Макрон: Србија нема шта да тражи у ЕУ!

0
(0)

Француски председник Емануел Макрон полио је хладном водом наде балканских земаља да ће ускоро постати чланице Европске уније, пише Политико.

Како се наводи у тексту, француски лидер је звучао веома скептично по питању проширења Европске уније, истакавши да је примање нових чланица ослабило Унију.

“Он је то рекао на самиту у Софији, чија идеја је била да се оснаже везе између региона и Европске уније. Макронови коментари су изазвали разочарање у Албанији и Македонији, земљама које се надају зеленом светлу за почетак преговора о чланству, после добијања начелног одобрења од Европске комисије, у априлу ове године“, наводи Политико.

У тексту се цитирају и изјаве Макрона.

“Оно што смо видели у последњих 15 година је пут који је ослабио Европу, сваки пут када се помислило о проширењу. Не мислим да помажемо нити кандидатима нити нама механизмом у ком нема правила и који води ка проширењу. Желим да привежемо Балкан Европи и да га покренемо ка Европи, али мислим да морамо да гледамо на будућа проширења са ригорознијим ставом. Нисам за проширење ЕУ пре него што се уверимо да постоје стварне реформе које ће помоћи бољем функционисању ЕУ“, навео је Макрон.Политико наводи да се Балкан вратио у агенду ЕУ пошто су лидери упозорени на утицај Русије на Балкан, а избегличка криза из 2015. године је такође подсетила на значај региона.

“Чланице ЕУ су подељене у мишљењу да ли ће свих шест земаља, Албанија, БиХ, Косово, Македонија, Црна Гора и Србија једног дана постати чланице блока. Такође, разликују се и у погледу момента када ће следеће чланице бити примљене. Србија и Црна Гора су већ у разговорима, а Европска комисија је сугерисала да могу да постану чланице до 2025. године. Та мета се гледа са скепсом међу појединим званичницима у Бриселу. Западни Балкан је поремећен ратовима и немирима из ’90. година, а из Брисела је речено да све будуће чланице из региона морају да се обрачунају са корупцијом и организованим криминалом, те да повећају своје демократске стандарде пре него што постану део ЕУ“, наводи Политико.

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕУ до даљњег не дозвоља улазак грађана Србије на територију земаља чланица?

5 (1) Земље чланице Европске уније сутра на састанку у Бриселу поново разматрају листу трећих …

Вучић: Мигранти ће се враћати из ЕУ у Србију, живеће овде и биће успешни (видео)

4.4 (21) „Примићемо азиланте које одбије ЕУ, они ће радити у Србији и биће успешни“. …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend