Насловна / Свет / Европа / Макрон пркоси Французима, народ назвао разбојницима!

Макрон пркоси Французима, народ назвао разбојницима!

Француски председник Емануел Макрон рекао је данас да разуме гнев који осећају гласачи изван великих градова Француске због повећања цена горива, али је нагласио да га „разбојници“ неће натерати да промени политику.

– Не смемо да мењамо курс, јер је овај политички правац исправан и потребан – рекао је Макрон у једносатном обраћању, у којем је изнео план за прелазак на чистију енергију, преноси Ројтерс.

У настојању да покаже разумевање према гневним гласачима у унутрашњости земље, он је рекао да његова администрација мора да буде паметнија у креирању политике како би се избегла појава „двобрзинске Француске“ у којој би радници који живе изван градова били запостављени и постали исфрустриранији оним што сматрају градском елитом.

Kриза је, међутим, илустровала „парадокс“ у земљи која негује издашно социјално осигурање, а постаје све невољнија да за то обезбеди средстава кроз порезе, указао је Макрон.

– Не можете се истовремено залагати за смањење пореза и изградњу јаслица и школа – истакао је француски председник.

Након насиља током протеста демонстраната у жутим прслуцима због повећања цена горива и пореза генерално, у којима су убијене две особе, а више од 600 људи повређено, Макрон је упозорио да „неће мешати разбојнике са грађанима с легитимним притужбама“.

– Нећу ни најмањи уступак направити онима који желе да уништавају и стварају неред – поручио је председник.

Ипак, признао је да је повећање пореза на дизел изазвало више незадовољства него што је било предвиђено и покушао да гнев демонстраната ублажи предлогом о ревизији пореза на гориво свака три месеца, при чему ће бити узете у обзир глобалне цене нафте.

Вестионлине, Танјуг

Актуелно

Енергетска заједница тражи да струја буде скупља

Иако је мање-више извесно да струја у Србији у наредном периоду неће поскупети, како су …

Салвини: Меркелова и Макрон су уништили Европу

Потпредседник Владе Италије Матео Салвини одговорио је на изјаву Меркелове да она неће допустити да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *