fbpx

Меркелова, талац сопствене идиотске политике

0
(0)

МИГРАНТСКА криза без преседана која месецима тресе Европу, показује апсолутно одсуство солидарности међу чланицама ЕУ. Односи између држава унутар Уније и оних ван ње, још су затегнутији. Сад се у самозаштити отишло још корак даље – немачка савезна покрајина Баварска запретила је да ће отворити „транзитне зоне“ и одатле аутобуским или возним караванима, експедовати мигранте у друге немачке покрајине. У реци избеглица која плави Стари континент могла би, изгледа, да се удави и сама немачка канцеларка Ангела Меркел. Европи прете нови сукоби, а избеглице би, чак више него сада, могле да страдају због националних и неких још ужих, интереса.

После отвореног напада баварског премијера Хорста Зехофера на канцеларкину политику добродошлице према избеглицама која је већ неко време на тапету домаће критике, судбина Меркелове, све је неизвеснија. Зехофер, истовремено лидер Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) чији став по питању избеглица може да се опише као „више не може“, добио је у једној телефонској анкети таблоида „Билд“ чак 86 одсто гласова сународника, док је канцеларка инкасирала само 14 одсто. Док Меркелова тврди да ће Немачка успети у решењу избегличког проблема и да „има план“, Зехофер упозорава да ће доћи до колапса, уколико Немачка под хитно не ограничи усељавање.

– Само у септембру ове године у Баварску је ушло 225.000 избеглица, што је више него у целој 2014. години – упозорио је Зехофер и захтевао од владе у Берлину да каналише прилив људи.

АНГЕЛИН ОДГОВОР

НА критике из јужне покрајине Баварске, немачка канцеларка одговара оштро и јасно. Само дан пошто је у ТВ интервјуу Ангела Меркел поручила да Немачка треба и убудуће са осмехом да прима избеглице, баварски премијер Хорст Зехофер, кренуо је у отворени конфликт. „Пломбираће“ Баварску, а непожељне придошлице са Блиског истока и Африке враћаће у Аустрију и прослеђивати другим немачким покрајинама. Меркелова на то каже: „Људи који беже од терора, насиља и рата у Немачкој ће и даље бити добродошли!“

Осим тога што је лоше прошла у телефонској анкети (за коју позив кошта 14 центи) Меркелова је на најнижем нивоу популарности у овој години – добила би само 47 одсто гласова бирача, ако би се сада гласало за канцелара. У петак је остала и без Нобела за мир, за шта је номинована управо због „широке руке“ кад су мигранти у питању. Испада, да губи на свим колосецима…

– Ангела Меркел је својом изјавом „Успећемо“ преузела ризик који за њу није типичан, оцењује Матијас Белингер, коментатор у агенцији Дојче веле. – Због тих речи, превазилажење кризе постало је тест за канцеларку.

Један други коментатор истог медија, Бернд Ригерт, истиче да је Немачка, односно, Меркелова, отворила границе и постала талац сопствене политике. Баварска би убрзо могла да изгуби живце и затвори границу са Аустријом.

– То би изазвало ланчану реакцију на „балканској рути“ – упозорава Ригерт. – Систем принципијелно отворених граница, колико год изгледао хаотично, функционише само док Немачка буде прихватала мигранте. Кад би Берлин затворио државну границу, хиљаде избеглица остале би „насукане“.

Ако Меркелова не буде издржала притисак, у Европи би могао да избије сукоб који више неће моћи да се контролише. Аустрија притив Мађарске; Мађарска против Србије; Македонија против Грчке…

Ивана СТАНОЈЕВИЋ, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВУЧИЋЕВ САВЕТНИК KРСТИЋ: Мигрантима поклањати сеоске куће и имања у Србији

5 (12) Више од 160 држава подржало је у Маракешу необавезујући споразум Уједињених нација о …

Александар Вучић никад није испунио ниједно обећање, осим оног о насељавању миграната у Србију

5 (4) По плану Џорџа Сороша, Србија ће постати сабирни центар за 1,2 милиона миграната …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *