fbpx
Насловна / Србија / Друштво / Исповест СНС бота Јужним вестима помогла „лоцирање“ бот централе у Београду
Исповест СНС бота Јужним вестима помогла "лоцирање" бот централе у Београду 1

Исповест СНС бота Јужним вестима помогла „лоцирање“ бот централе у Београду

Више од 22.500 гласова са исте ИП адресе стигло је на вест о сведочењу бившег бота на сајту Јужних вести. Та ИП адреса је део мреже која се зове СНС, а регистрована је у Београду, у Палмира Тољатија 5, где је седиште Српске напредне странке. Одатле је на коментаре на Јужним вестима укупно стигло преко милион плусева и минусева.

Да постоје ботови, потврдило је сведочење бившег припадника СНС интернет тима, подсећају Јужне вести. Говорио је о коментарисању вести по налогу, што су стручњаци оценили као развијено пропагандно средство које власт у Србији годинама користи.

Kористе се и друга средства, као што је остављање плусева и минусева на коментаре, а Јужне вести су утврдиле да се то ради из једног центра, једне мреже, са једне ИП адресе – регистроване у београдској централи СНС.

Сведочење бившег бота изазвало је пажњу јавности, али и позорност администратора сајта Јужних вести. Директор Витомир Огњановић каже да су баш на причи о ботовима примећене и праћене појачане ботовске активности, затим извучени резултати који показују да се на вест организовано реаговало из једног центра.

„Kонкретно, по ИП адреси која је оставила убедљиво највише + и – гласова за коментаре, и упитом у РИПЕ регистар, имамо да је то регистрована СНС мрежа“, каже Огњановић.

У регистру јасно стоји нетнаме: Српска-напредна-странка-нет, адреса – Палмира Тољатија 5, Београд.

„Оставили су преко 22.500 гласања за коментаре испод вести о бившем боту, а само на једном коментару имамо бројке које значајно одскачу од осталих, али подељене, што значи да нису баш били сигурни за шта да гласају. Интересантно је да са те ИП адресе није стигао ниједан једини коментар, тако да највероватније баш ту мрежу користе искључиво за ове +/- активности“, закључује Огњановић.

А да су је обилато користили и раније, показује архива података Јужних вести. Из те мреже до сада је стигло преко милион +/- гласова на сајт Јужних вести.

Јужне вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

СНС ботови манипулишу читаоце великих онлајн медија 11

СНС ботови манипулишу читаоце великих онлајн медија

Активисти владајуће Српске напредне странке (СНС), познатији као „ботови“, донедавно су кроз једну апликацију могли …

Народ бежи из земље због беде а напредни лудаци реновирају и праве фудбалске стадионе?! 12

Народ бежи из земље због беде а напредни лудаци реновирају и праве фудбалске стадионе?!

Радови на изградњи шест стадиона, у Суботици, Зајечару, Лозници, Краљеву, Врању и Лесковцу почеће најкасније …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *