Насловна / Свет / Европа / Мешетари из Србијe Италијанима продавали отрован „органски” сок од трулих јабука
Мешетари из Србијe Италијанима продавали отрован „органски” сок од трулих јабука 1
sok od jabuka

Мешетари из Србијe Италијанима продавали отрован „органски” сок од трулих јабука

Италији заплењено око 30 тона концентрованог сока из Србије с драстично повећаном концентрацијом патулина – микотоксина који може да угрози здравље људи. Италијанска полиција још трага за српским држављанином и власником фирме за производњу сокова, који је осумњичен да је, као члан организоване криминалне групе, извозио из Србије концентровани сок од јабука с великом количином микотоксина. Тај концентрат је даље на тржиште ЕУ пласиран као органски.

Како преносе италијански медији, полиција у Пизи привела је осам особа и ставила катанац на шест предузећа која су увозила овај сок.

Сок је продавала италијанска фирма, а био је намењен за тржиште џемова и мармеладе у ЕУ. Тужилаштво је наложило компанијама које су купиле концентрат за џемове да повуку из продаје све готове производе које су пласирале на тржиште од првог јануара ове године.

Да је реч о превари посумњали су инспектори у Немачкој и Холандији. Према писању италијанских медија, клупко је почело да се одмотава, па је установљено да је лажни органски сок произведен у Србији, а да је документација рађена у Хрватској (да би се производ легитимисао као европски). Анализама је установљено да је концентрат садржао остатке пестицида које нису дозвољене у органској производњи.

Тужилаштво у Пизи је после истраге установило да су на челу групе била двојица предузетника из тог града. Заплењено је 1.411 тона производа који су преварно декларисани као „органски” (не само сок од јабуке већ и џемови и конзервирана храна). Они су уклоњени са тржишта, а вредност робе процењена је на око 4,9 милиона еура. Најалармантније јесте то што је 30 тона концентрованог сока имало драстично повећане концентрације патулина, микотоксина који може озбиљно да угрози здравље људи. Овај микотоксин изазива трулеж поврћа и воћа, најчешће се налази у јабукама, крушкама, бресквама, кајсијама. Његово присуство управо је најштетније у кашама и соковима од јабуке.

Политика.рс

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

РХМЗ поново упозорава: Невреме стиже у Србију 11

РХМЗ поново упозорава: Невреме стиже у Србију

Републички хидрометеоролоски завод поновио је упозорење да се данас после подне, увече и ноћу локално …

Фалсификовани функционери владе Србије! (видео) 12

Фалсификовани функционери владе Србије! (видео)

Лажни и фалсификовани функционери владе Србије који су купили лажне дипломе од приватних преварантских школа …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *