понедељак , 23 новембра 2020

Мали проценат излечених од зависности наркотика у Србији

5
(1)

Деведесет одсто младих у Србији и региону је бар једном пробало марихуану а то је најчешће само почетак експериментисања са наркотицима који доводи до зависности. Проценат излечених је мали али стручњаци тврде да је одвикавање могуће.

Ови подаци објављени су на Првом регионални форум о зависности и опоравку од дрога организован који се одржава данас и сутра у Београду, ради будуће сарадње наше земље са земљама из региона и света.

Према статистикама и истраживањима на подручју наше земље, најзаступљенија илегална супстанца је марихуана а одмах за њом су хероин, спид, екстази и кокаин. Оно што нам је модернизација донела су и онлине платформе на којима се могу поручити одређене супстанце а којима се тешко може ући у траг, чак 90 одсто младих у Србији између 18 и 24 година су бар једном пробали марихуану.

Kада је реч о успешном одвикавању мали је проценат излечених у Србији, поручио је на Форуму Александар Жугић из удружења „За излазак“. Он истиче и да се људи одлучују да потраже помоћ тек у четрдесетим годинама живота након дугог периода конзумације. По његовим речима, излечење је могуће а они сведоче стотинама људи који су се успешно изборили са зависношћу.

На глобалном нивоу резултати нису толико лоши. Један од учесника форума Есбјöрн Хöрнберг испред Федерације против дрога Шведске поручио је да 94 одсто људи на свету уопште не конзумира наркотике. Он истиче да је неопходно да дамо све од себе како би још више умањили проценат редовних конзумената којих је највише међу младима.

– Kада се улаже у здравље и опоравак зависника уаже се у опоравак целе нације и то би требало да нас води, рекао је Есбјöрн Хöрнберг на форуму о зависности и опоравку од дрога.

Александар Жугић навео је да не постоји јасна комуникација између организација, државе и цивилног друштва што је кључно за адекватну борбу прозив злоупотребе наркотика.

Оно око чега су се организатори сложили јесте то да су особе са болестима зависности на маргинама друштва и да би требало освестити људе да целокупно друштво сноси одговорност за њих. Они поручују да је излазак из наркоманије могућ и позивају све који имају проблем или познају неког коме би требала помоћ да се обрате бесплатном анонимном саветовалишту позивом на број 0800-104-100.

Мали је проценат оних који се самоиницијативно одлуче да потраже помоћ, истакнуто је на данашњем форуму. Ти људи су, како је додато, обично већ у четрдесетим годинама живота. Њихови стручњаци поручују да би првенствено требало едуковати родитеље како би могли да препознају проблем на самом почетку. Овај проблем првенствено се почиње у адолесценском добу које одликује радозналост, потреба младе особе да се доживи нешто ново и нестварно.

Велико је негодовање родитеља када је реч о њиховој обуци, поручују организатори форума. Већина је незаинтересована или има потпуну веру у своје дете када су у питању забрањене супстанце, међутим битно је да им се предоче прве назнаке и симптоми почетка зависности како би исте могли да препознају. Суседи из Босне и Херцеговине испред организације Прослава и опоравак поручују да је кључно заинтересовати читаво друштво у решавању овог проблема и да не постоји адекватна циљна група.

Занимљиво је да су често и деца из породица у којима су са родитељима разговарали о опасности наркотика, прихвата предлог другова да нешто пробају. Тинејџер не види опасност у марихуани или у таблетама, чак ни у хероину, јер његови другови то узимају, а то што је противзаконито даје свему ноту узбуђења и личне храбрости.

Акције које су се организовале у школама, које су за циљ имале едукацију детета о наркотицима дале су супротан ефекат. Млади су убеђени да је могуће одупрети се зависности или чак нису у стању да је препознају. Едукацијама су само добили јаснији увид у свет дроге и потврду да је одвикавање могуће поручују организатори.

Према резултатима анкете спроведене на просторима БиХ, више од 50 одсто родитеља одговорило је да не би дозволило свом детету да се дружи или буде у близини особе која се борила са проблемом зависности од наркотика.

Ивана Кордић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бивши телохранитељ Фахрудина Радончића: Од Мила смо под ротацијом довозили вреће пара од дроге у Сарајево (видео)

0 (0) АРБИН Цибра, бивши телохранитељ Фахрудина Радончића, босанскохерцеговачког политичара и новинара, познат као утемељитељ …

Економиста Радовић открио како режим новац од трговине дрогом гура у БДП (видео)

3.8 (4) Задуженост Србије је 2012. године била 15, а крајем ове године ће вероватно …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend