fbpx

Поново одложено суђење Динкићевом пајтосу Кришту

0
(0)

Београд — Суђење некадашњем генералном директору Аеродрома Никола Тесла Бојану Кришту опет одложено, јер судски позивар из четири покушаја није успео да му уручи позив.

Кришту, коме се суди због „пробијања“ пословног буџета 2008. године, суђење је одложено за 6. децембар у Привредном суду у Београду.

Судија Александра Поповић наложила је Криштовом браниоцу Александри Ковачевић да Кришта обавести о наредном суђењу лично, како не би морала да наложи привођење. 

Поповићева је рекла да судски позивар није успео да Кришта пронађе на пријављеној адреси 19, 21, 24. и 26. септембра, на шта је његов бранилац истакла да Кришто не избегава суђење и да је на тој адреси раније примао позиве и друге судске списе. 

Ковачевићева је навела да је Кришто углавном пред свако суђење контактира како би проверио време рочишта, али да то овог пута није учинио, и yато сматра да није био обавештен о одржавању суђења. 

Бившем генералном директору Аеродрома суди се по оптужном предлогу Првог основног тужилаштва у Београду због привредног преступа. 

Он се терети за незаконито „пробијање“ Програма Владе Србије за пословање Аеродрома 2008. године за више од шест милиона динара. 

За тај прекршај запрећена је искључиво новчана казна, тако да Кришту, као одговорном лицу, прети казна од 5.000 до 200.000 динара. 

Аеродрому Никола Тесла као правном лицу прети казна од 30.000 до 3.000.000 динара, која се плаћа из средстава предузећа. 

Пријаву против Кришта и Аеродрома Никола Тесла тужилаштву је, у фебруару 2009. године, поднео Сектор за буџетску инспекцију и ревизију Одељења буџетске контроле Министарства финансија, према чијем налазу и закључку је Програм пословања ЈП Аеродром Никола Тесла за 2008. годину, „пробијен“ је за 6.313.323 динара. 
Након тога, тужилаштво је Трговинском суду (сада Привредном) поднело оптужни предлог против Кришта и Аеродрома Никола Тесла. 

Кришто се терети да је по ступању на функцију генералног директора издејствовао промене унутрашњег Правилника о организацији и систематизацији послова, међу којима је и спорна одредба која даје могућност увећања зараде менаџмента предузећа кроз периодичне стимулације, годишње стимулације и стимулације за увећање вредности предузећа. 

Изменама и допунама правилника је утврђено да одлуке о исплати све три врсте стимулација за радника предузећа доноси непосредни руководилац (директор делатности), а за запослене у кабинету генералног директора и менаџмент предузећа (10 директора у менаџменту) доноси генерални директор.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бившем директору „Галенике” укинута пресуда, суђење се понавља

5 (1) Aпелациони суд у Београду укинуо је осуђујући део пресуде којом је на шест …

Сину Жељка Митровића се понавља суђење због убиства Андрее Бојанић на пешачком прелазу

4 (8) Апелациони суд у Београду укинуо је пресуду којом је Александар Митровић, син власника …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *