fbpx

Малинари настављају блокаду, чекају МУТАВУ

0
(0)

Блокада магистралног пута према мору Пријепоље-Бијело Поље још траје, а малинари из ужичког и пријепољског краја поручују да неће одустати од захтева да аконтна цена малине буде 180 динара и да ће остати на блокади док им се не обрати неко из руководства државе.

„Очекујемо премијерку Ану Брнабић и нећемо одустати од свог захтева, све док држава не буде посредник и гарант у преговорима са хладњачарима“, рекао је Бобан Пурић из Удружења Лимска долина.

Пурић истиче да се полиција јутрос повукла и да су на блокади присутни само саобраћајци који преусмеравају саобраћај на алтернативни правац кроз Пријепоље.

И после разговора са Сенадом Махмутовићем, државним секретаром у Министарству пољопривреде, чији је став да адреса за тај захтев није држава, произвођачи малина који траже да минимална откупна цена буде евро и по по килограму не одустају од блокаде.

Путнички и теретни саобраћај одвијају се алтернативним правцима кроз град.

Незадовољни ценом, произвођачи малина из Пријепоља, Прибоја, Ивањице и Ужица блокирали су у суботу пут ка Црној Гори и ту провели ноћ.

Током протеста дошло је до сукоба са полицијом а четворо произвођача малина је лакше повређено. Почетна цена од 50 до 80 динара по килограму не подмирује, кажу, ни трошкове производње.

– Ми смо хтели да седнемо да направимо агенду, у среду ће бити одржан одбор за пољопривреду где су позвани и представници малинара. Дошли смо с предлогом да размотримо начин и могућност одржавања састанка и са премијерком, али нисмо имали прилике да то предложимо. Са 500 људи је тешко разговарати – рекао је Сенад Махмутовић, државни секретар у Министарству пољопривреде.

Окупљени воћари очекују помоћ премијерке и Министарства финансија, наглашавајући да недавно формирана група за малину није одржала ниједан састанак.

– Пољопривредни произвођачи не траже од државе новац. Они траже да се регулише тржиште и да се стане на пут онима који препакују нашу робу, који робу из увоза продају као српску. Да се стане на пут монополистима и хладњачарима који би хтели преко ноћи да зараде милионе на грбачи малинара – рекла је Слађана Станковић из Удружења пољопривредних произвођача.

Народна странка је саопштила да је недопустиво да држава пендрецима одговара на захтеве малинара.

– Оштро осуђујемо реакцију државе на протест малинара пријепољског и ужичког краја. Уместо представника Министарства пољопривреде, државни врх Србије одлучио је да на малинаре пошаље кордон полиције и да на њихове захтеве одговори ударцима. Народна странка подржава малинаре у борби за испуњење њихових захтева и позива све пољопривреднике, као и све грађане Србије, да оштро осуде овакву реакцију државе и подрже малинаре. Уколико подршка изостане, ударце пендрецима сутра ће трпети и повртари и ратари, лекари, професори, судије, пензионери и сви који мирним путем покушавају да остваре своја права – наводи се у саопштењу Народне странке.

Потпредседник Народне странке и посланик у Скупштини Србије Мирослав Алексић, уз оштру осуду реакције државе на протест малинара, најавио је да ће од Одбора Скупштине Србије за пољопривреду, чији је члан, затражити да се изјасни о захтевима малинара. Поводом овог случаја огласио се и Мирослав Паровић, председник Народног слободарског покрета. – У Србији многе ствари делују потпуно апсурдно, па тако полиција грубом силом реагује на протест малинара, а до сада никада није реаговала на деценијски криминал и нетржишно понашање разноразних накупаца, увозника и извозника пољопривредних производа. Нећу претерати уколико кажем да мафијашки картел који постоји у српској пољопривреди по обиму посла и штетности по народ и државу превазилази и нарко картеле. Питам се ко дозвољава хладњачарима да договорно спуштају цене воћа и поврћа у откупу?

Ко допушта монополе у извозу житарица. Ко дозвољава неконтролисан увоз меса из иностранства – наводи Паровић у свом реаговању.

Он додаје да је одговор јасан. – Држава својим чињењем или нечињењем допушта нетржишне услове у којем штету имају само пољопривредни произвођачи. И онда не треба да чуди што нам из иностранства не долази озбиљан капитал у пољопривредну производњу и зашто само међународни и домаћи хохштаплери виде интерес – закључује Паровић.

Извор: Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

БЛОКИРАН ЦЕНТАР БЕОГРАДА Протест пензионера и бивших радника ПКБ

4 (4) Удружење пензионера и бивших радника Пољопривредне корпорације „Београд“ (ПКБ) одржава протест у центру …

Бивши радници ПKБ-а блокирали центар града, траже састанак са председником (видео)

5 (3) Чланови Удружења пензионера и бивших радника ПKБ-а „Рит“, који траже исплату надокнада за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *