Крагујевац добио „партијску полицију“

0
(0)

Лидер „Заједно за Шумадију“ Верољуб Стевановић најавио да ће власт и грађане штитити 2.000 „партијских полицајаца“. Стевановић: Одбрана од бахатих полицајаца. Полиција: Страначки специјалци

КРАГУЈЕВАЦ и власт у њему, „од десетак бахатих полицајаца“ у граду, убудуће ће бранити најмање 2.000 људи, ангажованих из састава политичких странака које чине владајућу коалицију у Шумадији. То је обелоданио градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић, уз објашњење да ће се град против „залутале групе полицајаца борити на све начине и да ту неће бити компромиса“.

То је за сада епилог политичко-полицијског сукоба између челника владајуће странке „Заједно за Шумадију“ и, како они кажу, „дела Полицијске управе“. Циљ им је да читав проблем достигне и државне размере, иако Београд о томе засад ћути.

Из „Заједно за Шумадију“ у четвртак нису желели да објасне „формирање“ партијске полиције и то како ће она функционисати и чија ће наређења спроводити.

СВЕ ПОЧЕЛО ОД БАЗЕНА ОТВОРЕНИ сукоб између челника „Заједно“ и полиције почео је након притварања људи из Дирекције за урбанизам. И једни и други тврде да су сукоби почели знатно раније, иако је дуго Полицијска управа, баш по речима из уста челника града, важила за најбољу у Србији.

– Не желимо детаљније да појашњавамо оно што смо до сада предузели. О свему ћете бити обавештени на страначкој конференцији за новинаре – рекао нам је Зоран Палчић, портпарол „Заједно за Шумадију“.

Овакав потез „Заједно за Шумадију“ челници овдашњих опозиционих политичких партија оцењују као „атак на темеље државе“. Сами грађани су забринути и питају се од кога ће и у „чијој држави“ Крагујевчане, или друге грађане, штитити „страначки специјалци“.

Политичко-полицијски сукоб је почео најпре страначким саопштењима, у којима су челници партије, али и градски функционери, тешко оптужили овдашњу полицију и њеног начелника Ивана Ђоровића. Полицију за „злоупотребе и бахатост“, а начелника за незаконите радње. Најављивали су да ће о свему обавестити Београд и отворено рекли да ће формирати страначке групе које ће штитити градске функционере од „дела полиције“.

Прозвани начелник Иван Ђоровић тренутно је на одмору. У кратком телефонском разговору рекао нам је да полиција ради свој посао, а да не може и не жели да коментарише „ствари које су му непознате и несхватљиве“.

АНТИКОРУПЦИЈСКИ ТИМ ОВАЈ сукоб већ данима је главна тема у граду. МУП Србије послао је специјални антикорупцијски тим који проверава неке сумњиве послове у градским јавним предузећима. Осим провере пословања појединих јавних предузећа, (помиње се десетак случајева), полиција проверава и примедбе на рад Полицијске управе.

У полицији кажу да је безбедносна ситуација у граду стабилна, и да држава и све њене институције нормално функционишу. Политичке, како су рекли, марифетлуке и (не)прилике не могу да коментаришу.

Ипак, признају да имају сазнања да у граду „оперише“ група од око 50 људи који, наводно, у појединим локалима, нарочито ноћу, „преслишавају људе“. Акција на сузбијању таквих „појава“ је, како кажу, у току и сви они који на било који начин угрожавају и малтретирају грађане биће приведени.

Не споре ни евентуалне грешке у понашању својих чланова (полицијских службеника) и све ће, тврде, бити процесуирано у складу са законима државе Србије.

Политичари оцењују да су наводне страначке најаве о „паралелним формацијама“ опасна порука за грађане и државу.

– Грађани Крагујевца не би требало да брину за своју безбедност. Неки људи можда би требало да буду забринути. Најављене „формације“ су директан атак на државу и државне органе. На овај начин грађанима се „шаље“ опасна политичка порука – каже Душан Обрадовић, председник Градског одбора ДС.

Горан Ковачевић из СНС, кратко нам је рекао „да је то срамота“, али није желео детаљније да појашњава зашто и чија је то срамота. Из СПС су само упозорили на „чудне униформисане људе“ који су се и раније појављивали на неким јавним скуповима.

НАДЛЕЖНИ ЋУТЕ
ЧЕЛНИЦИ странке и града више пута су истицали да ће у овом „сукобу“ ићи до краја и да желе да „град ослободе од групе корумпираних полицајаца“. Ипак, наводе да досад нису имали никакву реакцију надлежних из државе иако су се обраћали свима – од премијера, председника државе, председника парламента, Дирекцији полиције…

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Нарко дилер Предраг Колувија се састајао са државним секретаром МУП-а Милосавом Миличковићем

5 (2) Суђење већинском власнику пољопривредног газдинства „Јовањица“ Предрагу Колувији и још деветоро оптужених за …

Планатажа марихуане “Јовањица”: Тужилац испитао 115 сведока, али не и СНС кадарове

4.5 (6) На данашњем главном претресу у поступку против Предрага Колувије, већинског власника пољопривредног газдинства …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend