fbpx

Мали и Весић се хвалили суфицитом, а Влада дотира Београд

0
(0)

Градоначелник Београда Синиша Мали и градски менаџер Горан Весић наизменично у јавности износе тврдњу о томе да је буџет града у суфициту и да су градске финансије никад стабилније. Зашто, онда Влада Србије из буџетских резерви, већ други пут за месец дана, дотира главни град и то на име смањених прихода?

Три милијарде динара преливало се из градске касе после ребаланса буџета, хвалио се у јуну градоначелник Београда и најавио изградњу једног великог и тридесет малих јарбола – инвестицију „тешку“ 360 милиона динара.

– Довољно смо ми богата земља и богат град да издвајамо део новца и за српску заставу -рекао је градоначелник Синиша Мали 29.6.2017.

И град је довољно богат да на новогодишње светиљке потроши 170, а на музичку фонтану 214 милиона динара. На упозорење Савета за борбу против корупције да Београд све мање приходује од закупа, градски менаџер Горан Весић је 12. октобра одговорио: „Ако причамо о градским приходима, наш буџет ове године ће бити до краја године око 108 милијарди… Пошто се буџет прави од прихода, не прави се од ваздуха, то не пада с неба, онда вам је јасно да су приходи много већи“.

И додаје – приходи Београда су тема, али не за владин Савет, већ за Министарство финансија. То исто министарство, по одлуци Владе од пре неколико дана, добиће 100 милиона динара из буџетске резерве за трансфер Београду на име извршења обавеза. У решењу које је потписала премијерка Ана Брнабић као разлог трансфера наводи се смањење прихода буџета Београда.

Почетком октобра, Влада је Београду већ доделила 10 милиона, па стручњаци наглашавају да очигледно нешто не штима између реалности и изјава функционера.

– Очито се спремају избори за Београд и онда свакако власт покушава на разне начине да покаже бољи резултат него што би то био утисак грађана. А наш систем то доста омогућава, на жалост, зато што стално постоји тежња да извршна власт што више остави простора да сама одређује критреријуме и троши новац – наводи Милан Ковачевић, економиста.

Док Фискални савет нема податке о разлозима прерасподеле новца из резерве буџета, употребу тих пара Ковачевић сматра нетранспарентном и згодном за подмиривање политичких интереса.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Весић комуналној милицији у Београду купио луксузне Ленд ровере за 2,5 милиона евра

0 (0) Kомунална милиција у Београду добила је нова возила са специјалним камерама која ће …

ПОЧАСТ ЗА БЛАГОЈА ЈОВОВИЋА: Пуцао у Павелића, добија улицу у Београду

4.8 (8) БЛАГОЈЕ Јововић, 10. априла 1957. године, извршио је у Аргентини људску правду пуцајући …

Један коментар

  1. Људи, мислио сам да напредњаци нису способни да изговоре истину, али сам се преварио. Схватио сам да они не могу ни да помисле истину – тако су баждарени. Када ћуте, они само лажу у себи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *