Михајловић: Аутопут "Вожд Kарађорђе" коштаће најмање 1,7 милијарди евра

Михајловић: Аутопут „Вожд Kарађорђе“ коштаће најмање 1,7 милијарди евра

1
(4)

Будући „Шумадијски коридор“ – ауто-пут већ назван „Вожд Kарађорђе“, биће дугачак између 220 и 270 километара, коштаће од 1,7 милијарди евра до више од две милијарде евра, у зависности од профила и прикључака на остале коридоре, изјавила је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Нови ауто-пут имаће, како је саопштио њен кабинет, два крака, „у облику слова ипсилон“ и повезаће округе и општине у којима живи милион људи.

„С једне стране пут ће ићи трасом Младеновац-Орашац-Аранђеловац, са друге Лазаревац-Аранђеловац где ће се те трасе спојити, а одатле ће ићи даље ка Рачи, Тополи, Свилајнцу, Деспотовцу и Бору“, рекла је Михајловић.

Додала је да ће то бити шести ауто-пут који треба да почне да се гради у овој и наредној години.

„Дужина коридора је између 220 километара, и ако желимо да тај коридор спојимо с Kоридором 10 код Малог Пожаревца и с Kоридором 11 на аутопут ‘Милош Велики’ (отворен у недељу), онда ће тај аутопут бити дугачак око 270 километара“, рекла је Михајловић.

Прецизна процена вредности инвестиције, према њеним речима, још не може да се саопшти, али „ако се иде више на брзу саобраћајницу, и ако нема прикључака на аутопутеве, тај износ би могао да иде од 1,7 милијарди евра до две милијарде евра, односно 2,3 милијарде ако буде у потпуности рађен као ауто-пут“.

Истакла је да ће за неколико месеци бити завшен „прецизнији оквир“ за трасу будућег пута.

Михајловић је казала да ће се тај ауто-пут градити у оквиру „новог инвестиционог циклуса“.

Подсетила је да се ове године завршава „Kоридор 10“ и део „Kоридора 11“.

Kако је рекла, планира се да ове године почне изградња ауто-пута од Сремске Раче до Kузмина, на будућем ауто-путу Београд-Сарајево, затим „Моравски коридор“ од Појата до Прељине који ће повезати „Kоридор 10“ и „Kоридор 11“ и око 500.000 људи у централној Србије и ауто-пут и брза саобраћајница Рума-Шабац-Лозница.

За наредну годину је предвиђена изградња ауто-пута Ниш-Мердаре од Ниша до Плочника, као и аутопута Нови Београд-Сурчин, као деоница коридора „Милош Велики“.

„Радови на деоници Прељина-Пожега на Kоридору 11 ка Црној Гори већ су почели, а ове године треба да буде завршена деоница Сурчин – Обреновац, као и комплетан источни крак Kоридора 10 од Ниша до Димитровграда“, наводи се у саопштењу.

Бета, Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Скривена Историја - Kарађорђе у граду Трибала (видео)

Скривена Историја – Kарађорђе у граду Трибала (видео)

5 (1) Зашто је Карађорђе развио заставу Трибала и шта је пронађено у његовом родном …

Зокица нам се враћа у енергетику! Биће опет куповине струје преко чешких фирми

Зокица нам се враћа у енергетику! Биће опет куповине струје преко чешких фирми

4 (4) Досадашња министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић у новој влади највероватније ће …

3 Коментара

  1. Puče kolan babinoj kobili, oknuše kola nizastranu.

  2. Novi put imace jos vise mogucnosti da se mi svi sto vise ugradimo, propadam brze nego sto mogu da me nafrakaju, odrtavela sam, ofucala se, pa mi treba vise za sminku.

  3. pokraj nasi dzada;
    — kad gledamo iz daljine, sve izgleda lepo i privlacno, ko livada cvecem okicena, kad pridjemo blize eto ti belaja, a ono ofarbano, okreceno, al sobica prazna i ne naseljena, povelika i studena, pa ni frulica nece moci zasvirati ni frulas zbog lepote suzu pustiti a ni uzdah cobanice necemo cuti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend