Србија једна од најкорумпиранијих земаља у Европи

4.7
(16)

Чланица Савета за борбу против корупције Јелисавета Василић навела је да ниједан извештај тела Европске уније (ЕУ) која се баве корупцијом није био позитиван кад је реч о Србији.

„Напротив, у свим документима ЕУ констатује се да је Србија једна од најкорумпиранијих земаља у Европи, са чиме се у потпуности слаже и Савет“, написала је Василић у листу Данас.

Она је додала да је Савет за осам година урадио 40 извештаја у којима је дато више препорука, али да власт није извршила ниједну, као ни оне препоруке које је дала ЕУ.

Савет на основу тога закључује да у Србији нема бробе против корупције, додала је Василић.

„Савет је из обрађених случајева утврдио да се код нас процесуира ситна корупција, али не и случајеве велике системске корупције јер у њима учествују политичари који стварају систем који омогућава корупцију“, каже она.

Према њеним речима, у омогућавању корупције учествују све три гране власти.

„Законодавна доноси законе који у себи садрже коруптивне, нејасне и непотупне одредбе, извршна власт примењује и прилагођава законе политичарима, члановима њихових породица, пријатељима и свим другим моћницима из власти и владајућих партија. На крају, правосудна власт, која се бира од стране политичара, која није самостална и независна и која нема органе гоњења“, навела је она.

Василићје оценила и да „држава нема самосталан и независан Уставни суд“.

Kако основне разлоге и области због које утичу наомогућавање корупције, Василић је навела невладавину права, непостојање слободних и независних институција, нарочито ограна правосуђа и медија, непостојање контроле на свим нивоима власти, партијско запошљавање…

Danas.rs

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићев батинаш потписао штетни уговор по ГСП

5 (4) Београдске власти су најавиле промену уговора које је ГСП Београд закључио о изнајмљивању …

Немци насељавају мигранте у Суботици, Пироту, Нишу, Нишкој Бањи, Мерошини, Гаџин Хану, Дољевцу, Житорађи, Алексинцу, Прокупљу, Обреновцу, Лесковцу, Бујановцу и Врању

5 (6) У оквиру пројекта „Управљање миграцијама и подршка повратку тражилаца азила (2. фаза)“ немачка …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *