Насловна / Свет / Европа / Меркелова је крива за хаос са мигрантима
Меркелова је крива за хаос са мигрантима 1

Меркелова је крива за хаос са мигрантима

Из сестринске баварске партије ЦСУ стижу жестоки напади на канцеларку Меркел поводом њеног односа према избегличкој кризи. Одлука да се дозволи неконтролисан прихват азиланата из Мађарске, чак иако нису регистровани, представља „политичку грешку савезне владе којој нема равне и која ће имати катастрофалне последице“, тврди потпредседник фракције баварских демохришћана Ханс-Петер Фридрих.

– Без обзира на дирљиве слике и сву људскост коју је становништво показало прихватајући избеглице, задатак политичара је да гледају и мисле даље, те доносе одлуке које се односе на будућност – рекао је он за лист „Пасауер ноје пресе“.

Овај бивши министар унутрашњих послова тврди да је влада изгубила сваку контролу над тим ко је све и зашто ушао у Немачку и Европу.

– Потпуно је неодговорно да се десетине хиљада људи неконтролисано крећу овом земљом, а да нико не зна колико њих су борци ИД или исламисти – упозорава Фридрих.

„Можемо само да се надамо да игнорисање ове опасности неће ускоро довести до кошмарног буђења“, казао је Фридрих изражавајући при томе уверење да ниједна друга земља на свету не би себе тако наивно и лако изложила опасности.

Осим овога, влада у Берлину је „прекршила и игнорисала правила ЕУ, изгубила поверење партнера и тешко нашкодила имиџу Немачке као водеће земље Уније“, како је рекао.

С друге стране, он је поздравио владин пакет мера за савладавање кризе. Њему је, међутим, потпуно неразумљиво због чега сада, после доласка тако великог броја потенцијалне радне снаге, званични Берлин још увек хоће да олакша приступ тржишту рада и усељавање особа са Балкана

Широм отворене границе

Меркелову је оштро критиковао и покрајински министар финансија Баварске Маркус Зедер. Он се плаши да би одлука канцеларке да широм отвори границе могла да буде „изузетак који би могао да постане правило“.

– Талас избеглица је све већи, јер су видели да могу да прођу, а ми постајемо преоптерећени – каже он. И Зедер се плаши могућности да су међу људима којима је заиста потребна помоћ многи џихадисти.

Мењају Немачку

Велики број избеглица неповратно мења „културну слику друштва“, па се тако и Немачка ових дана мења „много дубље него што многи претпостављају“, сматра баварски министар Зедер. Разлог за то је што многе избеглице имају сасвим другачију слику света и систем вредности него Немци.

„Због тога је још важније да проверимо ко долази. Треба нам времена да људе интегришемо, а не једноставно да их расподелимо по земљи“, захтева Зедер.

Б. Божин – Вести

фото: Јан Воитас, ДПА

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

У Србији дневно улази преко 100 миграната 11

У Србији дневно улази преко 100 миграната

БЕОГРАД – У протеклих неколико недеља повећан је број улазака миграната у Србију, пре свега …

У Србији тренутно око 3.500 миграната 12

У Србији тренутно око 3.500 миграната

У Србији тренутно има око 3.500 миграната, изјавио је данас комесар за избеглице и миграције …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *