Возачи осуђени на скупо гориво све до јесени - Влада неће да спусти акцизе, да се то не би тумачило као попуштање опозицији

Возачи осуђени на скупо гориво све до јесени – Влада неће да спусти акцизе, да се то не би тумачило као попуштање опозицији

С обзиром да захтеве возача за смањење високих цена горива у Србији посматра као политичко питање, Влада Србије не показује не само намеру да смањи акцизе на бензин и дизел, већ ни да разговара са трговцима горивом да снизе марже, како је најављивао председник Србије Александар Вучић, пише Данас.

Ни чињеница да је гориво у неким земљама у окружењу појефтинило, као ни то да високе цене нафтних деривата утичу и на повећање цена транспорта, нису мотивисале Владу да снизи акцизе.

Када се зна да је власт протесте окарактерисала као политичке, а опозиционе лидере као њихове вође и инспираторе, очито је да постоји страх да би у случају снижења акциза, позитивне политичке поене из тога извукла баш та опозиција коју је власт оптужила да стоји иза блокада саобраћајница у Србији. Делује да надлежни у Србији с надом гледају у управо донету одлуку ОПЕК-а и Русије да се повећа производња сирове нафте, спекулишући да би у наредном периоду то могло да доведе до смањења малопродајних цена горива а самим тим и великог незадовољства возача.

Земље ОПЕК-а и Русија договориле су се прошлог петка да повећају производњу нафте у оквиру споразума постигнутог у Бечу. Практично повећање производње биће око 400.000 барела нафте дневно. Подсећања ради, ОПЕК и земље које нису чланице организације договорили су се крајем 2016. године у Бечу да се смањи производња нафте за укупно 1,8 милиона барела дневно у поређењу с нивоом из октобра 2016. године. Русија се обавезала да своју производњу нафте смањи за 300.000 барела дневно.

Сада је пак одлучено да се производња нафте повећа, што, како каже Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије, може благотворно да утиче на стабилизацију цена „црног злата“ и снижавање малопродајних цена горива.

– Да ли ће се цена нафте смањити на светском тржишту зависи од више фактора али је чињеница да повећање производње може да снизи цену сирове нафте у односу на ниво на којем је сада. Сама најава да ће ОПЕК заузети овакав курс је довела до снижавања цена горива у Србији за 30 пара прошле среде, а постоји могућност да тако буде и ове. Одлука о повећању производње је донета због веће потражње сирове нафте на берзама. У случају да Сједињене Америчке Државе уведу ембарго Ирану јавиће се још већа потражња и потреба да се производња додатно повећа – објашњава Мићовић.

Према његовим речима, када се у потпуности стабилизује цена нафте на светским берзама реално је очекивати да се смање малопродајне цене горива у Србији.

– У случају да не дође до неких нових поремећаја, цена горива на пумпама ће пасти, али ће те цене бити ниже тек од оног тренутка када трговци почну да набављају нафту по јефтинијим ценама. Тада ће се стећи услови за значајније појефтињење горива. Али то никако неће моћи да наступи пре јесени а колико би појефтињење могло да износи у процентима немогуће је проценити у овом тренутку – наглашава он.

Махмуд Бушатлија, експерт за страна улагања, сматра да је потпуно бесмислено и неправилно то што власти у Србији захтеве за смањење цена горива посматрају као политичко питање с обзиром да је евидентно да је реч о социјалном бунту јер су возачи принуђени да плаћају папрено скуп бензин.

– Није добро да се политика на тај начин упетљава у економска питања. Али нажалост у Србији је то уобичајен случај, па тако власт оптужује опозицију да организује протесте против високих цена бензина. Треба рећи да су и претходне власти у протеклих 18 година опозицију оптуживале за лоше стање у економији. То је погрешно и такве ствари не треба радити. Оно што би власт требало да уради са своје стране је да смањи износ акциза и тако олакша возачима. За то заиста има простора јер је износ акцизе позамашан. Исто тако власт делује незаинтересовано да утиче на трговце горивом да смање своје марже. Држава не треба да се меша у ценовну политику али било би сасвим исправно да постоји независно регулаторно тело које би водило рачуна о томе колико марже могу максимално да износе како не би долазило до екстремних поскупљења. Очито је да надлежни у Србији не желе да се петљају у то јер је много лакше пребацити терет на плећа грађана него на инвеститоре јер то може да буде лоше у политичком смислу што власт жели да избегне по сваку цену – закључује Бушатлија.

Новинари Данаса контактирали су јуче Министарство енергетике и питали да ли намеравају да разговарају са трговцима горивом о смањењу маржи и Министарство финансија да ли ће акцизе бити смањене међутим у првом ресорном министарству нису желели да коментаришу питање, док одговор из другог није стигао до закључења издања листа.

Данас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Цене хране у свету у мају ове године више за 40 одсто него лани

Цене хране у свету у мају ове године више за 40 одсто него лани

РИМ – Глобалне цене хране порасле су у мају по највишој месечној стопи у последњих 10 …

Рачуни за струју већи јер се на акцизу обрачунава ПДВ

Рачуни за струју већи јер се на акцизу обрачунава ПДВ

Ставке на рачунима за струју које знатно увећавају основну цену киловат-часа електричне енергије најчешћи су …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *