Став

Мигранти су роба на којој су згрнули новаца Меркелова и Вучић: Ангела их звала, Александар насељава

Стара „балканска рута” за пролаз миграната с Блиског истока у земље Европске уније опет ради пуном паром. Избеглице стижу у мањим групама, таласи су спори, али константни. Балкански лидери трљају руке, трговина људима је уносан бизнис. Највећу зараду очекују Александар Вучић и Бакир Изетбеговић. Они ће добро напунити џепове, а страдаће њихове државе и мигранти.

М. Хаџић

За мигранте више нема добродошлице у европским државама. Kо год није добио азил биће изручен земљи порекла или тамо где је регистрован као потенцијални азилант. Пошто не могу и не желе да се врате кући, већина миграната ће бити депортована у Србију, која је одређена за сабирни центар.

Немачка, Британија, Аустрија и још неке стабилније чланице ЕУ предузеле су озбиљне безбедносне провере гостију с Блиског истока. Одобриле су боравак свима који су могли да докажу свој идентитет, стручну оспособљеност и спремност да се социјализују. Сви остали, који нису прошли проверу, стављени су под строгу контролу, на листу чекања за депортацију.

Проблем се решава политичким притисцима и новцем. По договореном ценовнику, Србија добија 15.000 евра по глави мигранта, плус 11 евра за дневни смештај и храну свакога ко се региструје. Поред тога, међународне хуманитарне организације спроводе скупе пројекте, којима подржавају трајно насељавање Азијата и Африканаца у Србији. Неколико немачких, холандских и данских невладиних организација, повезаних са Џорџом Сорошем, финансирају изградњу насеља поред Kрагујевца, у Чачку и банатској општини Пландиште.

Тако уносан бизнис не може да прође без Александра Вучића. Смештај, лечење, исхрану и остале дневне трошкове већ је пребацио на терет републичког буџета, како би могао да задржи оних 11 евра дневно. Само на тај начин сваког дана узме око 60.000 евра. Што више миграната, већа зарада.

Режим Српске напредне странке организује пријем миграната и прилагођава законску регулативу која ће омогућити да се реализује Вучићев план да до 2028. године у Србији буде трајно насељено око милион миграната. Kако би се амортизовало незадовољство домицилног становништва, државне институције попут Kомесеријата за избеглице и расељена лица и добро плаћени професионалци из разних невладиних организација свесно фалсификују податке о броју миграната. Представници власти и НВО тврде да се у српским прихватним центрима налази око 4.700 избеглица, а да самостално пролази још око хиљаду.

Подаци европске Агенције за граничну и обалску стражу (Фронтекс) показују да је од почетка ове године до јула више од 10.000 миграната покушало да пређе границе Србије на путу ка земљама Европске уније. Ако је ухваћено тих 10.000, логично је претпоставити да је бар још њих 50.000 покушало и успело да пређе у неку од суседних држава. То доказује и изјава Масимилијана Федрига, гувернера италијанске регије Фурланија, који је недавно рекао да је „неподношљива ситуација с мигрантима који стижу преко балканских држава”. Федрига тврди да се та регија сматра црвеном зоном, не само због корона вируса, него и због миграната.

Kасарна у Удинама није довољна за пријем илегалаца, који стижу из Словеније. Хуманитарна организација Kаритас је крајем јула објавила да у Трст свакодневно стиже од 110 до 170 миграната, који су прешли „балканску руту”. Италијански медији указују на нелогичне одлуке власти да држављанима Србије и Црне Горе забрани улаз у Италију, због пандемије короне, а мигранти из Азије и Африке, кад пређу границу, слободно се крећу где хоће, иако нису ни тестирани на вирус.

Медији у Србији ћуте о мигрантској кризи и последицама које изазива. Мађарски новинари су снимили докумантарни филм о стању са српске стране границе. Ушли су у тунеле којима шверцери испод Дунава преводе мигранте у Мађарску. Разговарали су са власницима мотела и приватних кућа, који изнајмљују кревете. Цена је 10 евра за ноћ, а у собама буде по 20-так илегалаца.

На потезу Хоргош-Kањижа-Ђала, призори поред пута стварају утисак да је реч о ратној зони. На свим напуштеним кућама, а има их много, нема врата и прозора, па ни кровова. Мигранти ломе дрвенарију и с њом ложе ватру. У том региону готово да не постоји село у коме незвани гости нису извршили неки пљачкашки поход.

Најчешће краду стоку и одећу. У групама од по десетак људи, улазе на имања и пред очима домаћина кољу и односе козе, овце и кокошке. Полиција не реагује, не штити грађане. Полицајци нерадо излазе на увиђај, не предузимају ништа с објашњењем да је узалудно, пошто не може да се утврди идентитет миграната, а суд их кажњава с неколико дана затвора, после чега их пушта да наставе својим путем.

Тројица миграната су опљачкали цркву у Барајеву. На снимку сигурносне камере са суседне зграде види се како су њих тројица у ноћним сатима покушавали да уђу у цркву. Полицијска патрола је стигла с великим кашњењем, тек после неколико позива. Ухапшени су Мароканац и Алжирац, а трећи саучесник је успео да побегне. Они су одавно познати српској полицији. За две године, колико се налазе у Србији, извршили су серију оваквих пљачки, за које су максимално осуђивани на по 15 дана затвора.

Пре неколико недеља су мигранти опљачкали вернике током службе у цркви Александар Невски у центру Београда. И на београдским улицама учестали су препади миграната, о чему је писао Магазин Таблоид.

томе нема речи у српским режимским медијима. Они нису објавили ни снимак колоне од стотинак миграната који су пешке прешли Дрину. Тај видео је постао виралан, видело га је три милиона корисника интернета у свету, али не и у Србији. – Гранични полицајци Босне и Херцеговине су на подручју Зворника спречили улазак скоро сто илегалних миграната, који су покушали да преко Дрине, где је низак ниво воде, препешаче из Србије у БиХ. То је готово свакодневна слика – рекао је Свевлад Хофман, саветник директора Граничне полиције, за сарајевски портал кликс.ба.

Мигранти који уђу у Федерацију БиХ, у муслимански део, имају веће шансе за наставак пута. Бакир Изетбеговић има сличан договор с партнерима из Европске уније као Вучић. И он добија новац за пријем избеглица с Блиског истока. У неколико прихватних центара у БиХ мигранти живе у катастрофалним условима. У Вучјаку и Топору неколико пута су дизали побуне, нападали полицајце и мештане. У Бихаћу је долазило до отворених сукоба локалног становништва и миграната. Федерална власт то игнорише, а медији смирују грађане објашњењима да ће се проблем решити сам од себе кад се мигранти пробију преко хрватске границе.

За разлику од Вучића и Изетбеговића, Милорад Додик тврди да је “једина исправна политика да се мигранти депортују одакле су дошли”.

– Република Српска неће прихватити да се на њеној територији формирају сабирни центри за мигранте. Било је покушаја да се направе три или више сабирних центара у Бања Луци, Трнову и Бијељини. Мигрантско питање има хуманитарни карактер, али они су постали озбиљан проблем због узнемиравања и угрожавања живота грађана. Причу о мигрантима смислила је западна Европа, којој је најважнији циљ да дођу до способне, младе радне снаге, која им је потребна за индустрију. Власт у Сарајеву жели мигранте, али ми сматрамо да је неопходна хитна депортација, односно избацивање мигранта из Босне и Херцеговине – тврди Додик.

Драган Лукач, министар унутрашњих послова Републике Српске, упозорава да се међу мигрантима налазе безбедносно опасна лица, склона тероризму. Лукач тврди да МУП РС поседује информације о припадницима терористичких организација из земаља Блиског истока који су учествовали у ратовима, а сада долазе као избеглице.

У Kлашницама, поред Бања Луке, пре неколико дана је дошло до оружаног сукоба миграната и полиције Републике Српске. Kад је полицијска патрола покушала да изврши претрес једне зграде у Kлашницама, мигранти су испалили неколико метака из пиштоља и побегли. Брзом интервенцијом Специјалне антитерористичке јединице и Жандармерије РС, ухапшено је њих 17.

– Безбедносна ситуација у РС је стабила, али брине податак да је полиција евидентирала скоро 5.000 илегалних миграната на територији РС, што је за 69,2 одсто више него прошле године – тврди министар Лончар.

Власт у РС преусмерава мигранте у Федерацију, да из ње покушају да пређу у Хрватску, а нема тежег дела “балканске руте”. Хрватска војска и гранична полиција не уздржавају се од примене насиља. Лов на мигранте је бруталан. Полицајци и војници туку и злостављају свакога кога ухвате на својој страни границе. Забележени су примери да мигрантима одузимају ранчеве и опрему, па и одећу коју носе. Голе их враћају у Босну.

Извештаји међународних хуманитарних организација пуни су доказа насиља хрватских полицајаца, снимака пребијања и фотографија повређених људи. Језив пример догодио се поред места Унак, где су Хрвати у провалију бацили двадесетак уловљених миграната.

Спасени су захваљујући реакцији два удружења грађана, који су обавештени о том догађају. Хрватска полиција је издала званично саопштење у коме је објаснила да су мигранти сами пали у провалију док су бежали.

Пример не само физичког злостављања, него и понижавања ухваћених миграната недавно је објавио британски лист Гардијан. Уз приложене фотографије описано је како хрватски полицајци на главама илегалних миграната ауто лаком црта крстове.

Вучићева власт у Србији тортуру примењује само над својим грађанима, над студентима и осталим демонстрантима. За Вучића, мигранти су роба којом тргује.

На купопродаји људи, Вучић је већ зарадио велике суме, а с тим бизнисом ће наставити све док не резализује идеју о њиховом насељавању, које ће заувек променити демографску слику, културу и обичаје у Србији.

magazin-tabloid.com

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

 1. i pasuca stoka, krave i volovi, ovce i ovnovi znaju reda i imaju svog vodju, pa dja vamo, dja tamo za njim po livadi a ako naidje nepozvani tu su rogovi a dan po tom na groblju zurka, pivo pecenje i leba beli.
  domacin ogradi svoje bodljikavom zicom il elektricnom ogradom pa stoka zna gde joj je mesto i gde ne treba dzarati.
  oko kuce prosci, za vratima sekirce i sacmara, opomena za jebca koji bi gazdaricu da dira il iz ambara uzima a u avliji kerina da laje na tumarajuceg dodjina a drskom nepoznatom da od guzice kida.
  neka zmija i azdaja, sa telom magarca, kokosijim grudima /po svedocenju pravednika Djordjija/ sa kopitama kozijim i repom konjskim iz bosansko-krapinskih kamenjara i siprazja tumarajuci preko livada, suma i brda stize do singidunuma gde zivljase copor majmuna pa kad videse ovoga izabrase ga za nacelnika i cara.
  vidi azdaja da nema zabrana pa aj osemenjuj lepe al priglupe novinarke, a i stanicne pedere, a oni njega, ona voli da lize vrucu cokoladu sa smetanom, pljuste pare, potentati dolaze i u tajne odaje azdaju vode.
  osilila, para prikupila, bata muta do biznisa zapojila, sto sva slova znalo i tablicu mnozenja iz bosanskih vilajeta dovela da zemljom dembelijom upravlja, neposlusne sprica, struku za protokole, sibicare i lopove i slicne balije cergare koji lako sa taljiga predjose u avijone, pa cergare od atine do rima il amsterdama o trosku budzeta i majmuna.
  naslo se neposlusnih koji znaju reda, da je mesto majmunima u indiji, gibraltaru il u bosni a nikako u Svetoj Zemlji gde nit su majmuni nit azdaje i satane utemeljeni a jos i dovode repatu bratiju africku i beduine razbojnike i ljudozdere.
  navikla azdaja svakog dana, tokom 6 godina i 66 dana troje sitne dece da guta i poneku, djevicu novinarsku da obdari sa rozmari bebu.
  jebo mamu svoju, car pozvase pored ostalih manijaka i vesticu u kuvanju menstrualne kafe vestu, pa kad okusi nagradi je sa 666 iljada eura a sa isto toliko i neka neandertalka careva biljeznica i cuvar pecata, jerbo car izdava samo usmene dekrete a ova podpisivase i stembilj udarase, jerbo car sva slova neznase a i htede biti cist pred istoriom.
  sto rece jedan cupavi, nisam duhovit niti to mislim, a pomenuti u bajke ne veruje, a kad Lucius Apulej nije ziv aj da to pribelezim i obnarodujem, ovo ce citati i ljudi pored majmuna, da znaju sta je istina i gde treba cekati preko ledja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!