Насловна / Православље / Почео Божићни пост
Почео Божићни пост 1

Почео Божићни пост

За православне вернике данас је почео шестонедељни Божићни пост, који претходи најрадоснијем хришћанском празнику Рождеству Христовом – Божићу.

Припрема за Божић, који се прославља 7. јануара, потпуна је ако верник на крају шестонеђељног поста приступи светим тајнама исповести, покајања и причешћа. Пост је темељ хришћанског пута и прва неопходност на путу спасења, па га црква сматра веома значајним за духовни живот својих верника, али и моћним средством за постизање пуног спасења.

Према тумачењу Светог владике Николаја Велимировића, пост се састоји у уздржавању од мрсне хране, злих мисли, похотних жеља и рђавих дела, као и у умножавању молитава, доброчинстава и ревносном упражњавању хришћанских врлина, јер је подвиг поста телесни и духовни.

Циљеви су, поучава владика Николај, очишћење тела, јачање воље, уздизање душе изнад тела, а све ради прослављања Бога и поштовања његових светитеља. Пост се заснива на примеру самог Исуса Христа, који је на хлебу и води постио 40 дана пре него што се суочио са Сатаном.

Током овог поста употреба уља је дозвољена свим данима, осим среде и петка, када се једе храна спремљена на води. Риба и вино се могу употребљавати сваке суботе и недеље, као и на празник Ваведења Пресвете Богородице (4. децембра), Светог Николе (19. децембра) и Светог Игњатија Богоносца (2. јануара), чак и ако празник падне у среду или петак.

Последња седмица пред Божић пости се строже, без употребе рибе и уља, са храном спремљеном само на води.

Црква је четири пута годишње одредила вишедневне постове – Божићни, Васкршњи или Часни уочи Васкрсења Христовог, Петровски пред празник посвећен Светим апостолима Петру и Павлу (12. јула) и Госпојински уочи Успенија Пресвете Богородице (28. августа).

Једнодневни постови су на Усековање главе Светог Јована Kрститеља (11. септембра), Воздвижење Часног крста – Kрстовдан (27. септембра), Kрстовдан (18. јануара) уочи Богојављења, као и сваке среде и петка, осим такозваних трапавих седмица.

Вестионлине

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Свети Игњатије Брјанчанинов: О посту 11

Свети Игњатије Брјанчанинов: О посту

Правила поста су установљена од Цркве у циљу помоћи њеним чедима, као руковођење за читаву …

Сутра почиње Васкршњи пост 27

Сутра почиње Васкршњи пост

За православне вјернике сутра почиње вишенедјељни велики Васкршњи или Часни пост, који се завршава празником …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *