Македонија: Иванов ипак одбио да потпише закон, шта ће сад бити?

0
(0)

Македонски председник Ђорђе Иванов, као што је рекао, поново одбио да потпише Закон о употреби језика који албански уводи као други званичи језик у Македонији.

Премијер Зоран Заев раније је рекао да би Иванов требало да потпише поменути закон, након другог усвајања у Скупштини, како би тај документ могао да почне да се примењује. Одбијање Иванова да потпише декрет, Заев сматра „флагрантним кршењем Устава и кукавичлуком.“

Иванов, међутим, сматра да је реч о закону који није у складу са Уставом.

Македонски председник је после поновног изгласавања закона, 14. марта, у обраћању јавности рекао да неће потписати декрет о његовом проглашењу.

И председник парламента из реда албанске мањине Таљат Џафери критикује Иванова због одбијања да потпише закон.

Албански као други званични језик у Македонији? Иванов неће да потпише

На питање да ли ће парламент можда затражити санкције за Иванова због одбијања да прогласи закон, Џафери је рекао да то у овом тренутку није могуће јер парламентарна већина нема двотрећинску већину, која је потребна за покретање такве процедуре.

Према Џаферију, закон о језицима, донет је у складу са Охридским споразумом, те да његовим доношењем Македонија ништа не губи у смислу њеног јединства.

Правни стручњаци сматрају да је Иванов требало да потпише закон и да је то може да одбије само једом, након првог усвајања у парламенту. Уколико је закон, кажу, други пут већинским гласовима посланика усвојен, председник је дужан да га потпише.

Закон о употреби језика други пут је усвојен у парламенту 14. марта са 64 гласова, захваљући пре свега гласовима посланика из мањинских заједница. Закон је усвојен без распрве о окко 65.000 амандмана, које је након првог усвајања на закон поднела најутицајнија опозициона ВМРО-ДПМНЕ.

Вестионлине, Танјуг

фот: ЕПА

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шиптари веома активни у радикалној исламистичкој мрежи у Европи

5 (1) Убијени нападач, који је терористичким нападом у центру Беча усмртио четири лица и …

Србија поставља жичану ограду на граници са Северном Македонијом јер је ЕУ тако наредила

5 (7) Србија је на граници са Северном Македонијом код Прешева почела постављање жичане ограде, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend