Месна индустрија у кризи: Прерађивачи у агонији, угрожена радна места, следи пораст цене меса

5
(2)

МЕСНА индустрија у Србији тренутно је у великој кризи. Појава заразне болести – афричке куге свиња, само је продубила агонију у којој се домаћи прерађивачи налазе. Уз то, увоз прерађевина из иностранства готово да неконтролисано расте.

Све то би у великој мери могло да буде и последица вишедеценијског смањеног свињског фонда. Недостатак меса за сировине је из године у годину све већи, па целокупну ситуацију додатно погоршава појава афричке куге свиња.

– Држава интензивно ради на отварању високоплатежних тржишта, јер само ако имамо доброг купца, имамо и основ за подизање сточарства у Србији – рекао нам је министар пољопривреде Бранислав Недимовић. – Важно је да произвођачи добију добру цену. У том смислу добар доказ јесте и прича са Турском. Успостављен је и извоз у Кину.

Наше фирме имају добре уговоре са њима. На тај начин добијамо стабилно тржиште, које је у стању да повуче све што ми произведемо. Постоји и посебна Уредба о одређивању критеријума за доделу подстицаја, ради привлачења директних улагања у производњу прехрамбених производа. Влада је то донела као подстицај за комплетну инвестицију у прехрамбеној производњи.

Како каже секретар за сточарство у Привредној комори Србије Ненад Будимовић, свињског меса произведемо око 300.000 тона годишње. Иначе, прошле године увезли смо око 29.000 тона свињског меса које се користи за прераду трајних и полутрајних производа.

– Посебно тешку ситуацију имамо са свињским месом, јер нам је ограничен извоз. Нема продаје у ЦЕФТА региону због афричке куге свиња. У Европу не можемо због вакцинације против класичне куге, а Русија је стопирала увоз од четири велике кланице у Србији, због неусаглашене документације – додао је Будимовић.

Према подацима Привредне коморе Србије, на основу истраживања Републичког завода за статистику, спољнотрговинска размена меса и производа од меса, у периоду од 2014. до 2018. године, у константном је паду – 2014. износио је 16.457.000 евра, да би у 2018. салдо био у минусу и то -19.967.000 евра. Увоз се повећао, а извоз смањио, и за само четири године приметан је значајан дефицит.

Ситуација након појаве афричке свињске куге имала је негативан утицај на целокупну месну индустрију у Србији. Извозна тржишта забранила су увоз меса и прерађевина из наше земље. Неке државе су то урадиле потпуно, а неке делимично. Утицај ове одлуке је значајан, поготову када се има у виду да је пут ка највећим извозним тржиштима меса и месних производа, попут Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније, тренутно прекинут.

– У неким земљама дозвољен је увоз само оних прерађевина које се третирају на одређеној температури и те производе ми несметано пласирамо од САД до Аустралије. Међутим и даље је на снази забрана најквалитетнијих производа, ферментисаних кобасица, по којима је „Неопланта“ и позната широм региона, испричао је за „Новости“ Ацо Томашевић, директор компаније „Неопланта“.

– То ће неминовно довести до даљег превентивног смањења сточног фонда, у нашој земљи, што ће за последицу имати пораст цене меса. Уз то, десио се и историјски незабележен скок цена сировине на глобалном тржишту, с обзиром на то да већ скоро две године афричка свињска куга хара добрим делом Европе и целокупним Далеким истоком – истакао је Томашевић.

Према његовим речима, најнеповољнија ситуација је у Кини, која је и највећи произвођач свињског меса на свету. То је на целокупну месну индустрију у Србији ставило додатни притисак и довело је, у безмало безизлазну ситуацију – oгроман раст свих инпута са једне стране и немогућност извоза са друге стране.

– Као лидер на тржишту месних прерађевина, „Неопланта“ неће чекати идеалне околности – објашњава Томашевић. – Настављамо са стратегијом врхунског квалитета наших производа, јер је то једина исправна пословна стратегија на дуже стазе. Сигурни смо да ће наши потрошачи и то умети да препознају. Трудимо се свим снагама да смањимо ефекат негативних дешавања, да уважавамо наше запослене и пребродимо новонасталу ситуацију. С друге стране, нисмо једини учесник на тржишту. Оваква ситуација погодила је снажно све компаније које послују у месној индустрији. Уверени смо и да ће држава и надлежно министарство са својим органима, у овом специфичном тренутку показати спремност да реагују и да одређеним хитним кризним мерама и сарадњом са ЕУ и земљама региона, помогну и заштите домаће произвођаче, али и сва радна места, више хиљада људи запослених у овој индустрији.

Како су нам рекли у компанији „Карнекс“, њихови приозводи могу да конкуришу најбољим произвођачима у домену прераде меса. У Европи могу да се купе њихове паштете и готова јела, док „Карнексових“ производа има и у Аустралији и Казахстану. На тржишту Русије присутни су дуги низ година.

– Од јуна ове година, када је руска инспекција донела одлуку да постоје неусаглашености у стандардима, извоз је обустављен – истичу у „Карнексу“. – То никако не значи да наше месо није безбедно, већ се замерке односе на административне неусаглашености. Што се тиче афричке куге свиња, „Карнекс“ има затворен систем производње, јер месо потиче са фарми које су максимално заштићене.

РЕАЛНИ СПОРАЗУМИ

АГРОЕКОНОМИСТА Милан Простран истиче да нема ништа против да се потписују споразуми о извозу. Ипак, треба бити реалан, јер Србија у Кину не може да извезе меса ни за половину улице у једном њиховом великом граду.

– Извоз јесте тај који вуче развој – сматра Простран. – А, да бисмо озбиљним извозом то обезбедили, он мора бити континуиран, квантитативан и да се споразуми увек поштују.

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Pfizer има проблеме у ланцу снабдевања за производњу вакцине

1 (1) АМЕРИЧКА фармацеутска корпорација Pfizer произвешће само половину планираних доза вакцине против корона вируса. …

Званично српски јавни дуг износи на 26,69 милијарди €, незванично већ је прешишао 32 милијарде

5 (1) Јавни дуг Србије на крају октобра ове године износио је око 26,69 милијарди …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend