фото: Драган Кадић

Масовни откази на аеродрому “Никола Тесла”

4.6
(9)

Аеродром „Никола Тесла“ отказао је уговоре о раду на одређено особљу ангажованом преко агенције Манпоwер, сазнаје Нова.рс.
“Нас око 280 радило је на београдском аеродрому преко агенције Манпоwер. Увече око осам сати добили смо поруку да погледамо наше мејлове. Ту је био линк за састанак заказан за 10 сати ујутру, 22. априла”, почиње причу М.Д, једна од оних који су остали без посла, иако јој уговор са Аеродромом истиче тек у јуну.

У среду 22. априла, како тврди М.Д, у току разговора стигао је нови линк на адресе барем сто четрдесет четворо људи, на коме је у току било обраћање чланова Извршног одбора Аеродрома.

“Они су већ увелико причали како су захвални за нашу сарадњу, да им више није потребно наше ангажовање, и да смо сви добили отказ”, прича М.Д.

Према њеним речима, међу отпуштенима су људи са различитих позиција, па тврди да су без посла остали и супервајзер, стјуардесе као и чистачи авиона, а неки међу њима су годинама били ангажовани на Аеродрому “Никола Тесла”.

“Као разлог су нам навели да аеродром нема довољно новца, да је на губитку и да нема могућности да нас исплати. Из агенције Манпоwер су нам 22. априла увече јавили да нема потребе за послом, да смо сви добили отказе и да се јавимо да потпишемо отказне уговоре 30. априла, и то је то”, огорчена је М.Д. због, како је рекла, нехуманог односа према уговорцима.

То није први пут да концесионар “Ванси” отпушта људе током ванредног стања. Крајем марта редакцијама су се обратили запослени у логистици београдског аеродрома, са информацијом да је 41 уговорац послат кући.

Уговор о концесији Аеродрома никада није објављен

“Ванси” (ВИНЦИ) формално је преузео управљање аеродромом “Никола Тесла” 22.децембра 2018.године, девет месеци пошто је потписан Уговор о концесији на 25 година. Тај документ никада није објављен упркос притиску јавности, а између осталог је регулисао обавезу “Вансија” да у буџет републике једнократно уплати 501 милион евра, као и да, током трајања концесије, инвестира 732 милиона евра у београдски аеродром. Такође, сваке године требало би да плаћа концесиону накнаду, која се креће од 4,4 до 15 милиона евра.

Игром случаја, откази уговора на аеродрому поклопили су се са објављивањем познатог Инстаграм поста председника Србије, у ком је поручио власнику хотела Наис Ивици Тончеву да је сазнао за отпуштање 60 одсто радника.

“То је његово право, али због тога неће имати апсолутно никакву подршку државе Србије. Још једном молим послодавце да чувају своје раднике”, написао је Вучић на свом Инстаграм налогу.

Проблем је у томе што “Ванси” није, формално гледано, “отпуштао своје раднике”, на шта је и сам Вучић указао 25.марта, када су га новинари питали за мартовско отпуштање уговораца са аеродрома.

Тада је изјавио да је позвао представнике Вансија из Француске, како би се борио за раднике аеродрома.

“Они нису дали отказ својим запосленима, али не могу да плаћају људе који раде преко омладинске задруге, јер не ради аеродром. Они ће се вратити на посао чим се отвори аеродром”, рекао је Вучић.

Чињеница је такође да наша саговорница М.Д. и њене колеге нису запослени директно на Аеродрому “Никола Тесла” већ су ангажовани на основу споразума компанија “Манпоwер” и “Белграде Аирпорт”.

То значи да се не сматрају радницима аеродрома, па компанија “Белграде Аирпорт”, како се сада формално зове београдски аеродром, не би могла, на пример, да на име оних ангажованих по таквом уговору добије новац из пакета мера Владе Србије за ублажавање последица епидемије.

Односно, за разлику од Тончева из Инстаграм поста председника Вучића, концесионару аеродрома, француском “Вансију”, није у том смислу важно да ове људе задржи на послу.

Компанија “Ванси” је, иначе, у саопштењу које је на српском језику објавила 16. априла, поручила да је “у борби против последица глобалне здравствене кризе без преседана, покренула план на свим својим аеродромима како би се смањили оперативни издаци и пажљиво управљало инвестицијама, уз поштовање уговорних и законских обавеза и одлука владе”.

Нова.рс контактирала је службу Корпоративних комуникација компаније “Белграде Аирпорт” као и Манпоwер Групу за изјаве о отпуштању радника ангажованих по уговорима на одређено, али до краја радног времена њихов одговор нисмо добили.

нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДЕВОЈКУ (19) тукла четворица Вучићевих миграната у центру Бгд! Превезена на ВМА

5 (7) Четири мигранта напали су ноћас око 23.30 часова девојку у Карађорђевој улици, тачније, …

МИГРАНТ НОЖЕМ ИЗБО МЛАДИЋА НА ЗЕЛЕНОМ ВЕНЦУ: Хитно превезен у болницу!

5 (5) Младић С. В. (24) је избоден ноћас, 45 минута иза поноћи на Зеленом …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend