе Александар Вучић, проглашен државном тајном мада је то претерано речено. Очекивали смо шири текст на коме би се радило”, казао је Самарџић. 

Према његовим речима, не постоји статегија, документ Владе које би погледале све политичке странке. 

Шеф Канцеларије Владе Србије за сарадњу са медијима Миливоје Михајловић није желео да коментарише тајност нацрта платформе о Косову него је само навео да Влада Србије неки документ означава државном тајном на својим седницама. 

Повереник за информације од јавног знацаја Родољуб Шабић је казао агенцији Бета да није овлашћен да коментарише и процењује шта треба да буде означено као државна тајна и навео да председник државе свакако има овлашћење да одређени документ прогласи државном тајном. 

Према Закону о тајности података, који се примењује од 1. Јануара 2010, “државна тајна” се одређује ради спречавања настанка неотклоњиве тешке штете по интересе Републике Србије. 

Закон предвиђа да се тајност података нарочито односи на националну безбедност, јавну безбедност, затим на односе са другим државама, међународним организацијама и другим међународним субјектима. 

Како се наводи, овлашћена лица за одређивање тајности податка су председници Скупштине, Републике и Владе, руководилац органа јавне власти. 

Тајност података могу да одреде изабрани, постављени или именовани функционер органа јавне власти који је за одређивање тајних података овлашћен законом, односно прописом донесеним на основу закона, или га је за то писмено овластио руководилац органа јавне власти, као и лице запослено у органу јавне власти које је за то писмено овластио руководилац тог органа. 

Податак може имати ознаку “државна тајна”, “строго поверљиво”, “поверљиво” и “интерно”.

 

БЕТА

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!