Насловна / Православље / Почео Божићни пост

Почео Божићни пост

За православне вернике данас је почео шестонедељни Божићни пост, који претходи најрадоснијем хришћанском празнику Рождеству Христовом – Божићу.

Припрема за Божић, који се прославља 7. јануара, потпуна је ако верник на крају шестонеђељног поста приступи светим тајнама исповести, покајања и причешћа. Пост је темељ хришћанског пута и прва неопходност на путу спасења, па га црква сматра веома значајним за духовни живот својих верника, али и моћним средством за постизање пуног спасења.

Према тумачењу Светог владике Николаја Велимировића, пост се састоји у уздржавању од мрсне хране, злих мисли, похотних жеља и рђавих дела, као и у умножавању молитава, доброчинстава и ревносном упражњавању хришћанских врлина, јер је подвиг поста телесни и духовни.

Циљеви су, поучава владика Николај, очишћење тела, јачање воље, уздизање душе изнад тела, а све ради прослављања Бога и поштовања његових светитеља. Пост се заснива на примеру самог Исуса Христа, који је на хлебу и води постио 40 дана пре него што се суочио са Сатаном.

Током овог поста употреба уља је дозвољена свим данима, осим среде и петка, када се једе храна спремљена на води. Риба и вино се могу употребљавати сваке суботе и недеље, као и на празник Ваведења Пресвете Богородице (4. децембра), Светог Николе (19. децембра) и Светог Игњатија Богоносца (2. јануара), чак и ако празник падне у среду или петак.

Последња седмица пред Божић пости се строже, без употребе рибе и уља, са храном спремљеном само на води.

Црква је четири пута годишње одредила вишедневне постове – Божићни, Васкршњи или Часни уочи Васкрсења Христовог, Петровски пред празник посвећен Светим апостолима Петру и Павлу (12. јула) и Госпојински уочи Успенија Пресвете Богородице (28. августа).

Једнодневни постови су на Усековање главе Светог Јована Kрститеља (11. септембра), Воздвижење Часног крста – Kрстовдан (27. септембра), Kрстовдан (18. јануара) уочи Богојављења, као и сваке среде и петка, осим такозваних трапавих седмица.

Вестионлине

Актуелно

Престаните бар на Божић да позивате на велеиздају, лудаци ненормални!

Председник Јединствене Србије Драган Марковић изјавио је да Србија треба да направи компромис са косовским …

Божић – стуб нашег народа

Није погрешио велики владика Његош када је написао да „нема праве славе без Божића“. За …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons