fbpx
Насловна / Србија / Мечкарење…
Мечкарење... 1

Мечкарење…

МЕРЦЕДЕС НАМ ПРОДАЈЕ ШАСИЈЕ СТАРИЈЕГ ТУРИСТИЧКОГ МОДЕЛА

Отишао сам из Икарбуса, као и већина инжењера тог предузећа, али сам био у време кад је склапан такозвани “српски мерцедес”. Као неко ко је радио у Икарбусу у време израде „првог српског Мерцедеса“, тврдим да Мерцедес не жели да улаже у Икарбус, већ да прода своју самоходну шасију.

Она је старији модел и предвиђена је за туристичке аутобусе. Мотор јој се налази на средини, тако да аутобус не може бити нископодан целом дужином. Зато је Град Београд и морао да промени свој стандард за аутобусе градског превоза.
Истину говорећи, тај Икарбусов модел аутобуса је заиста урађен одлично. У то сам се лично уверио у разговору са људима из Мерцедеса од којих смо добили похвале. Дакле, Икарбус може да прави аутобусе одличног квалитета.

Пре Мерцедесове шасије, Икарбус је куповао шасију од МАН-а (такође познатог немачког произвођача камиона и аутобуса) која одговара за израду аутобуса ГСП-а. Тако да сарадња са Мерцедесом није ништа ново, само је искоришћена за изборну кампању.

У пролеће 2014, после израде првог аутобуса, запосленима је плата каснила и више од шест месеци. Кад бисмо решили да штрајкујемо, из буџета је стизао зајам само да би радници ћутали. Свако је добијао по 20.000 динара. Узиман је новац пореских обвезника да се не би прочуло да је Икарбус у распаду.

Посла није било великим делом јер је претходни градоначелник Драган Ђилас наручио 200 пољских аутобуса марке “Соларис”. Уместо да се аутобуси наруче у Икарбусу и да се на тај начин улаже у српску привреду, Ђилас купује аутобусе у Пољској! Аутобуси су били скоро три пута скупљи од наших.

“Соларисови” аутобуси су истог квалитета као Икарбусови ако не и лошији. Икарбус аутобуси су новије израде и опремљенији. Примера ради, врата на Соларису се отварају нагло, могу некоме главу да разбију. Ако већ нису .

И за крај, 90% инжењера је побегло из Икарбуса главом без обзира, између осталих и ја. Одлазили су у Bosch, Continental, стране фирме које су у потрази за стручним људима, неки су напустили земљу. Ја сам се запослио у једној канадској фирми.

Ненад Милинковић, бивши радник Икарбуса

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Одласком на те састанке само правите будале од себе и помажете Вучићу и ништа друго! 11

Одласком на те састанке само правите будале од себе и помажете Вучићу и ништа друго!

Савез за Србију (СЗС) још није одлучио да ли ће учествовати на трећем округлом столу …

Зец о инвестиционом плану: Над главом нам виси синдром промашених инвестиција (видео) 12

Зец о инвестиционом плану: Над главом нам виси синдром промашених инвестиција (видео)

Петогодишњи инвестициони план, вредан 12 милијарди евра, који је најавио председник Вучић, начелно је могућ, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *