МАРИН ЛЕ ПЕН: Пандемија убрзава крах ЕУ

МАРИН ЛЕ ПЕН: Пандемија убрзава крах ЕУ

5
(2)

Европска унија је вештачка конструкција чији су дани одбројени, оценила је француска политичарка Марин Ле Пен у чланку за Валлеурс ацтуелле.
Предложила је да уместо ЕУ буде створена „Европа нација“ заснована на поштовању националних карактеристика и независности сваке земље.

Напоменула је да је коронавирусна криза поставила темељ променама које Европљанима већ враћају речи као што су „границе“, „суверенитет“ и „национални интереси“.

Ле Пен је указала да се ЕУ припрема да прослави 70. годишњицу Шуманове декларације са великом помпом иако то није ништа друго до класични покушај стварања митова.

„У свету људи, у свету страсти и снова, империја сведена на тржиште осуђена је на пропаст од самог свог почетка. ЕУ је у великој историји европских народа, пуној категоричности, храбрости, а чак и херојства, осуђена је да буде само девијација“ – написала је Ле Пен.

Подсетила је на судбину „совјетске империје која се урушила због своје идеолошке апсурдности“. У наставку је ЕУ дефинисала овако:

„Европска унија је лабораторијски направљена смеса тријумфалне глобализације. То је вештачка конструкција која је постојала као прототип светске владе. ЕУ је оџивела своје, а током коронавирусне кризе је народно разочарање ненародном владом (у Бриселу) – која је демонстрирала недоследност и равнодушност – постепено прерасло у гађење“.

Ле Пен је истовремено нагласила да све што се догађа не значи да је европска идеја мртва јер „Европска унија није Европа“.

Она је позвала 500 милиона „правих Европљана“ да се присете духа солидарне Европе коју не треба правити јер већ постоји:

„Она нема 70 година. Она блиста од почетка времена. Али, права Европа може бити организована искључиво око нација, око разнородних и стваралачких народа које су исковали векови. Наравно, уз безусловно поштовање свачијих националних осећања“.

Према њеним речима, сада поново прави смисао и нову легитимност стичу појмови суверенитет, границе, држава-стратег и национални интереси, а иза тог семантичког пробоја назире се идеолошка победа за којом ће уследити политички потреси.

„Суверени народи у својим сувереним државама, Европа на путу сарадње и уважавања нација – то је природни ред ствари који се постепено враћа на своје место“, закључила је Ле Пен.

Раније је излазак Британије из ЕУ назвала „почетком формирања Европе независних држава“.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шведска од једне од најсигурнијих европских земаља постала друга најопаснија

Шведска од једне од најсигурнијих европских земаља постала друга најопаснија

5 (2) Ново истраживање показује да је Шведска, која је пре 20 година била једна …

ИНТЕРВЈУ МАРИН ЛЕ ПЕН: Србија нема шта да тражи у ЕУ! ТО НИЈЕ ВАШ ИНТЕРЕС, ВАШ ИНТЕРЕС ЈЕ KОСОВО…

ИНТЕРВЈУ МАРИН ЛЕ ПЕН: Србија нема шта да тражи у ЕУ! ТО НИЈЕ ВАШ ИНТЕРЕС, ВАШ ИНТЕРЕС ЈЕ KОСОВО…

4.8 (19) Марин Ле Пен изјавила је да Србија нема интерес да се интегрише у …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend