Насловна / Свет / Европа / Макрон против Жутих прслука у суботу изводи војну антитерористичку јединицу

Макрон против Жутих прслука у суботу изводи војну антитерористичку јединицу

ПРИПАДНИЦИ француске војне антитерористичке мисије „Стражар“ (Sentinellle) биће додатно распоређени у суботу за време протеста грађанског покрета „Жути прслуци“ где ће између осталог обезбеђивати зграде званичних институција, саопштила је француска влада.

   Та инцијатива ће омогућити полицији и другим припадницима снага безбедности да се усредсреде на кретање демонстраната, а циљ је одржавање јавног реда и мира, изјавио је портпарол владе Бенжамен Гриво, неколико дана после насиља и нереда који су избили у париској авенији Јелисејска Поља за време протеста „жутих“ минуле суботе.

   Власти су после тога забраниле окупљања на тој чувеној авенији као и у неколико четврти градова у Француској где су избијали нереди.

   Премијер Едуар Филип је најавио да ће власти одговорити на насиље на протестима грађанског покрета који организује демонстрације од 17. новембра због незадовољства општом државном политиком.

   Неке опозиционе странке су критиковале данас најављено распоређивање војске.

   Десничарска странка Републиканци сматра да војници нису обучени за обезбеђивање јавног реда и мира, већ за борбе и да убијају у случају рата.

   Радикална левица оценила је да војска не може да замени полицију јер то није њен посао.

   Војна антитерористичка мисија "Стражар" ангажована је приликом терористичких напада у јануару 2015. у Паризу. Војници су билираспоређени испред неких верских објеката, као што су синагоге и џамије. Налазили су се и на местима која могу да буду мете напада, као што су туристичке локације или железничке станице.

Факти

Актуелно

ДСС: Француска за Хиландар – ни евро, Србија за Нотр Дам – милион евра

ПОТПУНО је неоправдана одлука Владе Србије да донира милион евра за обнову катедрале Нотр Дам, …

Влада Србије дала милиона евра за обнову Нотр Дама

Влада Србије упутила је данас Републици Француској финансијску помоћ у износу од милион евра за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *